Luni începe autorecenzarea populaţiei. Șeful Institutului Național de Statistică: România a pierdut aproape 2,7 milioane de locuitori, între cele două recensăminte

11 mart. 2022
3979 Afișari
Luni începe autorecenzarea populaţiei. Șeful Institutului Național de Statistică: România a pierdut aproape 2,7 milioane de locuitori, între cele două recensăminte

Luni, 14 martie, în România începe autorecenzarea, prima etapă de colectare a datelor de la populaţie pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor 2022. Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), a transmis că în perioada 2002 – 2021, între două recensăminte, România a pierdut aproape 2,7 milioane de locuitori, din două cauze majore. Mai mult, în anul 2021, România a avut cel mai mic număr de naşteri de după Al Doilea Război Mondial.

Șeful INS a mai observat și o anumită dinamică a migrației, inclusiv în București, unde oamenii au plecat din oraș către Ilfov.

Declarațiile șefului INS, Tudorel Andrei, în cadrul unei conferinţe de presă:

”În perioada 2002 – 2021, între două recensăminte, România a pierdut aproape 2,7 milioane de locuitori. Aici cauzele pot fi divizate pe etape: dacă într-o primă etapă, între 2002 şi 2010, mare parte a reducerii populaţiei era din cauza migraţiei internaţionale, începând cu cel puţin 2011 centrul de greutate se mută pe cauzele naturale, avem cu mult mai multe decese decât naşteri”

”În 2021, am avut aproximativ 180.000 de naşteri şi am avut cel mai mare număr de decese, peste 335.000. În aceste condiţii, am avut un spor natural de peste 155.000 de persoane, deci de dimensiunea unui oraş relativ mare, ceea ce înseamnă un oraş mare din România”, a completat Tudorel Andrei.

Seful INS mai spune că dacă ne uităm pe datele din urban şi rural, vom vedea că există diferenţe semnificative privind dinamica populaţiei în această perioadă.

”Sunt judeţe care au pierdut cel puţin 20% din populaţie pe parcursul celor 20 de ani. Şi aici aş da exemplu numai câteva judeţe: Teleorman, Brăila, Hunedoara, care au pierdut aproape 25% din populaţie pe parcursul a 20 de ani. Există şi în judeţe tot la nivel naţional care au înregistrat o creştere, este vorba de Timiş, Cluj şi Ilfovul care este un caz puţin aparte pentru că este în vecinătatea Bucureştiului şi practic a fost o mutare de reşedinţă a multor persoane din Bucureşti.”

 

Recensământul Populaţiei şi Locuin­ţelor din Româ­nia se desfăşoară în trei etape

În prima etapă, care se desfăşoară în perioada 1 februarie – 13 martie 2022, Institutul Naţional de Sta­tistică a preluat baze de date de la celelalte instituţii ale statului pentru a vedea, din bazele de date ale statului, ce populaţie are România.

A doua etapă, culegerea datelor de la populaţie are loc în perioada 14 martie – 15 mai, iar a treia este perioada de culegere efectivă a datelor în care recenzorii merg în teritoriu cu tableta pentru colectarea datelor numai de la gospodăriile care nu şi-au declarat datele în online. Această perioadă începe în 16 mai și se încheie pe 17 iulie 2022.

Recensământul se face o dată la zece ani și este obligatoriu, astfel că românii care refuză să participe ori dau date eronate sau incomplete sunt amendați cu sume cuprinse între 15.000 și 50.000 de lei, potrivit OUG nr. 19/2020, privind organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România.

 

Zi liberă plătită pentru autorecenzarea online

Important de precizat este faptul că cetățenii care au posibilitatea, pot participa la recensământ online, tot prin autorecenzare.

Pentru aceasta, trebuie să acceseze pagina www.recensamantromania.ro, să completeze un formular de preînregistrare şi apoi un chestionar pe care-l vor primi pe adresa de mail.

Datele pot fi furnizate și pentru ceilalţi membri ai familiei, iar persoana va primi o zi liberă plătită, fie că lucrează în sistemul bugetar sau la privat.

 

Cookies