„Mă inspir din rețetele pe care mi le făcea mama”. Despre mâncarea sănătoasă care arată complet nesănătos

16 nov. 2020
484 Afișari
„Mă inspir din rețetele pe care mi le făcea mama”. Despre mâncarea sănătoasă care arată complet nesănătos

Între pandemie și mâncare e o relație pe cât de dubioasă, pe atât de puternică. Au fost luni bune în care parcă toată lumea a cumpărat vagoane de cubulețe de drojdie, s-a pornit pe frământat, după care s-a dat mare pe Facebook cu pâini, cornulețe, covrigei. A fost nevoie de mult fitness online dup-asta!

În pandemia asta, am trecut prin toate fazele: „Hai să fim mai buni”, „Hai să ne auzim mai des”, „Hai să mai fac opt pâini de casă și o rețetă cool de banana bread”, „Hai că trebuie să fac sport de la atâta stat în casă” Treptat, ne-a mai trecut din fiecare. Pandemie sau nu, pofta de mâncare e o chestie sănătoasă, mai ales dacă mănânci sănătos.

Ce este dieta sănătoasă?

O dietă sănătoasă nu înseamnă să ai restricții asupra felurilor de mâncare și nici să te privezi de alimentele pe care le iubești din tot sufletul. Ci, mai degrabă, dieta sănătoasă se referă la o selecție mai atentă de alimente și la o planificare a meselor, că doar nu poate să fie așa ușor din prima. Dar rezultatul merită efortul:  mai multă energie și îmbunătățirea stării de sănătate și a stării de spirit.

Nu trebuie să ne simțim copleșiți de toate sfaturile date de nutriționiști. O dietă sănătoasă nu este deloc complicată. Chiar dacă s-a demonstrat că anumite alimente sunt benefice și hrănitoare, cel mai important este stilul alimentar al fiecăruia. Piatra de temelie al dietei este înlocuirea alimentelor procesate cu cele naturale sau cu unele cât mai puțin cu putință procesate. Alimentele naturale, de la mama lor, fac o mare diferență. Am vorbit despre felurile de mâncare sănătoase cu Carmen Stancovici sau cum este ea cunoscută: Ora cu Dora, food blogger.

B365.ro: Cum pot să fie diet-healthy felurile de mâncare din pozele tale care arată a dezmăț culinar?

Ora cu Dora: Și mâncarea sănătoasă este aspectuoasă. Aș putea spune chiar mai aspectuoasă datorită paletei de culori. Pe pagina mea poți să găsești diverse rețete: de la dulciurele vegane până la homemade burgers. Consider că orice fel de mâncare pregătit acasă este mult mai sănătos decât varianta cumpărată.

B365.ro: Cum ai ajuns să îți bați capul cu mâncarea sănătoasă?

Ora cu Dora: Gătitul nu este singura pasiune, am încă un hobby. Sunt GFI (grup fitness instructor) la o sală din București, așa că trebuie să am grijă ce mănânc (să nu crezi că nu am cheat meals – I am only human).

B365.ro: De unde-ți vin ideile de rețete?

Ora cu Dora: Pinterest este izvorul nesecat de idei. De multe ori mă inspir din rețetele pe care mi le făcea mama când eram mică sau reinterpretez rețetele  care aparțin bloggerilor mai mari (nimeni nu inventează apa caldă în ziua de azi, contează să ne punem amprenta în tot ceea ce alegem să facem).

B365.ro: Care sunt felurile tale de mâncare preferate, alea pe care le gătești des?

Ora cu Dora: În ultima vreme îmi place să îmi bag mâna în aluat. De când cu izolarea, mi-am descoperit pasiunea pentru pâinea cu maia (nu cred că sunt singura). A fost o mică provocare, după multe eșecuri am reușit să fac pâinici care să aibă alveole, clasica  „urechiușă” și, bineînțeles, gustul specific.

Pâine cu maia, Ora cu Dora

Fac pâine săptămânal, dacă nu fac pentru mine (puțin probabil haha), cu siguranță fac pentru prieteni.

Nu pot să aleg un anume fel de mâncare, pentru că încerc să optez întotdeauna pentru legumele și fructele de sezon (urăsc să arunc mâncare și cel mai des fac Leftovers Frittata din legumele care îmi rămân în frigider).

Leftover frittata, Ora cu Dora

Dar pot să îți spun că nu m-aș plictisi niciodată de paste. Le iubesc sub toate formele și în toate combinațiile. Și încă ceva: I am an oat freak 😊 mănânc aproape zilnic terci de ovăz la micul dejun.

B365.ro: Este mai scump să mănânci sănătos?

Ora cu Dora: Da și nu. Dacă optezi pentru fructele și legumele de sezon, clar nu. Dacă vrei să mănânci doar somon cu sparanghel, unt de migdale și alte articole BIO (de care nu ai nevoie), da. Spre exemplu, în orice supermarket, o pungă de Granola de 300g costă în jur de 30 de lei. Cu 30 de lei poți să îți faci acasă o cantitate de 800g (este deja testat de mine).

So, it is up to you 😊.

Granola, Ora cu Dora

B365.ro: Ai vreun fel de mâncare pe care îl gătești atunci când ești obosită/ fericită, indispusă/tristă sau un fel de mâncare pentru persoana iubită?

Ora cu Dora: Mâncăm în funcție de starea pe care o avem? CU SIGURANȚĂ!

  • Când sunt obosită: clar nu am chef de prea multe pregătiri și o să îmi fac rapid o salată. Preferata mea: spanac & valeriană, busuioc proaspăt, roșii uscate & roșii cherry, castravete, fasole roșie, ton în suc propriu, puțină zeamă de lămâie, condimentată cu sare și piper. TA DAAAA! Dinner is ready.
  • Când sunt fericită: hum, decizie grea. Sărat sau Dulce? Ce preferă lumea în general? Eu cred ca sunt 60% pentru sărat și 40% pentru dulce, așa că îți spun ambele variante: aș face o pizza cu maia (cu mozzarella si prosciutto) sau o tartă rustică (cunoscută și sub numele de Galette în Franța; un aluat ușor de pregătit cu umplutură de fructe). Ultima dată am făcut cu struguri și nuci…mi se face poftă doar când îmi aduc aminte.
Galette cu struguri, Ora cu Dora
  • Când sunt indispusă/tristă: ciocolată (mereu mă uit la ingrediente, cu cât mai puține, cu atât mai bine). Este foarte ușor de făcut acasă, iar gustul nu se compară cu nimic. Trei ingrediente la bază: unt de cacao, pudră de cacao și îndulcitor (sirop de agave/arțar), iar de aici poți adăuga fructe uscate și oleaginoase. Nu e așa că sună bine?
  • Sunt îndrăgostită de vreo 6 ani de același om. El se mulțumește și cu o omletă simplă, așa că îmi apreciază toate preparatele (norocul lui că trebuie să fac și postări mai fancy pentru blog). Preferă prăjiturile cu muuultă cremă (ultima dată i-am făcut croissante cu cremă de fistic și ciocolată – not that healthy) și este înnebunit după variantele mele de Shakshuka.
Shakshuka clasică, Ora cu Dora

B365.ro: Cât timp îți ocupă gătitul? În ideea că multe persoane nu gătesc pentru că nu au timp, preferă shaorma de la colțul blocului.

Ora cu Dora: Gătesc zilnic (și am două joburi). Trebuie doar să renunți la scuze (și la shaorma de la colț). Optează pentru fast food (mâncare rapid gătită acasă), nu pentru junk food. Nu mă pasionează bucătăria tradițional românească, așa că nu o să pierd niciodată mult timp în bucătărie. Iubesc gusturile fresh și consider că mai bine pierzi o oră (cu tot cu spălat vase) gătind healthy cu un aport considerabil de nutrienți decât să pierzi o oră pe canapea.

De reținut: Nu este deloc complicat să ai o dietă sănătoasă. Așa cum ne-a povestit și Carmen, poți avea o dietă sănătoasă fără să-ți golești portofelul. Fonfleurile de tip bio, țio, mio, sunt doar scuze pentru cei ce nu vor nici măcar să încerce. Important este să fii creativ, să te folosești de legumele și fructele de sezon și să nu faci risipă de mâncare. Poți să mănânci gustos și sănătos cu un efort minim.

Burger, Ora cu Dora

PS: Și tu ai bălit când ai văzut pozele?

Vezi ce mai gătește Ora cu Dora pe blogul ei sau pe pagina de Instagram.

Cookies