MAE: România NU recunoaște tratatul dintre Rusia și Osetia de Sud

de:
18 mart. 2015
1 Afișari
MAE: România NU recunoaște tratatul dintre Rusia și Osetia de Sud

COMUNICATUL DE PRESĂ AL MAE:

Nerecunoașterea așa-numitului „Tratat de alianţă şi integrare” între Federația Rusă și regiunea separatistă georgiană Tskhinvali/Osetia de Sud Ministerul Afacerilor Externe al României nu recunoaşte aşa-numitul „Tratat de alianţă şi integrare între Federaţia Rusă şi Osetia de Sud”, semnat de preşedintele Federaţiei Ruse şi liderul de facto sud-osetin la Moscova, la 18 martie 2015.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe al României nu recunoaşte cadrul juridic în baza căruia a fost realizată semnarea acestui „tratat” şi subliniază faptul că, în condiţiile în care regiunile separatiste Abhazia şi Tskhinvali/Osetia de Sud sunt parte integrantă a Georgiei, niciun tratat încheiat între Federația Rusă şi autorităţile de facto ale unei regiuni separatiste nu poate fi recunoscut drept legal.

Ministerul Afacerilor Externe al României consideră că semnarea acestui aşa-zis „tratat” induce un risc suplimentar de destabilizare la nivel regional. Ministerul Afacerilor Externe al României reiterează sprijinul ferm pentru soluţionarea pe cale paşnică a conflictelor prelungite din Georgia, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Georgiei, în cadrul graniţelor sale recunoscute pe plan internaţional.

Rusia a semnat, miercuri, un „tratat de alianță și integrare” cu regiunea separatistă georgiană Osetia de Sud, chiar în ziua în care se împlinește un an de la anexarea Crimeii, scrie realitatea.net.

Documentul, semnat în capitala rusă de președintele rus, Vladimir Putin, și liderul Osetiei de Sud, Leonid Tibilov, după cum transmite agenția TASS, prevede în special crearea unui spațiu de apărare și securitate colectivă cu regiunea separatistă prorusă georgiană, teritoriu a cărui independență a fost recunoscută de Moscova, după războiul ruso-georgian din 2008.

‘Tratatul’ prevede, totodată, protejarea frontierei Osetiei de Sud de către Rusia, precum și o politică externă coordonată între Moscova și regiunea georgiană.

Cookies