ARHIVA B365

Macovei: Doi parlamentari trebuie să plece din funcţii, în urma deciziei CCR

Monica Macovei acuză „tăcerea” pe acest subiect a Parlamentului, explicând că decizia CCR este „un temei suficient” pentru constatarea încetării mandatului celor doi, notează romaniatv.net.

Monica Macovei spune că, pe 3 iulie 2014, Curtea Constituțională a decis că interdicția de a ocupa o funcție aleasă, de demnitate publică, pe o perioada de trei ani în cazul celor declarați incompatibili sau in conflict de interese se aplica tuturor funcțiilor eligibile, și nu doar funcției deținute in momentul stării de incompatibilitate sau conflict de interese.

„De exemplu, cine a fost declarat incompatibil, în timp ce ocupa funcția de consilier județean, nu mai poate ocupa nicio funcție eligibila, inclusiv cea de parlamentar, pe o perioadă de 3 ani de la decizia definitivă”, scrie pe blogul personal Monica Macovei.

Democrat-liberala îi nominalizează pe Daniel Mora de la PNL şi PE Ştefan Bucur Stoica de la PDL, susţinând că Parlamentul trebuie să constate, în urma deciziei CCR, încetarea calităţii acestora de parlamentari.

„Văzând tăcerea pe acest subiect, cer Parlamentului să constate încetarea calității de parlamentar a senatorului Daniel Mora și a deputatului Ștefan Bucur Stoica, găsiți incompatibili prin deciziile 6289/2013 și 6734/2013 ale Înaltei Curți de Casație și Justiție. Potrivit articolului 70 alin. (2) din Constituție, calitatea de deputat sau senator încetează în caz de incompatibilitate.

Legea trebuie aplicată indiferent de nume, funcție și apartenență politică și trebuie aplicată de îndată, nu „la toamnă”. Dispozitivul deciziei CCR este un temei suficient pentru constatarea încetării calității de parlamentar în cazul celor doi. Parlamentarii incompatibili pot avea și inițiativa personală a demisiei”, spune Macovei.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button