Piaţa Victoriei va fi refăcută ca la Luvru. VEZI PROIECTUL

de:
09 ian. 2012
12 afișări
Piaţa Victoriei va fi refăcută ca la Luvru. VEZI PROIECTUL

Primăria Capitalei va organiza în acest an concursuri de arhitectură pentru reamenajarea a două mari pieţe din Capitală. După ce în toamna anului trecut a fost desemnată prin concurs echipa de arhitecţi care va amenaja Piaţa Universităţii, urmează în acest an noi concursuri pentru Piaţa Victoriei şi Piaţa Unirii.

„Prioritară va fi amenajarea Pieţei Universităţii. Aici lucrările vor începe la sfârşitul lunii martie şi se vor finaliza în iulie. În plus, vor fi organizate noi concursuri pentru Piaţa Victoriei şi Piaţa Unirii. Deocamdată se lucrează la temele de concurs, însă liniile generale au fost deja trasate”, a precizat pentru B365.ro, arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.

Sursa de inspiraţie pentru schimbările din Piaţa Victoriei este capitala Franţei şi mai ales celebra piramidă de sticlă de la Muzeul Louvre. „Reamenajarea Pieţei Victoriei va fi realizată după modelul Muzeului Louvre din Paris. Legătura între cele trei muzee din Piaţa Victoriei se va realiza pe dedesubt. Va fi construit şi un hol subteran cu luminatoare (n.r. acoperişuri transparente). De asemenea, statuia lui Ferdinand I va fi montată în piaţă, iar circulaţia rutieră va fi uşor modificată în zonă. Soluţia finală va fi decisă în urma concursului”, a mai precizat arhitectul-şef.

Holul subteran ce va asigura legătura între muzee (Muzeul Țăranului Român, Antipa şi Muzeul de Geologie) va fi realizat în zona de nord a pieţei, la intrarea pe Șos. Kiseleff. La Muzeul Louvre, piramida de sticlă reprezintă principala axă de circulaţie a palatului fiind punctul principal de acces în muzeu. Piramida duce la subsolul muzeului unde este amenajat un vast hol de recepţie din care se permite accesul vizitatorilor la restul complexului. La momentul inaugurării sale în 1989, piramida construită în mijlocul Curţii Napoleon a fost contestată, fiind considerată prea modernă pentru arhitectura muzeului. Acum însă, piramida a devenit un adevărat simbol al muzeului ce atrage aproape 9 milioane de vizitatori pe an, dar şi al Parisului.

Se modifică şi Piaţa Unirii

Tot în urma unui concurs de arhitectură va fi aleasă şi soluţia pentru reamenajarea Pieţei Unirii. Aici va fi însă mai complicat decât în Piaţa Victoriei. „Vor trebui realizate nişte lucrări şi la canalizare, la pasajul subteran. Sunt mai multe probleme de rezolvat aici. Lucrăm acum la formularea temei de concurs”, a explicat arhitectul-şef al Capitalei.

Ceea ce Primăria vrea să schimbe în Piaţa Unirii ţine mai mult de zona verde şi pietonală. Astfel se propune legarea parcului din centru de zona de vest, spre Palatul Parlamentului. Proiectul se leagă astfel de Planul Integrat de Dezvoltare Urbană în care se propunea transformarea zonei centrale a Bulevardului Uniri, cuprins între piaţă şi Palatul Parlamentului, mai exact cea cu fântânile, în zonă pietonală, urmând ca circulaţia rutieră să fie mutată în lateralele bulevardului.

Citeşte şi Bucureştiul neştiut: Oraşul subteran de la Piaţa Unirii – de la catastrofă la Magistrala 7

Cookies