MAE: Nu deţinem probe privind închisorile CIA în România, dar nu ignorăm ”alegaţiile” pe temă

de:
16 dec. 2014
0 Afișari
MAE: Nu deţinem probe privind închisorile CIA în România, dar nu ignorăm ”alegaţiile” pe temă

„Documentul făcut public de Senatul SUA nu conţine referiri la România. Autorităţile române nu deţin niciun fel de probe din care să rezulte că pe teritoriul României au existat centre de detenţie ale CIA sau că aeroporturile româneşti ar fi fost utilizate de către CIA pentru transportul sau detenţia unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism. De asemenea, nu au fost obţinute până în prezent dovezi legate de cazuri în care persoane sau agenţii străine oficiale au fost implicate, pe teritoriul României, în acţiuni de privare de libertate sau transport ilegal de deţinuţi”, susţine MAE într-un comunicat.

Ministerul de Externe reaminteşte că a fost instituită o Comisie de anchetă de către Senatul României în decembrie 2005 şi raportul acesteia, adoptat de Senat în 2008, a stabilit că „nu au fost identificate elemente privind existenţa unor baze secrete americane, centre de detenţie sau zboruri neautorizate ale CIA destinate transportului sau detenţiei unor prizonieri suspectaţi de acte de terorism”.

MAE mai precizează că, deşi România nu este menţionată în rezumatul făcut public al Raportului Congresului SUA, autorităţile române „nu pot face abstracţie de perpetuarea, în continuare, în spaţiul public, a unor alegaţii care o incriminează, autorităţile române competente manifestând toată disponibilitatea pentru elucidarea acestora”

Cookies