ARHIVA B365

MAE nu are competenţe legale pentru executarea mandatului de arestare pentru Marko Attila

„Cazul deputatului fugar Marko Attila (UDMR), pentru a cărui arestare preventivă Camera Deputaților și-a acordat votul pe data de 3 decembrie 2014, este unic în analele justiției și diplomației române. Un stat membru UE, Ungaria, îl ascunde și la această oră pe deputatul care trebuie să răspundă în fața justiției”, a declarat Bogdan Diaconu, președintele Partidului România Unită.

Referitor la această interpelare, Ministerul Afacerilor Externe precizează că la nivelul Uniunii Europene, arestarea și predarea persoanelor date în urmărire internațională între statele membre se realizează prin intermediul instituției mandatului european de arestare.

„Ministerul Afacerilor Externe nu are niciun fel de competenţe legale în materia emiterii și punerii în executare a mandatului european de arestare, procedurile aferente realizându-se exclusiv pe calea cooperării judiciare și polițienești directe”, se arată într-un comunicat al MAE remis EVZ..

Din datele de care Ministerul Afacerilor Externe dispune de la instituțiile competente, până în prezent nu a fost emis un astfel de mandat pe numele persoanei menţionate.

În aceste condiții, având în vedere absenţa competențelor legale ale Ministerului Afacerilor Externe în ce priveşte realizarea unor asemenea demersuri, cât și în absența, până în prezent, a unui mandat european de arestare în raport cu persoana menționată, rezultă că, la acest moment, nu sunt întrunite condițiile care să permită MAE să întreprindă un eventual demers diplomatic în această speță.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button