MAE a convocat o celulă de criză pentru românii din Ucraina. „Actualele evoluții de securitate se asociază cu un risc major.”

24 feb. 2022
163 afișări
MAE a convocat o celulă de criză pentru românii din Ucraina. „Actualele evoluții de securitate se asociază cu un risc major.”
MAE a convocat o celulă de criză pentru românii din Ucraina. „Actualele evoluții de securitate se asociază cu un risc major.” | Sursă foto: Facebook-Ministerul Afacerilor Externe/ Ministry of Foreign Affairs, Romania

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a convocat astăzi, 24 februarie, o celulă de criză interinsituțională pentru a oferi sprijin și asistență consulară cetățenilor români ce se află în acest moment pe teritoriul Ucrainei.

MAE a convocat o celulă de criză pentru a sprijini românii din Ucraina

Celula de criză a fost instituită în contextul evoluției situației de securitate din Ucraina. MAE îi avertizează pe cetățeni că aceste evoluții de securitate sunt asociate un risc crescut de impredictibilitate, instabilitate și confruntări armate. Românilor din Ucraina le-a fost precizată, încă din data de 21 februarie, o solicitare de a părăsi urgent teritoriul statului și de a evita orice deplasare spre Ucraina.

De asemenea MAE a informat că personalul consular al misiunii diplomatice din Kiev, dar și cel al oficiilor consulare aflate la Cernăuți, Odessa și Solotvino este permanent în contact cu cetățenii români ce și-au înregistrat prezența pe teritoriul Ucrainei. De asemenea, personalul consular ține legătura și cu liderii mediului asociativ românesc din această țară.

Românilor li-se cere să-și anunțe prezența pe teritoriul Ucrainei

La momentul la care a făcută informarea referitoare la această celulă de criză, 30 de români contactaseră MAE. Aceștia au oferit informații referitoare la situația din Ucraina și au exprimat dorința de a părăsi acest stat.

Ministerul Afacerilor Externe a informat că se menține un contact direct și permanent cu autoritățile române, care au competența de a gestiona eventualele evacuări din Ucraina. O astfel de legătură este menținută și cu misiunile și oficiile diplomatice străine ce sunt acreditate în România. Acestea au cerut sprijin pentru acordarea de asistență consulară a propriilor cetățeni.

Cetățenii români își pot notifica prezența în Ucraina, după cum urmează:

 

Cookies