M. Sănătății taie bugetul pentru nou-născuții prematuri: Va crește rata mortalității infantile

de:
23 apr. 2014
1 afișări
M. Sănătății taie bugetul pentru nou-născuții prematuri: Va crește rata mortalității infantile

Iată cum explică Asociația Salvați Copiii efectele dezastruoase ale deciziei Ministerului Sănătății: 

Lipsa instrumentelor și materialelor specifice necesare intervenției imediate, măsurată uneori în secunde sau minute pentru salvarea copiilor, va crea obstacole de netrecut în activitatea medicilor. Dacă nu vor fi alocate sumele de bani măcar la nivelul anului 2013, preconizăm, din nefericire, pentru prima dată din 1994, o evoluție ascendentă a mortalității infantile. Vom înregistra sute de decese ale copiilor prematuri care puteau fi prevenite, dar a căror producere este acceptată nemilos în planurile bugetare ale Guvernului actual.

Eforturile din ultimele două decenii ale Guvernului și ale cadrelor medicale în asigurarea supraviețuirii nou-născuților, cei mai vulnerabili dintre cetățenii României, sunt salutare și totodată firești, fiind expresia unei atitudini umane responsabile și civilizate. Dotarea cu echipamente moderne a maternităților, asigurarea unui buget adecvat și a unui personal corespunzător conduc neîndoielnic la diminuarea semnificativă a ratei mortalității infantile, așa cum s-a înregistrat, în ultimele două decenii, în România, de la 24 de decese la mia de nașteri în 1994, la 9 în 2012. 

În ciuda acestei evoluții, mortalitatea infantilă rămâne un capitol sumbru pentru România, plasând țara noastră, după 7 ani de integrare europeană, încă pe primul loc în Uniunea Europeană, cu o rată a mortalităţii infantile mai mult decât dublă (9‰) față de media europeană de 4‰ (vezi Graficul 2). Conform analizelor Salvați Copiii, o treime poate fi salvată prin dotarea maternităţilor şi secţiilor de nou-născuţi cu echipamente medicale performante și prin dezvoltarea de programe suport pentru gravide, mame şi copii.

REDUCEREA BUGETULUI ALOCAT NOU-NĂSCUȚILOR – O MĂSURĂ ILEGALĂ, NECONSTITUȚIONALĂ ȘI ANTIEUROPEANĂ
Dincolo de datele statistice, respectarea dreptului la viață al fiecărui copil care se naște viu este o responsabilitate prioritară pentru adulții din jurul lui, nu numai pentru părinți sau medici, dar și pentru reprezentanții autorităților care, prin deciziile lor, pot ajuta considerabil sau pot sabota eforturile celor implicați direct în oferirea îngrijrii corespunzătoare.
Prin refuzul dreptului la viață al nou-născuților este încălcat grav principiul interesului superior al copilului care se impune, conform legii, în orice decizie a autorităţilor administrative, organelor legislative sau instanţelor judecătoreşti. Acest principiu este o normă de drept material, o regulă fundamentală de interpretare juridică și o obligație procedurală pentru toate autoritățile (instituţiile de asistenţă socială publice sau private, instanţele judecătoreşti, autorităţile administrative sau organele legislative). Consacrarea în dreptul intern a acestui principiu s-a produs prin: Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, ratificată de România încă din 1990, Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, Constituția României și Legea 272/2004 cu privire la drepturile copilului.
BUGETUL ROMÂNIEI PERMITE ALOCAREA FONDURILOR NECESARE SUPRAVIEȚUIRII COPIILOR PREMATURI
Intenția Ministerului Sănătății de a opri finanțarea corespunzătoare a terapiei intensive neonatale devine de neînțeles dacă ținem seama de faptul că propunerile pentru Bugetul României pentru 2014 conțin măriri semnificative de sume alocate unor instituții sau activități care nu pot sta laolaltă, din punct de vedere al priorității morale sau al primordialității juridice, cu cauza supraviețuirii copiilor prematuri. Nu vorbim despre bunuri, confort sau creștere economică, ci despre dreptul la viață al unor copii, drept fundamental a cărui împlinire depinde doar de noi, de dumneavoastră, de toți cei care pot contribui direct sau indirect.
„Primele ore din viaţa unui bebeluş prematur sunt pline de riscuri, iar fără un ajutor calificat pe care-l pot oferi doar medicii neonatologi, el are șanse minime de supraviețuire. Este de neiertat că multe dintre pierderile de vieți de copil înregistrate anual ar putea fi evitate dacă ar exista suficiente resurse pentru ca naşterea și îngrijirea ulterioară să aibă loc în condiţii de siguranţă şi cu toate instrumentele și materialele la îndemână.” declară Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.
Un singur exemplu din lista generoasă de suplimentări bugetare pentru 20146 arată că renunțarea doar cu un procent (1%, adică 13 milioane lei) din mărirea de care se bucură Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (de la 3,5 miliarde lei la 4,8 miliarde lei) sau mai puțin de un procent (0,6%) din suma alocată în plus pentru Ministerul Agriculturii (de la 17,1 miliarde lei la 19,4 miliarde lei) ar putea permite unui număr de câteva sute de copii să trăiască. Privite astfel lucrurile, decizia corectă, din punct de vedere uman, e una singură.
De aceea, Organizația Salvați Copiii propune evaluarea situației financiare din maternități și secțiile lor de neonatologie și stabilirea unor bugete realiste care să asigure echipamentele medicale necesare și un personal suficient pentru ca și cei foarte mici să se bucure de viață. Prin eforturi proprii, datorită generozității contribuabililor prin campania 2%, dar şi a companiilor, în perioada 2012-2014, Salvați Copiii a dotat cu incubatoare, ventilatoare de respirație și mese de naștere, 18 maternități, propunându-și pentru perioada următoare modernizarea a încă 29 de maternități și secții de nou-născuți din țară, în valoare de 3.374.000 de lei.
ÎNGRIJORĂRI EXPRIMATE DE MEDICI
Dr. Adrian Crăciun, Maternitatea Cantacuzino:
Bugetul pentru terapie intensivă este insuficient pentru un act medical de calitate, în condițiile în care numărul de nașteri premature este același și numărul cazurilor grave crește din ce în ce mai mult.
Bugetul de terapie intensivă neonatală la Cantacuzino a fost de 350 000 de lei în 2012, 200.000 de lei în 2013 și anul acesta avem o scădere dramatică la 72 000 de lei. Sperăm ca noua conducere a Ministerului Sănătății să înțeleagă că nou-născuții sunt importanți și nu se pot trata doar cu aer.
Dr. Mihaela Demetrian, Maternitatea Filantropia:
Pentru terapia intensivă primim bani prin Programul Național, însă banii sunt foarte puțini. Pentru anul 2014 bugetul nostru estimat și solicitat de la Ministerul Sănătății a fost de 500.000 de lei (după numărul cazurilor de nașteri premature de anul trecut), însă am primit doar 72.000 de lei, drastic diminuat. Am depus memorii la Ministerul Sănătății, la Institutul de Ocrotire al Mamei și Copilului, la Direcția de Sănătate Publică, fără niciun raspuns. Singura noastra șansă ar fi să așteptăm rectificarea bugetară din iunie-iulie, când sperăm să primim ceva mai mult. Costurile tratamentului prematurilor este foarte mare: 1 cutie de sulfactant costă peste 2.000 de lei., 1 tubulatură de ventilator în jur de 700 de lei, 1 cateter 300 de lei. Costul estimativ al tratării unui copil cu detresă respiratorie este de 6.000 de lei.
Dr. Ligia Blaga, Spitalul Județean Cluj
Față de anul trecut, cand am primit foarte puțini bani și abia în ultimul trimestru al anului, anul acesta a început cu vești bune. Alocarea bugetară din primul semestru din 2014 pentru sectia de terapie intensivă neonatală a fost de 150.000 de lei, mai mult decât ne așteptam. Am primit, de asemenea, informații că această sumă va fi alocată trimestrial. Ne bucurăm foarte mult și nu putem să ne plângem. Dacă lucrurile rămân așa, vom putea trata fără probleme cei aproximativ 300 de copii prematuri care se nasc în maternitatea noastra.
Dr. Sorana Iftimia, Spitalul Județean Piatra-Neamț
Bugetul pentru terapia intensivă neonatală de la spitalul nostru s-a redus dramatic față de anii trecuți, vom primi doar 25.000 de lei, dar pe primul trimestru n-am primit nimic încă. Această scădere vine într-un moment foarte dificil, procentul de prematuritate la noi în județ este de peste 10%, cazurile sunt multe și consumabilele atat de necesare tratamentului sunt foarte costisitoare: senzori, mansete, circuite de ventilație, branule, seringi. Va trebui să cheltuim din bugetul spitalului, care mai are și alte 40 de secții de administrat. Eu cred că vor reuși să supraviețuiască doar centrele universitare mari, care primesc bugete mai generoase.

DESPRE ORGANIZAŢIA SALVAŢI COPIII
Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 24 de ani de activitate, peste 1.007.000 copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de organizaţie. Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children Internaţional, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.

Cookies