ARHIVA B365

România, aproape de un scandal diplomatic cu China, provocat de Remus Cernea

Expediţia deputaţilor Remus Cernea, Ninel Peia, Ovidiu Iane şi Costică Canacheu în Taipei a durat o săptămână. Deplasarea a fost suportată de gazdele din Taiwan, susţin aleşii. Printre plimbările cu trenul de mare viteză şi turul celei mai mari clădiri verzi din lume aleşii au avut şi întâlniri oficiale.

Asta deşi România nu recunoaşte Taiwanul, iar China ameninţă cu declanşarea războiului diplomatic în caz că Taiwanul pune în discuţie proclamarea independenţei sale de Beijing, informează realitatea.net. Remus Cernea încearcă să se apere, dar gafează din nou. Adică invocă o ţară numită Taiwan deşi tocmai ăsta e motivul scandalului cu China.

„A fost o vizită de informare, ceea ce dorim este să aducem în atenţia autorităţilor din România posibilitatea de a avea o reprezentanţă economică în Taiwan, aşa cum 16 ţări din UE deja au. UE are o reprezentanţă la Taipei. Noi vom face o informare către Parlamentul României, nu am încălcat nicio reglementare. Este nevoie pentru România să dezvolte cu o ţară atât de dezvoltată precum Taiwan-ul, o ţară care doreşte să investească în România. Relaţiile între Taiwan şi China sunt foarte apropiate, sunt 600 de zboruri anual, aşa cum şi Hong Kong a fost recunoscut de către România ca entitate economică, aşa ar putea fi şi Taiwanul. Noi ne-am gândit mai nou să ne informăm cu privire la această ţară pentru colaborarea pe o multitudine de planuri”, a declarat deputatul Remus Cernea.

Acesta a precizat că nu a folosit vreun paşaport diplomatic, ci unul de serviciu. Pe care, după cum reiese în cele ce urmează, MAE i l-a retras.

„Ministerul Afacerilor Externe reafirmă poziția României privind respectarea principiului „o unică Chină” („one China policy”) și reiterează totodată importanța relațiilor speciale de cooperare cu Republica Populară Chineză. […] Ministrul afacerilor externe, Titus Corlățean, a dispus măsuri pentru retragerea pașaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegației menționate, în vederea anulării potrivit dispozițiilor legale în materie (respectiv art. 14, al. 3 din Legea 248 /2005), având în vedere faptul că acesta nu mai deține calitatea necesară utilizării acestui tip de document”, informează MAE într-un comunicat de presă remis joi.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button