Lupte din Renaştere, recreate în Centrul Vechi. Munca din spatele unui „joc de oameni mari”

de:
27 iul. 2014
2 Afișari
Lupte din Renaştere, recreate în Centrul Vechi. Munca din spatele unui

Asociația Societas Milites Getae are nouă membri și se ocupă de promovarea istoriei, prin studiu și, mai ales, prin luptele HEMA, cu care cuceresc vizitatorii palatului Curtea Veche și pe cei ai Muzeului Militar Național. Pusă pe picioare de Răzvan Marinescu, de profesie geolog, dar pasionat de perioada Renașterii, asociația a adus laolaltă prieteni care împărtășesc aceeași pasiune: istoria.

Asociația a fost creată ca o formalitate, mai degrabă, spune fondatorul ei, pentru ca membrii ei să aibă acces la arhive, în biblioteci și la depozite. Asta deoarece, pentru a da viață luptelor din perioada renascentistă, trebuie studiate tratate și documente vechi, ca să se păstreze specificul orginal al acestora. La fel se întâmplă și cu costumația, creată tot de ei, de la zero.

Conceptul de HEMA (Historical European Martial Arts) presupune două părţi, explică Răzvan: una culturală şi una sportivă.

„Partea sportivă înseamnă lupta cu mai multe feluri de arme, dar cu echipament special care seamănă cu echipamentul din Renaştere. La noi în ţară nu există, încercăm noi să o facem. Partea culturală presupune studiu”, adaugă

Spune că au ales să se ocupe de perioada Renașterii, deoarece atunci au apărut primele tratate de scrimă şi lupte cu armă.

Au apărut pentru că au fost aşa numiţii conductieri, nişte nobili care aveau nevoie de bani. Erau fii de-ai doilea, de nobili, care nu moşteneau domeniul şi titlul, pentru că îl moștenea fiul cel mare, așa că trebuiau să facă ceva. Strângeau bani de la tatăl său, strângeau un grup de mercenari, un regiment și ei era conductierii. 

Tinerii au un atelier propriu, în care fac săbii din acelaşi material ca cel din perioadă Renașterii, însă care nu taie-  pentru că suntem foarte buni prieteni şi nu vrem să ne lovim. Cu toate astea, Răzvan spune că trebuie să porţi un material de protecţie, pentru că loviturile sunt destul de puternice. Căştile sunt din oţel călit, astfel încât poţi da cu toporul în ele fără să se spargă. Pe dedesubt, au piele groasă, cu pâslă.

Singurul neajuns e că piuie, sună ca un clopot când dai o lovitură în cap, dar pentru asta purtăm nişte căciuliţe. Oricum, nu prea fac concesii, armele si echipamentele le fac cum erau făcute atunci. Încerc să găsesc aceleași materiale, să folosesc aceleași materiale pentru vopsit, ca pe vremea aia„, subliniază. 

Povestește că oamenii care văd luptele lor se mai sperie pentru că, la partea de HEMA propriu-zisă, loviturile sunt mai rapide și nu se prea înțelege ce se întâmplă.  Dar accidente se petrec doar când unul dintre colegi uită să-şi pună mânuşile de fier.

Echipa este formată în prezent de 9 membri și încă 4 aspiranți (un conductier, un stegar, un cornist, un toboşar şi carne de tun), însă invită bucureștenii să li se alăture, chiar dacă nu au mai făcut un astfel de antrenament anterior.

Condiţia e să fim prieteni, noi nu ne întâlnim doar la antrenamente, ne întâlnim şi seara la bere, stăm de vorba, facem concedii împreună. Nu toţi neapărat, dar suntem buni prieteni.

Până să înființeze asociația și să aibă acces la Sala de Trăsuri a Muzeul Militar, se antrenau în păduri- Răzvan, soția lui și încă un prieten din Germania- membru fondator. Pe soția sa, stegarul echipei, a convins-o să i se alăture ca să facă ceva împreună.

„Soţia e stegar, trebuie să fie cineva mic. Mic şi al dracu, nu trebuie să lase steagul din mână. Ea n-a vrut să înveţe la început, dar mă ţineam de capul ei că nu avem cu cine să fac chestia asta.”

Spun că istoricii noștri nu îi iau prea mult în seamă, deoarece cred că ce fac ei nu are nicio treabă cu istoria- deși majoritatea istoricilor nu știu cât cântărește o armură ori o sabie, subliniază Răzvan.

Cunosc istorici care zic că sabia lui Ștefan cel Mare avea 10 kile. Dacă o sabie are mai mult de 1 kilogram, nu ai cum să o ridici. Sabia are între 500 de grame și un kilogram și jumătate„, explică. 

În prezent, își doresc să transforme HEMA într-un sport recunoscut în țara noastră. Pentru asta, se luptă să primească brevete de instructor recunoscute internațional ca să poată deschide o sală în acest sens. Cred că s-ar găsi suficient pasionați care să devină învățăcei. Mizează mai ales pe pasionații de jocuri pe calculator.

Dacă reușesc să-i scot din fața calculatorului și să facă fizic chestia asta, ar fi perfect. E un mod de a te descărca. În scrimă trebuie să gândești foarte mult, trebuie să te ferești de armă. Dacă te-atinge, te-a tăia- la noi, dacă te atinge, a punctat. Scapi de stresul zilnic„, spune Răzvan. 

Subliniază că, deși este o activitate de timp liber, o fac serios. Cu toate astea, adaugă că înveți destul de repede esențialul.

În lupta cu sabia, trei lucruri sunt esențiale: mâna, picioarele și capul. Dacă le folosești pe primele două, poți mereu să te aperi. Dacă le folosește pe toate trei, poți mereu să învingi.

_____

Pe luptători îi găsiți la Palatul Voievodal Curtea veche, miercurea de la ora 19 și  sâmbăta de la ora 11. 

 

 

 

 

Cookies