Magistrala 5 de Metrou, în pericol să rămână fără bani: Constructorii sabotează lucrarea

de:
10 sept. 2014
0 Afișari
Magistrala 5 de Metrou, în pericol să rămână fără bani: Constructorii sabotează lucrarea

Lucrările la structura de rezistenţă a Magistralei 5 de metrou Drumul Taberei-Eroilor sunt gata în proporţie de 52%, iar restul lucrărilor trebuie finalizate până în septembrie 2015, altfel proiectul va fi sistat, potrivit reprezentanţilor Metrorex. În urmă cu două luni, ECONOMICA.NET arăta că gradul de execuţie al lucrărilor era de 42%.

Sistarea proiectului ar veni ca urmare a stopării finanţării de la UE, care contribuie cu 85% la costurile totale ale proiectului – circa 1,2 miliarde de euro. Mai mult, toţi banii primiţi până acum ar trebui returnaţi. În aceste condiţii, partea română nu ar mai avea de unde să finanţeze lucrările, iar proiectul ar muri. Metrorex ar putea, cel mult, să refacă infrastructura deteriorată de la suprafaţă, însă găurile din subsol, tot ce s-a făcut până atunci va rămâne în conservare

„Cele două TBM-uri care au început execuţia tunelurilor din staţia Academia Militară spre staţia Râul Doamnei, se află în prezent în interstaţia Parc Drumul Taberei – Romancierilor şi au executat 3.814,5 metri de tunel din totalul de 8.254,5 metri. Este preconizat ca până la sfârşitul anului, ambele TBM-uri să ajungă cu execuţia tunelurilor la staţia Râul Doamnei”, arată reprezentanţii Regiei.

Lucrările la structura de rezistenţă pot fi 100% terminate într-un an dacă firmele angrenate în proiect, cu Astaldi antreprenor general, lucrează la capacitate. „În prezent, ritmul lucrărilor este la 35%. Din diverse interpretări cu privire la contract, constructorul a redus ritmul lucrărilor. Avem discuţii cu ei, există discuţii şi la nivel de Ministerul Transporturilor şi sperăm să se reia lucrările la capacitate”, afirmă Aurel Radu, director Metrorex, conform ECONOMICA.NET.

ASTALDI a anunțat, de altfel, conform unui document propriu, că lucrările nu vor fi încheiate anul viitor, ci în 2017!

Constructorul italian Astaldi, care lucrează la Magistrala 5 de metrou din cartierul Drumul Ta­be­rei, anunţă că proiectul ar urma să fie gata în 2017, la finalul pri­mului semestru din 2014 circa 42% din lucrări fiind fina­lizate, potrivit raportului pe primele şase luni publicat de grupul din Peninsulă.

Cookies