Magheru-Bălcescu, fost Fifth Avenue interbelic, azi pline de tarabe erotice, de covrigi, schele și exchange/amaneturi

12 aug. 2021
931 afișări
Magheru-Bălcescu, fost Fifth Avenue interbelic, azi pline de tarabe erotice, de covrigi, schele și exchange/amaneturi
Eu vreau să o cer pe Maia Sandu de nevastă. Eu fiind în NATO. Ea nu. Să vedem atunci.

Bulevardul Magheru este bulevardul central din Capitală. Construit la începutul secolului XX, poartă numele generalului Gheorghe Magheru-pașoptist, fost comandant militar în oastea lui Tudor Vladimirescu și ministru de finanțe în cabinetul revoluționar din Țara Românească). Împreună cu bulevardul Bălcescu, Magheru leagă Piața Romană de Piața Universității. În anii ’30-’40 reprezenta una din arterele cele mai moderne ale Bucureștiului .

Timp de mai mulți ani a fost una dintre cele mai scumpe artere comerciale din lume (cf. Cusmana&Wakefield). Cam asta ne spune Wiki despre cel mai important bulevard al Bucureștiului și despre cel care ii poartă numele.

Cum arată azi acest bulevard Magheru-Bălcescu

Fost cel mai fancy&trendy bulevard al României monarhiste, gândit ca un „Fifth Avenue”, arată, indiscutabil, starea deplorabilă a capitalismului și a civilizației edilitare in care ne aflăm in București și in România. Până și bulevardul „Ștefan cel Mare” din Chșinău arată mult mai decent și mai “glamour” decât bulevardele noastre „de top”.

Cu un teatru celebru (Nottara), cu cele mai celebre două cinematografe(Patria și Scala), cu librării și cu hoteluri in clădiri de patrimoniu, majoritatea in paragină, cu un trotuar dezasamblat de execuții menite să lase și altor primari “posibilități noi de finanțare”, cu dughene și case de schimb, cu niște magazine de obor, cu o „Biserica Italiană” inghesuită intre schele, cu o sală Dalles mai urâtă decât o scară de bloc din Pitești(testamentul Elenei Dalles, Asociațiunea Universității Populare din București, care făcea parte din Fundația „Ioan I. Dalles, avea menirea „de a forma caracterele cetățenilor români prin cultivarea și educarea lor sufletească”), aceste două bulevarde ar trebui să fie cele mai elegante bijuterii ale coroanei bucureștene.

Nu numai că nu sunt, dar starea lor “turistică” este undeva sub nivelul mării. Gentrificarea lor a fost una de tarabizare de obor, in sensul invers al definiției ce presupune elitizarea lor. Pakistanizarea este poate atributul cel mai potrivit a ceea ce se intâmplă cu estetica postcomunistă a acestor bulevarde, uitate parcă exact ca bârna in ochiul fostului Mic Paris.

Știm din evidența cruntă a ochiului liber despre cronicul dezinteres al politicilor de cultură edilitară(vezi sutele de articole despre distrugerile comuniste și post comuniste) că Bucureștiul nu a dat foarte mulți bani pentru recontrucția patrimoniului său istoric. Asta in timp ce Budapesta, Praga, Berlinul sau Cracovia sunt refăcute in ultimii 70 de ani la foc continuu.

Ceea ce vezi azi în București nu se poate compara cu nimic din cele mai istorice capitale ale foștilor noștri tovarăși de suferință stalinisto-comunistă

Câteva muzee și clădiri de interes politic sau imobiliar-ca Lido sau Magheru One-au fost refăcute din bani privați.

Clădirea Ciclop, clădire unică „Auto Palace Ciclop”, apărută in 1928, construită de Dumitru Bragadiru, asemenea cinemaului “Scala”-a doua avere pe atunci in România, după a nababului Cantacuzino-este unul dintre monumentele istorice, parcare supratetajată unică la data construcției in Europa, așteaptă de zeci de ani reconstrucția și reintegrarea culturală in folosul orașului. Azi ea este în proprietatea diviziei imobiliare a Artmark-ului.

Știm de la arhitecți că Bucureștiul a pierdut o Veneție și jumătate de clădiri de patrimoniu. Și nu sunt semne că s-ar opri fenomenul stârnit de „dictatura proletariatului” incepând cu 1947 incoace, odată cu instalarea sovietelor in România.

Iar cele rămase in picioare in caruselul aleatoriu demolărilor sunt azi nimic altceva decât obiectualizarea unei dezordini și a unei stări anti patriomaniale fără precedent.

Până și principalul partid de guvernământ al țării, PNL, a plecat din sediul său istoric preluat in 1990, lăsând loc unul alt partid neparlamentar și naționalist.

Las câteva fotografii ale acestei prăbușiri „democratice” ale celor mai importante bulevarde din cel mai important oraș al României.

Te poți delecta și cu Să-i arestăm, amendăm, interzicem, zidim. Concurs național de „Turnați-vă aproapele ca pe sine inșivă!”

Am mai scris și Da. Va fi și mai cald. Pentru că negaționiștii climatici au aere condiționate

sau asta Suntem șase intelectuali acasă. Vrem un club pentru intelectuali în București. Acum facem și petiție. Pentru partiție. 

Ori poate asta 5 parametri pentru a obține un rating de succes ca om nou și corect politic. Troparul succesului in new age

Cookies