Magazin cu produse gratuite, în București. Moneda de schimb – voluntariatul. FOTO

de:
17 iul. 2014
29 afișări
Magazin cu produse gratuite, în București. Moneda de schimb - voluntariatul. FOTO

„Cum adică gratis?! La noi nimic nu e gratis.” este prima întrebare care i se adresează reprezentantului magazinului. Oamenilor nu le vine să creadă că lucrurile pot fi oferite gratuit pentru că n-au mai întâlnit acest gen de magazin. Magazinul Comunitar Gratis este primul magazin gratuit din Capitală și este deschis de mai bine de o lună în cadrul Complexului de Servicii sociale de zi OMINIS.

De produsele din acest magazin poate beneficia absolut oricine. „La o lună de la deschiderea magazinului, în jur de 63 de persoane au donat diferite obiecte și aproximativ 111 persoane au beneficiat de acest serviciu”, a declarat Iuliana Loredana Ghiță, Director Coordonare Asistenţă Socială, la solicitarea B365.ro.

Ce trebuie să faci în schimbul produselor

Oricine poate veni să-și aleagă câte două produse din magazin de două ori pe săptămână. În schimbul acestor produse, bucureștenii au la dispoziție două variante de „plată”: fie să muncească în cadrul centrului timp de o oră, fie să aducă alte lucruri la schimb. Iar dacă la momentul „cumpărării” unui obiect, persoana în cauză nu poate presta o oră în folosul centrului, ea va fi programată și va putea reveni într-o altă zi.

Activitățile pe care le prestează clienții magazinului sunt cele pe care oricine le face zilnic acasă: măturat, spălat geamuri, călcat, șters praful. În funcție de nevoile zilnice ale centrului, aceste activități pot fi prestate în magazin, în curtea interioară sau într-un alt spațiu din complex.

Magazinul este vizitat zilnic de aproximativ 20-30 de persoane care fie vin să doneze produse fără a lua ceva în schimb, fie să caute produse de care au nevoie și pe care nu și le pot permite.

De obicei, persoanele care intră în magazin își aleg produsele și întreabă singuri ce pot să facă în schimbul lor. „Dacă e nevoie de ceva, dacă se mai face praf pe aici, rog persoana să șteargă praful sau să dea cu mătura”, a explicat Ionuț Voicu, reprezentant al Direcției Generale de Asistență Generală.

Copiii care vin însoțiți de părinți pentru a dona jucării sau hăinuțe pot să aleagă la schimb alte jucării. Ionuț Voicu povestește că de când s-a deschis magazinul au venit copii însoțiți de părinți care au adus jucăriile lor de-acasă și le-au donat pentru a lua alte jucării la schimb.

Persoanele care au anumite nevoi se pot adresa la magazin și, în momentul în care apare produsul căutat, reprezentantul magazinului va anunța telefonic acest lucru. „La deschidere a venit cineva care a spus că are nevoie de un frigider, iar ieri a venit o doamnă care are nevoie de un cărucior, când o să aducem așa ceva la magazin vom anunța persoanele respective”, a povestit Ionuț Voicu.

Ce produse găsești

La magazinul social se poate dona orice lucru care poate fi refolosit. Pot fi aduse obiecte de îmbrăcăminte, încălțăminte, cărți, veselă, electronice și electrocasnice, birotică și rechizite, covoare, paturi, decorațiuni și chiar alimente (conserve și produse care nu se alterează).

Obiectele expuse pe rafturile magazinului pot fi „cumpărate” de către bucureștenii care provin din familii defavorizate. Ideea magazinului este să încurajeze persoanele care au un venit foarte mic sau nu au nicio sursă de venit să muncească pentru lucrurile pe care le primesc. 

Nicoleta (48 de ani) a venit la spălătoria socială din cadrul complexului OMINIS și de acolo a aflat de existența acestui magazin. Este pentru prima dată când se află în acest magazin și, în schimbul celor două sacouri pe care le-a ales pentru nepoata sa, Nicoleta a ajutat la aranjarea și sortarea lucrurilor din magazin. N-a găsit nimic care să i se potrivească, însă a luat câteva cărți pentru băiatul ei.

Persoanele vârstnice beneficiază gratuit de produsele pe care și le aleg din acest magazin. Dumitra Cojocaru (86 de ani) locuiește în apropiere și spune că a intrat în magazin din curiozitate. În timp ce stătea în parcul din fața complexului a aflat de existența acestui magazin. „Sunt lucruri frumoase aici, e bine că s-a făcut, să fie și la noi în țară lucruri bune, să trăim mai bine”, spune dna Cojocaru.

Dna Ionica (52 de ani) stătea pe o băncuță din parc și a văzut mișcare în interiorul magazinului și a venit să întrebe dacă cei de la magazin nu au nevoie de personal pentru curățenie. Femeia spune că ea își caută un loc de muncă și nu este interesată de produsele oferite de acest magazin, însă crede că „inițiativa este de lăudat mai ales că în zonă sunt mulți nevoiași și persoane vârstnice care au nevoie de așa ceva”. 

Magazin caritabil, spălătorie și cantină socială

Pe lângă magazinul comunitar gratis și spălătoria socială care funcționează de la începutul lunii iunie, în cadrul OMINIS va funcționa din septembrie un centru de zi pentru persoane vârstnice, un centru de îngrijire și educație timpurie „Steluțe zâmbitoare”, un centru de zi pentru copii preșcolari, o bibliotecă, un centru de pregătire profesională, o cantină socială, un centru de zi pentru adolescenți cu tulburări de spectru autist, un centru de zi pentru copii cu dizabilități, un birou de informare cu privire la drepturile consumatorilor și drepturile de asistență socială și o clinică socială. B365.ro a scris despre facilitățile complexului OMINIS aici.

Imobilul în care se află complexul de servicii sociale a fost construit în perioada 1960-1965. Până în 2000 aici a funcționat un complex comercial. Apoi, clădirea a fost abandonată, vandalizată și incendiată de mai multe ori.

Magazinul caritabil se află în cadrul Complexului de Servicii Sociale OMINIS din Sectorul 4, pe strada Turnul Măgurele nr.17 și este deschis de luni până vineri, între orele 10 și 16. Mijloace de transport în comun: Metrou – Apărătorii Patriei, RATB Ciceu- 125, 202, 232, 312, 74. 


Cookies