Ludovic Orban chiar ar putea deveni premier, după ce și-a dat demisia în urma pierderii alegerilor parlamentare

16 dec. 2020
33 Afișari
Ludovic Orban chiar ar putea deveni premier, după ce și-a dat demisia în urma pierderii alegerilor parlamentare

Miercuri, președintele Klaus Iohannis, a declarat că i-ar desemna pe Ludovic Orban sau pe Florin Cîțu în funcția de premier al României, cu condiția să se ajungă la un acord al partidelor în acest sens. De asemenea, Klaus Iohannis nu crede că învestirea noului Guvern nu va avea loc până la Crăciun.

Ce a declarat președintele Klaus Iohannis

„Partidele de la noi sunt încă în etapa în care învață cum se negociază coaliții, portofolii, programe de guvernare. Am mai avut coaliții și nu putem să spunem că au funcționat extraordinar de bine. Vreau ca partidele să evite aceste greșeli.

Știu că este foarte interesant pentru media să scrie că X sau Y se luptă pentru un scaun sau pentru o influență. Sigur, partidele se luptă pentru guvernare, aceasta este esența existenței unui partid, dar, pe de altă parte, lucrurile sunt complicate în aceste negocieri. La început pare simplu, dar, cum intri în negociere, îți dai seama că sunt viziuni diferite, programe diferite, scheme de minister diferite. Trebuie să avem suficientă răbdare ca partidele să negocieze aceste lucruri.

Recent, s-au finalizat negocierile pentru guvern într-o țară din UE după doi ani și jumătate de la alegeri. În altă țară europeană s-a format guvernul după opt luni de negocieri, deci suntem foarte departe de acest calendar foarte extins. Nu mă înțelegeți greșit, nu vreau să ajungem la așa ceva, dar trebuie să avem puțină răbdare să vedem cu negociază partidele.

Eu aștept, ca Președinte, să se formeze o majoritate care să-mi propună un nume. Dacă se înțeleg PNL, USR-PLUS și UDMR și vin cu o propunere, o voi accepta, că este Orban, îl accept, că este Cîțu, îl accept, sau să fie altcineva. Nu știu pe cine negociază ei acolo.

Pentru mine este foarte important să se formeze relativ repede un guvern ca să gestioneze pandemia și criza economică, să avem un guvern care se bazează, de preferat, pe o majoritate solidă în Parlament și să mergem mai departe, că de lucru este foarte, foarte mult, nu doar la plantarea de păduri, care este o chestiune foarte importantă. Trebuie să continuăm măsurile împotriva pandemiei, măsurile economice, programul pentru fondurile UE, trebuie construit bugetul, trebuie planificate construcțiile de căi ferate, autostrăzi. ”, a spus Klaus Iohannis, potrivit Realitatea.

Demisia lui Orban, considerată un gest „onorabil”

„Mi s-a părut un gest corect și absolut onorabil în condițiile în care PNL a declarat și a sperat să obțină cel mai mare număr de voturi și nu l-a obținut. A făcut un gest onorabil când s-a retras”, a spus Președintele statului despre demisia lui Ludovic Orban din funcția de Premier după alegerile parlamentare.

Conform Realitatea, întrebat despre varianta ca Nicolae Ciucă să rămână premier, Klaus Iohannis a răspuns: „În plină negociere, dați-mi voie să mă abțin de la sfaturi care nu mi-au fost cerute.”

Cookies