MAE anunță ridicarea nivelului de alertă pentru Ucraina și retrage personalul diplomatic neesențial. Cetățenii sunt puternic sfătuiți să evite deplasările în Ucraina

12 feb. 2022
430 Afișari
MAE anunță ridicarea nivelului de alertă pentru Ucraina și retrage personalul diplomatic neesențial. Cetățenii sunt puternic sfătuiți să evite deplasările în Ucraina
MAE anunță ridicarea nivelului de alertă pentru Ucraina și retrage personalul diplomatic neesențial. Cetățenii sunt puternic sfătuiți să evite deplasările în Ucraina. Sursa foto: Facebook

Ministerul Afacerilor Externe a adus sâmbătă precizări noi legate de situația de criză de la granița Ucrainei cu Rusia. Astfel, în urma situației incerte, autoritățile au decis să ridice nivelul de alertă pentru Ucraina, cetățenii fiind puternic sfătuiți să evite orice deplasare, iar cei care se află deja în statul vecin sunt rugați să își reevalueze șederea.

Tensiunile din ce în ce mai puternice de la granița Ucrainei cu Rusia și valul de zvonuri din ultimele ore a dus la creșterea nivelului de alertă pentru Ucraina, dar și la repatrierea pe bază voluntară a membrilor de familie ai personalului diplomatic și consular din cadrul misiunilor realizate de România în Ucraina. Astfel, tot personalul diplomatic neesențial de la Ambasada României la Kiev și de la Consulatul General al României la Odessa care a dorit să revină în țară a fost repatriat. Mai mult, o parte dintre oficiile consulare de pe teritoriul ucrainean au fost repatriate.

MAE recomandă cetățenilor să evite călătoriile în Ucraina și repatriază o parte din misiunea diplomatică

Potrivit comunicatului de presă care a însoțit actualizarea nivelului de alertă, MAE recomandă puternic cetățenilor români evitarea oricărei deplasări pe teritoriul Ucrainei, iar celor care se află deja în Ucraina le cere să reevalueze nevoia de a rămâne în statul vecin.

Zonele care trebuie evitate cu orice preț conform autorităților sunt Peninsula Crimeea, zona de est a Ucrainei, mai precis regiunile Doneţk şi Lugansk, dar și frontiera dintre Rusia și Ucraina.

Nu în ultimul rând, cetățenii români care rămân în Ucraina în perioada următoare sunt sfătuiți de autorități să fie vigilenți, să se informeze exclusiv din surse sigure și oficiale, să evite aglomerațiile și să ia în calcul situația de securitate la fiecare pas.

Cum pot cetățenii aflați în Ucraina să contacteze autoritățile române

Cetățenii români din Ucraina sunt sfătuiți de MAE să transmită coordonatele prezenței lor cu ajutorul platformei e-consulat.ro sau să contacteze cel mai apropiat oficiu consular:

  • Ambasadei României la Kiev – +380936252717,
  • Consulatul General Cernăuţi – +380635669918;
  • Consulatul General Odessa – +380955412788;
  • Consulatul Solotvino – +380682140918

Departamentul Consular al MAE pune la dispoziția cetățenilor români care se află temporar în Ucraina și care solicită protecție următorul număr de telefon: 0040 – 751.084.537.

Întreaga alertă emisă de Ministerul Afacerilor Externe poate fi consultată AICI.

Cookies