ARHIVA B365

Mădălin Dumitru, fost director la Infrastructură în cadrul Primăriei Capitalei, TRIMIS ÎN JUDECATĂ

Mădălin Dumitru este acuzat că a luat mită în schimbul contractelor pe care le-a dat unor firme. Procurorii DNA spun că oficialul ar fi primit o parte din şpagă sub formă de lucrări la vilele sale şi ale soacrei. În schimbul acestor lucrări, firmele respective ar fi primit contracte cu dedicaţie.

Anchetatorii mai susţin că mita primită de directorul din Primăria Capitalei nu s-a oprit doar la lucrările de reparaţii la vila soacrei.

Firmele care câştigau contracte cu Primăria Capitalei ajungeau să cotizeze la societăţile comerciale deţinute de Mădălin Dumitru. Procurorii spun că în ultimii patru ani, directorul din primărie a câştigat trei milioane de euro.

Potrivit unui comunicat de presă remis redacție, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului DUMITRU MĂDĂLIN IONICĂ, director al Direcția generală infrastructură și servicii publice (DGISP) din cadrul Primăriei mun. București, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor concurente de:

– luare de mită,

– trafic de influenţă(6 infracțiuni),

– efectuare de acte de comerţ incompatibile cu funcţia,

– participaţie improprie la delapidare, în formă continuată,

– abuz în serviciu,

– instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată,

– instigare la infracțiunea de spălare de bani.

– fals în declaraţii (3 acte materiale),

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

Inculpatul Dumitru Mădălin Ionică, în calitate de director al DGISP din cadrul Primăriei mun. București – funcționar public cu atribuție de conducere în cadrul autorității publice locale, deși avea obligația de a-și declara averea, în condițiile prevăzute de lege, a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la veniturile realizate în perioada 2008 – 2013.

Astfel acesta, în declarația de avere din data de 04.11.2008, nu a menționat venituri în sumă de 150.000 de euro obținute ca urmare a încheierii antecontractului de vânzare – cumpărare pentru un teren în suprafață de 217 m.p., situat în mun. București.

De asemenea, în declarația de avere din data de 04.11.2010 nu a trecut venituri în sumă de 90.200 lei obținute din cesionarea părților sociale la SC Magistral SRL, al cărei reprezentant era.

În declarația de avere din data de 10.06.2013, nu a declarat veniturile obținute din închirierea unui imobil situat în orașul Voluntari, jud. Ilfov (5.500 euro pentru anul 2012, 11.100 euro pentru ianuarie – iulie 2013). În aceeași declarație de avere, inculpatul a declarat, în fals, venituri în sumă de 500.000 lei și 150.000 euro obținute ca urmare a încheierii a trei antecontracte de vânzare – cumpărare și nu a declarat 8 ceasuri (Longines, Mont Blanc, etc.).

După numirea în funcția de director al DGISP din cadrul primăriei municipiului București, inculpatul Dumitru Mădălin Ionică a continuat să efectueze acte de administrare a societăților SC Precon SRL și SC Magistral SRL, atât în mod direct, cât și prin intermediul altor persoane, fiind în continuare factorul de decizie în cadrul acestora.

Astfel, Dumitru Mădălin Ionică era cel care stabilea strategia de dezvoltare a societăților indicând administratorului/directorului general proiectele ce trebuie dezvoltate, oportunitățile de afaceri, termenii ofertelor și termenii contractelor încheiate de cele două societăți, precum și ordinea de prioritate a plăților.

S-a stabilit, de asemenea, că Dumitru Mădălin Ionică identifica posibilii clienți ai societăților, discuta cu aceștia, le solicita întâlniri cu persoane din conducerea celor două societăți, însoțea clienții la sediul societăților pe care le administra în fapt.

Ca urmare a exercitării acestor activități incompatibile cu funcția exercitată, inculpatul Dumitru Mădălin Ionică a obținut foloase materiale necuvenite care constau în: suma de 48.000 lei ridicată din casieria SC Precon SRL de către administrator, la solicitarea sa și depusă de acesta într-un cont indicat; costurile suportate de SC Precon SRL pentru angajarea unui șofer personal, respectiv retribuția acestuia; costurile suportate de SC Precon SRL pentru asigurarea folosinței mai multor autoturisme (rate de leasing, asigurări, taxe, cheltuieli de întreținere) – autoturismul marca Chrysler Grand Voyager; autoturism marca Audi A5; autoturismul marca Audi Q7, costurile aferente abonamentelor telefonice pentru posturile utilizate de el și fiul său.

S-a stabilit, de asemenea, că au fost obținute foloase și pentru alte persoane, reprezentând salarii aferente perioadei 20.10.2010 – 16.05.2013 (213.900 lei) și costurile aferente asigurării folosinței mai multor autoturisme.

În perioada 2009 – 2014, în calitate de director general în cadrul Direcției Generale Infrastructură și Servicii Publice (DGISP) din cadrul Primăriei Generale, președinte al comisiilor de evaluare, președinte al comisiei de recepție a lucrărilor, inculpatul a pretins și primit, de la o societate comercială, foloase necuvenite de peste 9.200 lei, constând în efectuarea unor lucrări de reparații/renovare/instalații, materialele necesare și obiecte electrocasnice pentru a-și exercita influența în vederea atribuirii, derularea în bune condiții a contractelor și pentru a aproba decontarea unor lucrări neefectuate.

În aceeași calitate, inculpatul Dumitru Mădălin Ionică, prin recepționarea unor lucrări neefectuate la obiectivul „Refacerea și consolidarea structurii de rezistență a Pasajului denivelat suprateran Băneasa” a creat premisele decontării de lucrări neefectuate în sumă de 372.636 lei fără TVA, respectiv la articolul deviz „Parapet metalic direcțional zincat” au fost decontați în plus 701 metri parapet nepus în operă.

Prejudiciul cauzat prin decontarea unor lucrări neefectuate este de 372.636 lei fără TVA și a fost recuperat integral, iar folosul firmei care a realizat lucrările constă în suma de bani încasată nelegal, constatarea finalizării lucrărilor și neaplicarea unor sancțiuni contractuale .

În aceeași perioadă, inculpatul Dumitru Mădălin Ionică a primit de la reprezentantul unei societăți comerciale 2 autoturisme unul marca Mercedes, celălalt marca BMV X6 și suma de 20.000 lei, în vederea obținerii, pentru acesta, de lucrări în subcontractare, avize/aprobări, a efectuării plăților la timp.

Pentru același motiv, inculpatul a primit de la reprezentanții a două societăți comerciale foloase necuvenite în valoare de 68.000 euro, precum și

subcontractarea de lucrări către firmele controlate de el, acordarea cu titlu gratuit a unui autoturism pentru o rudă a sa şi suportarea lucrărilor efectuate, în valoare de 49.600,00 lei, la imobilele familiei.

Pentru a ascunde proveniența sumelor de bani primite ca urmare a traficului de influență exercitat, inculpatul Dumitru Mădălin Ionică a solicitat întocmirea unui contract ce atestă, în mod nereal, existența unui raport comercial între două societăți comerciale. Pentru a justifica presupusele relații comerciale, facturile fiscale au fost emise de una dintre firme către cealaltă, contravaloarea fiind achitată de una din societăți, deşi beneficiarul real al lucrărilor este inculpatul Dumitru Mădălin Ionică.

De asemenea, pentru derularea în bune condiţii a contractelor încheiate cu Primăria mun. București, la solicitarea inculpatului Dumitru Mădălin Ionică, o societate comercială a încheiat contracte cu firmele pe care acesta le administra în fapt și a efectuat plăți nedatorate către acestea.

Pentru a disimula proveniența și beneficiarul banilor, inculpatul Dumitru Mădălin Ionică a determinat două persoane să întocmească documente prin care să creeze un circuit fictiv al banilor.

În cauză, procurorii au dispus luarea măsurii asigurătorii prin instituirea sechestrului asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Dumitru Mădălin Ionică.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.”

Anterior, din referatul procurorilor, a fost făcut public faptul că firma de la care Mădălin Dumitru a primit mită ar fi Tehnologica Radion: 

În dosarul întocmit de DNA se arată că, în perioada 2010 – 2014, Mădălin Dumitru a pretins şi primit de la reprezentanţii SC Tehnologica Radion SRL foloase necuvenite constând în lucrări de renovare (amenajare la imobilele proprietate personală sau la imobilele deţinute pe numele rudelor) şi bunuri electrocasnice, pentru a nu constata nereguli în derularea contractelor având ca antreprenor Tehnologica Radion SRL, pentru a asigura o protecţie a antreprenorului în relaţia cu autoritatea de control şi decontarea la timp a facturilor.

Urmare a verificărilor efectuate de procurori s-a stabilit că Tehnologica Radion SRL a avut în derulare cu Primăria Capitalei mai multe contracte.

* Contractul de execuţie nr. 3003/02.10.2006 având ca obiect ‘Modernizare străzi cu linii de tramvai – Şoseaua Viitorului’ cu privire la care prin Actul Adiţional nr. 2 înregistrat sub nr. MB 163/23.08.2010 au fost suplimentate lucrările, valoarea acestora în suma de 7.656.822,63 lei fiind suportată din valoarea lucrărilor la care se renunţa, respectiv din suma de 14.559.803,36 lei.

Actul adiţional la contract este avizat de director general Mădălin Dumitru de la DGISP şi director Ion Dedu – DTDSC.

* Acord contractul nr. 8610/08.03.2010 pentru lucrări de ‘Reabilitarea zonelor urbane cu deficit major în servicii de alimentare cu apa şi canalizare sector 2 – Lot 1 – zona Andronache’, în valoare de 1.245.728,48 lei, fără TVA.

* Contractul nr. 110/04.04.2011 având ca obiect prestarea unor servicii de proiectare pentru elaborarea documentaţiei de proiectare – faza DALI, faza proiect tehnic (PT) şi detalii de execuţie, asigurarea asistenţei tehnice pe perioada execuţiei lucrărilor şi, după caz, a remedierilor, executarea, penalizarea şi predare a lucrărilor de investiţii: ‘Refacerea şi consolidarea structurii de rezistenţă a Pasajului denivelat suprateran Băneasa peste calea ferată Bucureşti – Constanţa’, în valoare de 31.558.499,63 lei fără TVA.

Referatul de necesitate pentru achiziţii a fost întocmit de Direcţia Transporturi, Drumuri, Sistematizarea Circulaţiei, fiind semnat de directorul executiv Ion Dedu şi directorul general Mădălin Dumitru.

În cuprinsul referatului de necesitate se invoca ‘fisurarea unei rigle, cu deformarea şi desprinderea etrierilor de la o pilă a Pasajului denivelat suprateran Băneasa peste calea ferată Bucureşti – Constanţa’.

Ca urmare a invitaţiei Primăriei Capitalei, Tehnologica Radion SRL a prezentat o ofertă preliminară în martie 2011, iar comisia de negociere, din care au facut parte: Mădălin Dumitru – preşedinte, Ion Dedu – secretar, Valentin Dobre – membru, Florin Legea – membru, Gabriel Irimia – membru, a hotărât atribuirea contractului firmei Tehnologica Radion SRL cu o propunere financiară de 31.558.499,63 lei.

* Acordul contractului nr. 527/04.08.2011 având ca obiect servicii de proiectare şi execuţie lucrări pentru ‘Reabilitare sistem rutier cu linii de tramvai pe şoseaua Pantelimon şi şoseaua Iancului’, în valoare de 247.830.519,66 lei.

Oferta Asocierii SC Tehnologica Radion SRL – SC Tiab SA – SC Proiect SRL a fost declarată câştigătoare în urma unei proceduri de achiziţie publică prin licitaţie deschisă. Din comisia de evaluare au făcut parte Mădălin Dumitru şi Ion Dedu. Oferta Asocierii Swietelsky Baugesellschaft m.b.H – Eurovia Construct International SA a fost declarată inacceptabilă, iar ofertele altor companii au fost declarate neconforme întrucât ofertanţii nu şi-au prelungit garanţiile.

Urmare a verificărilor efectuate de Curtea de Conturi s-a stabilit că pentru obiectivul ‘Refacerea şi consolidarea structurii de rezistenţă a Pasajului denivelat suprateran Băneasa’ au fost decontate lucrări neefectuate în sumă de 372.636 lei fără TVA, respectiv la articolul deviz ‘Parapet metalic direcţional zincat’ au fost decontaţi în plus 701 metri parapet nepus în operă.

Se reţine în cuprinsul actului de control că răspunderea pentru această decontare nelegală revine directorului Mădălin Dumitru, care a fost preşedintele comisiei de recepţie la terminarea lucrărilor, comisie ce a recepţionat lucrarea fără să consemneze diferenţa de lucrare neexecutată.

Tehnologica Radion SRL a achitat foloasele nerealizate cu OP nr. 21/25.04.2012, prejudiciul cauzat prin decontarea nelegală a lucrărilor fiind recuperat.

Procurorii susţin că Mădălin Dumitru a efectuat demersuri pentru a crea societăţii Tehnologica Radion SRL o situaţie avantajoasă, atribuindu-i contracte prin negociere directă, decontându-i lucrări neefectuate, asigurându-i plata la timp a facturilor

DNA mai arată că, în perioada 2009 – 2014, urmare a solicitării lui Mădălin Dumitru, Tehnologica Radion SRL a efectuat pentru acesta lucrări la imobilele proprietate personală sau la imobilele deţinute prin persoane interpuse, astfel: lucrări de refacere pavaj la imobilul din comuna Periş, proprietate a Ioanei Şerban (soacra lui Mădălin Dumitru); lucrări de renovare la imobilul din str. Ermil Pangratti, unde îşi are domiciliul Mădălin Dumitru, lucrări de renovare la imobilul din str. Erou Niţă Pintea, Voluntari.

De asemenea, Tehnologica Radion SRL a pus la dispoziţia lui Mădălin Dumitru un aragaz şi un frigider pentru imobilul din str. Ermil Pangratti.

Din primele documente puse la dispoziţie de Tehnologica Radion SRL rezultă o valoare a bunurilor acordate cu titlu de folos necuvenit de circa 9.227,42 lei.

Faptele lui Mădălin Dumitru de a pretinde şi primi de la Tehnologica Radion SRL efectuarea unor lucrări de reparaţii/renovare/instalaţii, de a pune la dispoziţie materialele necesare şi de a-i furniza obiecte electrocasnice pentru a sigura societăţii derularea în bune condiţii a contractelor şi pentru a aproba decontarea unor lucrări neefectuate întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de luare de mită.

Prejudiciul cauzat prin decontarea unor lucrări neefectuate este de 372.636 lei fără TVA şi a fost recuperat integral, iar folosul obţinut de SC Tehnologica Radion SRL constă în sumele încasate şi constatarea prin proces verbal a finalizării lucrărilor fără aplicare de sancţiuni contractuale.

Tehnologica Radion SRL este deţinută de Theodor Berna, unul dintre ‘regii asfaltului’ din România.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button