BAZAR

Macacul japonez, peștele-balon, gândacul de bălegar, colibri, celebrați de Google de Ziua Pământului

Ziua Pamantului 2014, sarbatorita pe 22 aprilie, este celebrata si de Google, printr-un Doodle special, in care apar meduza, macacul japonez, peștele-balon, gândacul de bălegar, cameleonul și pasărea colibri. 

Ziua Pamantului se sarbatoreste in fiecare an si e dedicata actiunilor ecologice.

ziua Pamantului a fost sarbatorita pentru prima data in 1970, iar acum este celebrata in 192 de tari.

Ziua Pamantului a fost propusa in cadrul conferintei UNESCO din 1969, de la San Francisco, pentru a atrage atentia lumii intregi asupra problemelor ecologice.

MACACUL JAPONEZ face parte din subfamilia  Cercopithecinae, genul Macaca, ce cuprinde 20 specii. Numele este de provenienta portugheza si inseamna „maimuta”.

MACACUL JAPONEZ. Traiesc in grupuri de 10 pana la 30 de indivizi, fiind adaptabile celor mai variate climaturi si habitate, de la jungla tropicala la muntii inzapeziti. Pot fi intalniti in Algeria, Maroc, Tunisia si Gibraltar. Macacii berberi sau magotii, care traiesc pe stanca Gibraltarului, sunt singurele maimute din Europa care traiesc in liberatate.

MACACUL JAPONEZ. Grupurile sunt formate din membrii de ambele sexe in numar aproximativ egal, fiecare membru avand un rang bine definit, mostenit din partea mamei. Pentru imperechere, femela este cea care decide care-i va fi partenerul, preferand uneori un mascul de rang inferior celui dominant. Conflictele intre grupuri sunt frecvente, iar pentru a le aplana, macacii berberi fac cadou potentialului adversar un pui, in semn de pace.

MACACUL JAPONEZ. De curand a fost descoperita o noua specie de MACAC  JAPONEZ. Cercetatorii indieni au constatat prezenta in padurile din muntii statului Arunachal Pradesh, din nord-estul Indiei a unei specii noi, pe care au denumit-o macacul de Arunachal. Este vorba despre o maimuta mica, cu capul turtit si cu coada scurta, fiind cea de-a 21 specie de macac si a opta identificata in India.

PESTELE BALON. ZIUA PĂMÂNTULUI 2014. Exista in jur de 120 de specii cunoscute ale pestelui-balon. Substanta cea mai otravitoare continuta de pestele balon este tetrodotoxina.

PESTELE BALON. ZIUA PĂMÂNTULUI 2014. Acest tip de peste se gaseste in majoritatea apelor tropicale de pe planeta, dar intra rareori si in cele mai reci.
Poate fi consumat, dar numai dupa ce a fost preparat de un bucatar cu licenta, care sa ii indeparteze intreg continutul otravitor. Din cauza faptului ca pestele-balon nu a fost gatit dupa standarde, sute de oameni au murit otraviti.

PESTELE BALONZIUA PĂMÂNTULUI 2014. Considerat unul dintre cele mai respingatoare vietuitoare marine, este in pericol de disparitie, din cauza pescuitului excesiv in apele din sud-estul Australiei, transmite The Telegraph.

PESTELE BALON. ZIUA PĂMÂNTULUI 2014. PEȘTTELE BALON traieste la adancimi de pana la 800 de metri, dar este vazut rar de catre oameni. El nu este comestibil, dar, de cele mai multe ori, ramane prins in plasele intinse pentru alte specii, ca homarii si crabii.

PESTELE BALON. ZIUA PĂMÂNTULUI 2014. Din datele oamenilor de stiinta, pestele balon, ce poate creste pana la 30 de centimetri, traieste doar in sud-estul Australiei, zona in care se pescuieste intens la adancimi mari. Exista o serie de legi menite sa protejeze biodiversitatea regiunii, dar ele se refera in principal la corali.

MEDUZA. ZIUA PAMANTULUI 2014. Meduzele sunt unele dintre cele mai delicate fiinte acvatice marine, ele nu au oase, cartilagii sau cochilii, sunt pur si simplu o masa gelatinoasa vie cu un continut de 95% apa, care de cele mai multe ori uluieste prin simplul fapt ca taiesc, unde mai pui ca ele inoata si vaneaza, ba chiar pot provoca fatalitati in randul oamenilor. Aceste fiinte uimitoare sunt dorite de multi acvaristi insa ele sunt sensibile si sunt recomandate doar celor experimentati in domeniul acvaristicii marine, conform acvariidevis.ro.

MEDUZA. ZIUA PAMANTULUI 2014. Meduzele isi omoara prada, sau se apara folosintdu-se de nematociste, celule veninoase, aceste celule urzica prada, paralizand-o si apoi meduzele o aduc spre orificiul bucal cu ajutorul tentaculelor. Multi oameni sunt anual urzicati de catre meduze din cauza faptului ca nu este intotdeauna simplu sa le vezi in timp ce inoti, multe fiind aproape transparente.

MEDUZA. ZIUA PAMANTULUI 2014. Intretinerea unei meduze in acvariu nu este simpla, ele au nevoi speciale. In natura, ele se bazeaza in principal pe curenti pentru a se deplasa, pentru a ajunge la hrana si pentru a inlatura produsele metabolice, iar in acvariu, este nevoie de un anumit curent si de un filtru suficient de puternic pentru a asigura o apa curata dar care sa nu aspire meduza si se recomanda acvariile cilindrice sau sferice deoarece in cazul celor rectangulare, meduzele pot ramane blocate in colturi.

MEDUZA. ZIUA PAMANTULUI 2014. Ciclul de viata al meduzelor este destul de complex, ele reproducandu-se atat sexuat cat si asexuat. Viata unei meduze incepe atunci cand masculul elibereaza sperma, care ajunge in cavitatea bucala a femelei si fertilizeaza ovulele (reproducere sexuata), acestea sunt apoi eliberate in masa apei si se vor depune pe substrat unde vor devein polipi. Polipii se divid dand nastere unor noi indivizi (reproducere asexuata) iar acestia vor elibera in apa mici meduze tinere. Majoritatea speciilor de meduze pot trai intre trei si sase luni insa in aceasta perioada se pot reproduce cu mult succes.

MEDUZA este celebrată de ZIUA PAMANTULUI 2014 de GOOGLE cu un google doodle special

GÂNDACUL DE BĂLEGAR. PENTRU gândacul de bălegar, excrementele servesc mai multor scopuri. Insecta mănâncă bălegar şi îşi depune ouăle în el. Unii masculi chiar le „oferă” femelelor o bucată de dimensiuni considerabile pentru a le atrage. E mare bătaie în lumea gândacilor pentru bălegar proaspăt! Cercetătorii au observat la un moment dat circa 16 000 de gândaci buluciţi pe o grămadă de excremente de elefant, pe care au făcut-o nevăzută în doar două ore.

GÂNDACUL DE BĂLEGAR. Unii gândaci de bălegar se îndepărtează în grabă de mulţime formând bile de fecale, pe care apoi le rostogolesc departe de grămada de excremente şi le îngroapă într-un loc moale. Competiţia pentru bălegar fiind mare, gândacul împinge bila în linie dreaptă, deoarece această traiectorie îl ajută să scape cât mai repede de ceilalţi gândaci care ar vrea să i-o fure.

GÂNDACUL DE BĂLEGAR. Unele studii efectuate în trecut au dezvăluit că gândacii de bălegar se pot orienta după soare sau lună. Ei reuşesc totuşi să se deplaseze în linie dreaptă chiar şi în nopţile fără lună. O echipă de cercetători din Africa de Sud a descoperit că gândacii fac asta orientându-se nu după vreo stea, ci după fâşia de lumină produsă de galaxia Calea Lactee. Potrivit revistei Current Biology, „aceasta este prima dovadă documentată de folosire a Căii Lactee ca mijloc de orientare de către animale”, scrie jw.org/ro.

GÂNDACUL DE BĂLEGAR. Gândacii de bălegar, spune cercetătorul Marcus Byrne, au „un sistem vizual de navigaţie eficient care poate funcţiona chiar şi în cele mai slabe condiţii de luminozitate şi în pofida inteligenţei limitate”. El adaugă: „Aşadar, de la acest gândac omul poate învăţa să rezolve probleme complexe de procesare a informaţiei vizuale”. De pildă, o dronă ar putea fi programată să caute supravieţuitori sub dărâmăturile unei clădiri cu ajutorul unui sistem de navigaţie asemănător cu cel al gândacului de bălegar.

GÂNDACUL DE BĂLEGAR  este celebrat de ZIUA PAMANTULUI 2014 de GOOGLE cu un GOOGLE DOODLE. 

PASĂREA COLIBRI. ZIUA PĂMÂNTULUI 2014. Pasarile colibri fac parte din familia trohilidaelor. Locuiesc doar pe continentele americane, in zona tropicala si au un penaj foarte viu colorat. 

PASĂREA COLIBRI. ZIUA PĂMÂNTULUI 2014. Din familia pasarilor colibri face parte si cea mai mica zburatoare din lume. Cea mai mare pasare din familia colibri ajunge la o lungime de 22 de centimetri si are o greutate de 20 de grame. 

PASĂREA COLIBRI. ZIUA PĂMÂNTULUI 2014. Cele mai multe pasari colibri au penele, in mare parte, in nuante de verde metalizat. Exista si specia „colibri de umbra“, cu pene maro. 

PASĂREA COLIBRI. ZIUA PĂMÂNTULUI 2014. Pasarile colibri se hranesc preponderent cu nectar, pe care il „beau” din flori. Limba unei pasari iese din plisc de 200 de ori intr-un minut. O pasare mananca, pe zi, hrana care cantareste de doua ori cat propria greutate. 

PASĂREA COLIBRI. ZIUA PĂMÂNTULUI 2014. Zborul micutelor pasari este foarte interesant, deoarece aripile se misca cu o viteza de care nu sunt capabile alte pasari. In timpul zborului, pasarea colibri da din aripi de 70 de ori pe secunda. 

PASĂREA COLIBRI. ZIUA PĂMÂNTULUI 2014. Sunt crescuti de femela. Masculii sunt foarte putin implicati, vizitand extrem de rar propriul cuib. Cei mai aprigi dusmani ai pasarilor colibri, de care trebuie feriti puisorii, sunt serpii si pisicile salbatice. 

PASĂREA COLIBRI. ZIUA PĂMÂNTULUI 2014. Poate zbura in toate directiile: orizontal, vertical, lateral, pe spate, inainte, inapoi, in zig-zag. Este capabila, de asemenea, sa zboare fara sa se deplaseze din punctul in care se afla, parand sa fie suspendata in nemiscare. 

PASĂREA COLIBRI. ZIUA PĂMÂNTULUI 2014. Vechii amerindieni credeau ca Marele Spirit a inzestrat micuta pasare cu calitati magice. Penele sale erau adunate cu grija si pretuite ca avand vibratia iubirii. Indienii erau convinsi ca prin cantecul ei poate destepta medicamentul din flori si ca nu ramane niciodata in locuri in care apare uratenia sau rautatea. De altfel, pasarea colibri moare repede daca este prinsa in plasa, inchisa in colivie sau agresata. 

PASĂREA COLIBRI este celebrată de ZIUA PAMANTULUI 2014 de GOOGLE cu un google doodle special.

CAMELEONUL. ZIUA PAMANTULUI 2014. Cameleonul este o reptilă (din familia Chamaeleonidae) arboricolă și insectivoră din regiunile tropicale, cu gheare asemenea unui clește, care o ajută să se prindă de copaci. Are proprietatea de a-și schimba culoarea pielii potrivit mediului înconjurător. În prezent sunt cunoscute 160 de specii, cameleonii facând parte din rândul speciilor de animale periclitate, conform wikipedia.ro.

CAMELEONUL. ZIUA PAMANTULUI 2014.Singuratic, cameleonul trăiește în copaci, dar este capabil să alerge rapid în cazul în care este amenințat. Adaptat la viața arboricolă și la vânătoarea de insecte, cameleonul are corpul puternic comprimat lateral, iar degetele picioarelor sunt orientate in două laturi opuse, formând un clește cu care se prinde de ramuri.

CAMELEONUL. ZIUA PAMANTULUI 2014. Aproape jumătate din speciile de cameleoni de pe pământ trăiesc în insula Madagascar (Africa). Această comunitate de cameleoni este cea mai mare din lume, fiind unică și prin faptul că numără 59 de specii diferite, care nu se găsesc decât în Madagascar.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button