10 ani de Balkanik, 10 ani de muzică exuberantă, 10 ani de cunoaștere, înțelegere și acceptare a celui diferit de tine, a culturii balcanice. Între 8 și 10 septembrie, Balkanic Festival sărbătorește 10 ani de existență în Grădina Uranus și pe strada Uranus, care se închide pentru mașini și se deschide pentru o călătorie extraordinară prin cultura și tradițiile creative regionale și nu numai.
Ritm, culoare, concerte, artiști inediți, expoziții și instalații de artă, demonstrații ale unor meșteșuguri pe cale de dispariție, recital de gastronomie, o atmosferă unică, liberă, sinceră ne așteaptă și în acest an în Grădina Uranus, unul dintre puținele spații istorice din vechiul cartier Uranus care a scăpat de demolările aniilor ’80. De ce merită să ajungeți în acest weekend în Grădina Uranus, locul unde, timp de două zile, se concentrează muzica, spiritul, esența Balcanilor, mai jos. Interviu cu Ligia Keșișian, director artistic al Balkanik Festival.
B365.ro: Festivalul Balkanik ți se potrivește mănușă. Se potrivește cu structura ta sufletească, cu faptul că scrii poezie și ești pasionată de filme și de muzică. Ce reprezintă Festivalul Balkanik pentru București?
Ligia Keșișian: Cred că Balkanik este ca o gură de aer proaspăt. Înainte ca prima ediție să aibă loc, în anul 2011, țin minte că nu era niciun loc în oraș unde să poți să mergi să dansezi, să te simți bine, să asculți muzică lăutărească sau tradițională. La vremea aceea, Fanfara Ciocirlia sau Taraf de Haidouks aveau concerte peste tot în lume, dar nu cântau în București pentru că nu erau invitați, nu exista o scenă pentru ei. Nu exista un festival, un club, care să fie deschis către genul acesta de muzică. Și aceasta, bineînțeles, era o lipsă foarte mare. Cerere exista, chiar dacă nu era formulată de către public iar acest fapt s-a văzut la prima ediție a festivalului Balkanik, acum 10 ani, în Grădina Uranus. Am văzut cu câtă bucurie a întâmpinat publicul muzica din România, Serbia, Bulgaria și alte țări vecine. Muzica aceasta tradițională, aproape atavică, se trage din ancestral și are linie de comunicare directă cu aluatul din care e modelat spiritul nostru.
B365.ro: Rezonam altfel la muzica din Balcani, suntem orientali, nu suntem nemți.
Ligia Keșișian: Nu suntem. Pentru țările din Europa de Vest, muzica de aici este mai exotică, e ceea ce văd în filmele lui Fatih Akin, Kusturica sau Tony Gatlif, dar pentru noi, cei de aici, e ca și când am trezi la viață o creatură sălbatică ce doarme de veacuri în noi, corpul se înviorează și mintea se relaxează, de aici și atmosfera incredibil de autentică și vioaie de la festival; simțim altfel muzica strămoșilor și toată moștenirea culturală individuală și la nivel de comunități, societate.
B365.ro: Este un festival de nișă care merge împotriva curentului și schimbă mediul cultural și artistic. Ce înseamnă să mergi împotriva curentului?
Ligia Keșișian: Înseamnă că la Balkanik nu vei asculta muzica pe care o auzi la radio sau la TV. Vin mulți artiști de care publicul din România poate că nu a auzit și, pe de alta parte, este o muzică care merge foarte bine live. Oamenii care ajung la Balkanik sunt obișnuiți să descopere artiști interesanți și continuă să vină chiar dacă nu cunosc numele de pe afiș. Au încredere că vor descoperi ceva fabulos.
B365.ro: Cei care vin la Balkanik au încredere în cea care face alegerea pentru ei, adică au încredere în tine. Cum conturezi, cum faci programul Balkanik, cum ajungi la artiști?
Ligia Keșișian: Ascult tot timpul muzică, sunt mereu curioasă să descopăr artiști noi. Unii îmi scriu de peste tot din lume pentru că au auzit de festival, ori au aflat de la cei care au participat, pentru că anual vin foarte mulți turiști special pentru Balkanik. Vin din Noua Zeelandă, Canada, din toată Europa, sunt câteva grupuri de irlandezi și francezi care nu au ratat nicio ediție. Unii au trăit în anii anteriori toată magia aceasta balcanică și își doresc să o împărtășească și cu alții. Avem o prezență internațională foarte bună, este un festival foarte apreciat în afara țării, pe când în România, care e acaparată de foarte multe festivaluri mainstream, e dificil pentru noi să răzbim și să atragem, cu resursele noastre modeste, un public mai larg. Rămânem împotriva curentului, nu aducem artiști care se află în turnee internaționale de amploare, nu vin la Balkanik muzicieni care sunt în topurile MTV, ce construim noi e un soi de alchimie, un vârtej al arhitecturilor sonore inedite, al experiențelor autentice, aromelor, un labirint în care descoperi la fiecare pas frumusețe.
B365.ro: Misiunea Balkanik este să lupte împotriva prejudecăților. Cum faceți? Mai există prejudecăți puternice și în anul 2023?
B365.ro: De câ timp ești director al Festivalului Balkanik și care este cea mai puternică și de neuitat amintire?
Ligia Keșișian: Din 2012 și fiecare ediție este o bucurie și aduce foarte multe surprize care mă emoționează. În anul 2016, la finalul festivalului, toți artiștii care fuseseră pe scenă s-au adunat în backstage și au început să cânte împreună, într-un jam session cu totul amețitor și memorabil. Erau muzicieni din Canada, din Turcia, din Germania, și-au luat cu toții instrumentele și ce a urmat a fost incredibil; e un moment reprezentativ pentru Balkanik, definește precis magia și libertatea, creativitatea pe care le simți în cele trei zile de festival.
B365.ro: Cum se anunță a fi ediția din acest an Balkanik?
Ligia Keșișian: Va fi cea mai mare ediție de până acum. Împlinim zece ani de Balkanik și pentru prima dată festivalul se întâmplă și pe strada Uranus, nu doar în Grădină. Va fi cel mai mare târg de pînă acum, va exista o zonă gastronomică uriașă, sunt mulți meșteri invitați să aibă demonstrații și standuri în festival. Avem invitați artiști extrordinari pe scena din Grădina Uranus, 10 DJ și 10 expoziții de fotografie. Sper că Balkanik la 10 ani va aduce multă bucurie tuturor celor care vor veni. Cu siguranță că va fi un loc magic al descoperirilor.
Programul Balkanik pe ore și zile, mai jos:
Balkanik Festival este organizat de Asociația Culturală Metropolis și The Fresh, co-finanțat de Primăria Municipiului București prin ARCUB în cadrul Programului „București acasă 2023”, cu sprijinul OSCAR Downstream, al Uniunii Armenilor din România, Institutului Cultural Român, Institutului Francez, Institutului Polonez, Institutului Italian de Cultură București, Coca-Cola, Aperol, Epson