ESENTIAL

Luxoasele cadouri ale soţilor Ceauşescu pot fi cumpărate la licitaţie. VEZI OFERTA

Licitaţia „Epoca de Aur” prezintă o serie inedită de picturi, piese de artă decorativă, fotografii, documente, cărţi, medalii şi decoraţii, precum şi alte obiecte cu valoare istorică şi documentară, datând din perioada regimului comunist. Printre cele 70 de loturi oferite se află obiecte de valoare, care au reprezentat cadouri de protocol pentru cuplul Ceauşescu, lucrări plastice cu tematică proletcultistă, afişe de propagandă şi protecţie a muncii, fotografii care îi înfăţişează pe liderii comunişti, împreună cu diverse instantanee din epocă, precum şi numeroase colecţii de insigne de merit şi medalii, dintre care unele deosebit de rare, informează casa de licitaţii Artmark.

Lotul central al licitaţiei este pictura „Scânteia”, realizată de Constantin Artachino(ulei pe pânză, 60 x 45 cm, preţ de pornire 3.800 €) în 1951, care reprezintă o muncitoare citind ziarul, lucrare menţionată în literatura de specialitate datorită temei sale de compromis, care i-a asigurat artistului accesul la Anuala realist-bolşevică de la Sala Dalles.

Un alt obiect de valoare este stiloul „Pilot Elite” (preţ de pornire 2000 €), primit cadou de Nicolae Ceauşescu, cu ocazia vizitei oficiale în Japonia din 1975, din bachelită, cu peniţă de aur. Stiloul se păstrează în cutia sa originală şi poartă inscripţia „Romania – Japan 1975”. Tot funcţia de cadou oficial a avut-o şi perechea de porumbiţe din argint aurit şi emailat (preţ de pornire 1.200 €), primită de Ceauşescu de la şahul Iranului, Reza Pahlavi, în timpul vizitei oficiale din 1977. Însă unele dintre cele mai excentrice daruri prezentate lui Ceauşescu de către liderii regimurilor comuniste din Asia şi Africa sunt, fără îndoială, cele două piese din blană naturală: prima realizată din şase bucăţi de blană de tigru (210 cm, preţ de pornire 1.800 €), iar cea de-a doua, o blană de leopard (preţ de pornire 1.200 €). La un preţ de pornire conservator, o casetă de bijuterii decorată cu sidef (preţ de pornire 400 €), primită în dar de Elena Ceauşescu, este încă unul dintre obiectele de valoare ale licitaţiei. Toate aceste obiecte sunt atestate a fi aparţinut cuplului dictatorial, prin certificate eliberate de APPS.

Eveniment în premieră, Licitaţia „Epoca de Aur” scoate la vânzare vestigii ale Republicii Socialiste România, obiecte care evocă aspecte oficiale sau cotidiene ale vieţii sub regimul dictatorial, care pornesc în licitaţie cu preţuri deosebit de accesibile. Astfel, aproape o treime dintre loturi pornesc de la preţuri cuprinse între 25 şi 100 €, pe când o altă treime e compusă din loturi cu preţuri de pornire între 100 şi 300 €.

Licitaţia de Avangardă şi Expresionism propune iubitorilor de creaţii artistice integrate celor două mişcări moderniste, o selecţie remarcabilă de 140 de opere de artă, printre care picturi, lucrări de grafică şi sculptură. Fie că este vorba de opere aparţinând curentelor istorice, realizate de artiştii care au îmbrăţişat, în epocă, tendinţele cele mai actuale, sau de opere datând de după război sau contemporane, inspirate de experimentele perioadei interbelice, loturile licitaţiei alcătuiesc o imagine de excepţie asupra artei româneşti care a rupt cu trecutul şi tradiţiile, informează casa de licitaţii Artmark.

Nu puteau lipsi din licitaţia tematică numele cele mai importante ale Avangardei din România, printre care Victor Brauner, Jacques Herold, Marcel Iancu, Max Herman Maxy, Corneliu Michăilescu, Magdalena Rădulescu sau Jules Perahim, precum nici principalii artişti ale căror opere se revendică de la mişcarea expresionistă: Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Ion Ţuculescu sau Corneliu Baba, pentru a numi doar câţiva.

Lotul principal este şi ultimul care va intra în licitaţie, la nr. 140: „Portret pentru mai târziu (Poetul Ion Minulescu)” de Victor Brauner (ulei pe pânză, 73,5 x 60 cm, est. 100.000 – 200.000 €), pictură care a făcut parte, de-a lungul timpului, din mai multe colecţii importante din România şi Germania. Opera, prezentată în expoziţia din 1929, de la Bucureşti, a grupului Arta Nouă, îl înfăţişează pe poetul reprezentant al Simbolismului românesc şi apropiat al cercurilor avangardiste, într-o manieră ce anunţă suprarealismul cu care creaţia lui Brauner avea să poarte raporturi strânse.

Construcţie umană” de Max Herman Maxy (ulei pe carton, 69 x 48 cm, est. 15.000 – 25.000 €) este o altă operă de primă importanţă din Licitaţia de Avangardă şi Expresionism, datând din 1926, prezentată publicului în repetate rânduri, atât în expoziţii dedicate creaţiei lui Maxy, cât şi în reproduceri apărute în cataloage, reviste şi monografii, de-a lungul a aproape cinci decenii. Pictura aparţine unei perioade din opera artistului marcată de constructivism, filosofie modernă pe care a aplicat-o într-una dintre cele mai corente sinteze din spaţiul european.

Încă o operă reputată, de această dată purtând corespondenţe cu convingerile expresionismului, este pictura „Îndurerata” de Nicolae Tonitza (ulei pe carton, 42 x 27 cm, est. 30.000 – 50.000 €), provenind din celebra colecţie dr. Iosif Dona. Portretul, realizat în stilul inconfundabil al artistului, a fost confiscat, în anii ’50 şi inclus în patrimoniul Muzeului Colecţiilor de Artă, fiind retrocedat în 2007, de când se află într-o importantă colecţie bucureşteană. Clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului Naţional, opera a fost prezentată în expoziţii şi reprodusă în literatura de specialitate cu mai multe ocazii.

Printre operele rarisime incluse în licitaţie merită menţionate: desenul „Pupăza cu moţ” de Constantin Brâncuşi (peniţă pe hârtie, 27,4 x 38 cm, est. 5.000 – 10.000 €), care a ajuns, în 2009, într-o colecţie privată din Bucureşti, după ce a fost achiziţionat, în acelaşi an, dintr-o licitaţie Christie’s, „Compoziţie geometrică” de Marcel Iancu(colaj de metal pe placaj, 50 x 35 cm, est. 3.000 – 6.000 €), „Nud dormind” de Corneliu Baba (ulei pe pânză, 60 x 80 cm, est. 18.000 – 28.000 €), „Pierrot şi Colombina” de Iosif Iser (ulei pe carton, 41,5 x 33 cm, est. 14.000 – 24.000 €),”Regele şi regina” de Jules Perahim (ulei pe placaj, 93 x 117 cm, est. 15.000 – 25.000 €) etc.

Totodată, Licitaţia de Avangardă şi Expresionism oferă numeroase loturi cu valori accesibile, 45% dintre opere având valori situate sub 1.000 €. Printre acestea se numără lucrări de grafică realizate de autori renumiţi, precum „Iluminatorul” de Victor Brauner (gravură cu acul, 16,5 x 11,5 cm, est. 600 – 900 €), „Compoziţie cu personaj feminin” de Jules Perahim (laviu pe hârtie, 56 x 76 cm, est. 600 – 900 €) sau „Toamnă” de Marcel Iancu (cromolitografie, 43 x 55,5 cm, est. 400 – 800 €).

Expoziţia loturilor oferite în licitaţii este deschisă Joi, 19 – Miercuri, 25 ianuarie orele 11 – 21 de către Artmark, Palatul Cesianu-Racoviţă, Str. C. A. Rosetti nr. 5, Sector 1, Bucureşti; Joi, 26 ianuarie orele 11 – 19.30 Athénée Palace Hilton, Str. Episcopiei nr. 1 – 3, Sector 1, Bucureşti.

Accesul la licitaţie se poate face pe baza invitaţiei nominale fiind necesară ţinută formală, de seară.
Înscrierea la licitaţie se poate face la numerele de telefon: 021 210 30 16 / 0757 056 108 sau la adresa de email ana.maistru@artmark.ro.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button