ARHIVA B365

MAE ungar pledează pentru AUTONOMIE.Problematica autonomiei nu încalcă Tratatul de bază romano-ungar

Anna Nagy a facut aceste declaratii ca reactie la afirmatiile facute de ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, care spusese, anterior, ca declaratiile liderilor politici din Ungaria care indeamna la autonomii pe criterii etnice pun sub semnul intrebarii valabilitatea Tratatului politic dintre Romania si Ungaria, putand insemna chiar o incalcare a acestuia, informează HotNews.ro.

„Ungaria a aratat foarte clar ca situatia minoritatii maghiare din Romania nu reprezinta o afacere interna a Romaniei, iar fostul ministru de Externe Janos Martonyi a reiterat acest lucru cu ocazia vizitei la Bucuresti efectuate in martie anul trecut”, a subliniat Anna Nagy. „In privinta autonomiei, Guvernul Romaniei risca sa declanseze dispute cu propriii cetateni mai degraba decat cu Ungaria, dat fiind ca este vorba de un efort facut in principal de cetateni romani de etnie maghiara”, a adaugat oficialul ungar. „Totusi, istoria arata ca autonomia nu poate fi obtinuta fara sustinerea statului-mama”, continua Anna Nagy, precizand ca „initiativele Ungariei nu vizeaza obtinerea autonomiei teritoriale”. „Acest lucru este adesea interpretat gresit de partea romana”, a mai aratat purtatorul de cuvant al Ministerului ungar de Externe.

Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a declarat ca afirmatiile liderilor politici din Ungaria care indeamna la autonomii pe criterii etnice pun sub semnul intrebarii valabilitatea Tratatului politic dintre Romania si Ungaria, putand insemna chiar o incalcare a acestuia.

„Fiecare declaratie a unui decident politic din Ungaria care indeamna la drepturi colective si la autonomii teritoriale pe criteriul etnic aici, in Romania, formulate nu o data pe teritoriul romanesc, inseamna, in cel mai bun caz, un mare semn de intrebare pus asupra valabilitatii Tratatului politic bilateral dintre Romania si Ungaria, chestiune foarte grava sau poate insemna chiar o violare, o contestare a acestui Tratat”, a declarat, joi, la Universitatea de vara de la Izvoru Muresului, ministrul de Externe, Titus Corlatean.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button