Luni începe a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2021. Sunt înscriși aproape 39.000 de candidați, dintre care 24.988 din promoția actuală

15 aug. 2021
82 Afișari
Luni începe a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2021. Sunt înscriși aproape 39.000 de candidați, dintre care 24.988 din promoția actuală
Luni începe a doua sesiune a Bacalaureatului. Sunt înscriși aproape 39.000 de candidați, dintre care 24.988 din promoția actuală. Sursa foto: Mesagerul de Neamț

Luni, 16 august, are loc cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat, rezervată celor care nu au putut participa la prima sesiune sau celor care mai încearcă să treacă încă o dată examenul. Rezultatele inițiale vor fi afișate pe data de 31 august.

Începe cea de-a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2021. Luni, 16 martie, va avea loc prima probă – cea de Limba și literatura română – proba scrisă. În acest an aproape 39.000 de candidați s-au înscris la cea de-a doua sesiune, dintre care 24.988 care provin din promoția actuală – 2020-2021, potrivit G4media.

„Aproape 39.000 de candidaţi s-au înscris în vederea susţinerii probelor din a doua sesiune (august – septembrie) a examenului naţional de bacalaureat 2021, începând de luni, 16 august. Conform datelor transmise de inspectoratele şcolare judeţene, din totalul celor înscrişi, 24.988 de candidaţi provin din promoţia 2020 – 2021, iar 13.958 de candidaţi din promoţiile anterioare”, a transmis Ministerul Educației.

Bacalaureat 2021, sesiunea a doua. Care este calendarul probelor

Prima probă va avea loc luni, 16 august, la Limba și literatura română – proba scrisă, pentru ca marți, 17 august candidații să susțină proba obligatorie a profilului. Miercuri urmează proba la alegere a profilului și specializării, iar joi, 19 august, o parte dintre candidați vor susține proba la Limba și literatura maternă.

Procedurile de echivalare şi recunoaştere a competenţelor lingvistice şi digitale se vor derula în intervalul 23 – 31 august. În acest sens, comisiile de bacalaureat din unităţile de învăţământ liceal vor calcula mediile candidaţilor şi vor asigura echivalarea/recunoaşterea nivelurilor de competenţă la probele de profil din cadrul examenului naţional de bacalaureat (2021), potrivit metodologiei specifice.

Afişarea primelor rezultate, prin anonimizarea numelui şi a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecţia datelor – RGPD/GDPR), va avea loc în data de 31 august (până la ora 12:00). Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format fizic, cât şi electronic. Nota finală va fi cea de după contestații, indiferent dacă va fi mai mică, la fel sau mai mare față de cea inițială.

Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor (1 – 3 septembrie), vor fi comunicate vineri, 3 septembrie.

Probele scrise încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30.

Ce nu au voie să facă candidații la sesiunea a doua de Bacalaureat 2021

Trebuie menționat faptul că toate condițiile vor fi ca la prima sesiune de Bacalaureat – sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete etc. De asemenea, elevii vor fi informaţi că este interzis accesul în săli cu orice tip de lucrări: manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Toate măsurile de prevenire şi combatere a îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 valabile la prima sesiune se vor aplica şi la cea de a doua sesiune a bacalaureatului.

Cookies