MAE a lansat ghidul pentru Cupa Mondială din Brazilia. RECOMANDĂRILE autorităţilor pentru români

de:
04 iun. 2014
0 Afișari
MAE a lansat ghidul pentru Cupa Mondială din Brazilia. RECOMANDĂRILE autorităţilor pentru români

Ministerul de Externe îi informează pe cetăţenii români care doresc să călătorească în Brazilia nu au nevoie de viză de intrare pentru o şedere cu durata de maximum 90 de zile şi nici de viză de tranzit. În cazul depăşirii perioadei legale de şedere, Poliţia Federală poate aplica o amendă pentru fiecare zi de şedere ilegală pe teritoriul Braziliei.

Românii care călătoresc în scop turistic sunt sfătuiţi să folosească doar operatori acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României la Brasilia sau Consulatului General de la Rio de Janeiro şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă. 

Importul de medicamente şi substanţe narcotice este strict interzis, iar persoanele care se află sub tratament medical trebuie să aibă reţeta asupra lor. Chiar şi în acest caz, cantitatea acestor medicamente sau substanţe nu trebuie să depăşească „o limită rezonabilă”.

Pentru sume care depăşesc 10.000 reali (în jur de 3.200 de euro), în orice combinaţie de instrumente monetare, trebuie completată o declaraţie vamală. MAE avertizează că neîndeplinirea acestei obligaţii constituie infracţiune şi se pedepseşte cu confiscarea sumelor nedeclarate.

În Brazilia sunt scutite de taxe vamale, în limita a 500 de dolari următoarele produse: 12 litri de băuturi alcoolice, 10 pachete de ţigări, cu 20 de bucăţi în fiecare pachet, 250 g de tutun, 20 bucăţi cadouri, cu o valoare unitară de până la 10 dolari, dar cu condiţia să nu fie mai mult de 10 produse identice.

Uleiurile, produsele de origine vegetală, prelucrate industrial şi ambalate în vid, conservele, ciocolata, băuturile, pulberea pentru îngheţată, margarina, pasta de cacao, cafeaua solubilă, prăjită sau macinată, glucoza şi zahărul rafinat, ambalate, precum şi ţigările pot fi introduse fără autorizaţie.

În schimb, este nevoie de autorizaţie pentru fructe şi legume proaspete, insecte, melci, bacterii şi ciuperci, flori, plante, bulbi, seminţe, răsaduri, trabucuri, tutun care în compoziţia lui conţine miere, precum şi animale de companie fără Certificat Sanitar-Veterinar Internaţional, păsări domestice sau sălbatice, specii de animale exotice, peşti, păsări ornamentale sau albine.

De asemenea, este nevoie de autorizaţie pentru a introduce pe teritoriul Braziliei carne de orice tip, în stare proaspătă sau industrializată, lapte sau produse lactate, produse apicole, ouă şi produse derivate, peşte şi produse derivate, produse biologice de uz veterinar, hrană pentru animale, pământ pentru plante, lemn brut netratat, pesticide şi îngrăşăminte şi material biologic pentru cercetare ştiinţifică.

MAE atrage atenţia că nu pot fi introduse, fără autorizaţie, produsele de origine animală sau vegetală achiziţionate în magazinele duty-free din străinătate.

În ceea ce priveşte cazarea la hotel, în ghid se precizează că check-in-ul se face, de obicei, la orele 14 sau 16, iar check-out-ul la orele 12. Românii sunt informaţi, totodată, că taxa pentru vizionarea canalelor tv (pay canal) este de regulă foarte ridicată, iar folosirea telefonului din camera este încasată separat.

Turiştii sunt avertizaţi, de asemenea, asupra frecventelor atacuri armate survenite la ieşirea din bănci sau la retragerea banilor de la casele de bani.

MAE le recomandă românilor care se vor duce la FIFA World Cup 2014 să îşi facă asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă şi să se vaccineze împotriva febrei galbene şi malariei.

Românii trebuie să plece în Brazilia cu medicamente, întrucât acestea sunt dificil de cumpărat fără prescripţie medicală.

Ministerul mai informează că, anual, în statul Rio de Janeiro se emit alerte privind declanşarea epidemiei de febră dengue hemoragică. În cazul apariţiei simptomelor acestei boli, persoana în cauză trebuie să se prezinte imediat la punctul medical cel mai apropiat. Simptomele sunt: febră, dureri în corp, în principal ale articulaţiilor, dureri de cap, pot apărea pete roşii pe corp şi, în unele cazuri, hemoragii, cea mai comună fiind la nivelul gingiilor.

Potrivit ghidului, amenzile de circulaţie sunt drastice, iar limita maximă de viteză este de 100 km/oră.

MAE îi sfătuieşte pe români să se comporte politicos şi cu respect faţă de reprezentanţii autorităţilor braziliene şi să evite angajarea unei discuţii contradictorii cu aceştia. „Vă recomandăm insistent să evitaţi în mod special comentariile adresate funcţionarilor din aeroporturi, relative la procedurile de verificare corporală şi a bagajelor (pentru călătoriile aeriene)”, se precizează în ghid, conform Mediafax. 

Cookies