ȘTIRI

Luni se alege noul preşedinte al Academiei Române

În prezent, preşedinte al Academiei Române este academicianul Ionel Haiduc. El a preluat conducerea institu­ției în anul 2006 şi a fost reales în 2010. Potrivit Statutului, preşedintele Academiei, vicepreşedinţii şi secretarul general sunt aleşi de Adunarea Generală, pentru un mandat de patru ani, putând fi realeşi o singură dată. Alegerea se face în condiţiile cvorumului, cu obţinerea a cel puţin două treimi din numărul voturilor membrilor prezenţi, scrie RomaniaLibera.ro.

Matematicianul Viorel Barbu este membru titular al Academiei Române din 1993 şi fost vicepreşedinte al instituţiei (1998-2002). În prezent, academicianul Viorel Barbu este preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Matematice din Academia Română.

A absolvit Facultatea de Matematică a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, unde şi-a luat şi doctoratul în 1969. A fost profesor invitat la universităţi din Franţa, Italia şi SUA, iar din 1980 este profesor la Facultatea de Matematică a Universităţii „Al. I. Cuza”, Iaşi, unde a fost decan (1976-1981) şi apoi rector (1981-1989). A obţinut premiul „S. Stoilov” al Academiei Române, în 1972, şi a fost numit Doctor Honoris Causa al unor universităţi din ţară şi profesor de onoare al Universităţii Wuhan (China). Este membru al Academiei Europene de Ştiinţe din octombrie 2008.

Principalul competitor al lui Barbu este Ionel Valentin Vlad, inginer electronist şi doctor inginer, membru titular al Academiei Române din anul 2009. În prezent, Ionel Valentin Vlad este vicepreşedinte al Academiei Române. El este cercetător ştiinţific I la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, dar şi profesor asociat la Facultatea de Fizică a Universităţii din Bucureşti.

A absolvit Institutul Politehnic din Bucureşti, în 1966. A susţinut cursuri şi conferinţe la Universitatea Bucureşti – Facultatea de Fizică/ Şcoala Doctorală de Fizică), Stanford University (USA), Imperial College (Londra), Max-Planck Inst. f. Quantenoptik (Garching), University of Oxford, E.T.H.(Zürich), Univ. Erlangen, Phys.-Tech.Institute A.F.Ioffe (St. Petersburg), ICTP (Trieste), Forschungszentrum Karlsruhe, Universita „La ­Sapienza” din Roma, US Air Force Res. Lab Hanscom (Boston, USA), DAAD Summer School „Trends in Contemporary Optics”, (Sinaia, 2005), Ecole Normale Superieure (Cachan, Franţa) etc.

Al treilea candidat este Victor A. Voicu. Aceasta este medic şi farmacolog, membru titular al Academiei Române din 2001. A fost secretar general al Academiei dintre 2002 și 2006. În prezent, el este preşedinte al ­Secţiei de Ştiinţe Medicale din ­Academia Română.

Victor Voicu a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, în 1962, şi şi-a luat doctoratul în farmacologie în 1971. A fost şeful Catedrei de Farmacologie Clinică, Toxicologie şi Psihofarmacologie, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, directorul Centrului de Cercetări Ştiinţifice Medico-Militare, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale a Medicamentului. Preşedintele Societăţii Române de Farmacologie, Terapeutică şi Toxicologie Clinică şi profesor invitat la Universitatea Harvard în 1992.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button