Lucrările la piscinele plutitoare de pe Lacurile Tei și Floreasca, BLOCATE. Cum explică Primăria

de:
29 feb. 2016
1 Afișari
Lucrările la piscinele plutitoare de pe Lacurile Tei și Floreasca, BLOCATE. Cum explică Primăria

Lucrările de amenajare a unui Circuit turistic pe Lacurile Tei și Floreasca (și zonele aferente lor) ar fi trebuit terminate pe 31 decembrie 2015, conform contractului de finanțare încheiat cu Uniunea Europeană. La acea dată însă, proiectul era gata doar pe jumătate, iar din cauza întârzierilor Primăria Capitalei a pierdut fonduri europene în valoare totală de 23.519.736, 61 lei (aprox. 5,3 milioane euro). 

Proiectul este blocat

De la acea dată și până acum, proiectul nu a mai progresat. Mai mult, în acest moment, proiectul este blocat în mare parte.

 „Conform ultimului Raport de Progres: stadiul fizic al proiectului este de 50%. Lucrari prevazute in zonele de peninsule aferente cuvelor de lac sunt oprite/sistate de reprezentantii administratiei nationale a apelor romane pana la obținerea unui nou aviz de gospodărire a apelor„, au precizat pentru B365.ro, reprezentanții Primăriei Capitalei. 

Municipalitatea a avut mari probleme cu obținerea acestui aviz încă din toamna anului trecut. Astfel, la începutul lui octombrie 2015, viceprimarul de la acea dată, Cornel Pieptea, atrăgea atenția că Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a decis să nu acorde avizul pentru continuarea lucrărilor din cauza diferențelor dintre proiectul inițial și realitatea din teren.

Patru luni mai târziu, Primăria Capitalei încă încearcă să obțină acest document. „In data de 10.12.2015, s-a semnat Contractul de servicii nr. 542 de obtinere a unui nou aviz. Documentatia pentru obtinerea unui nou aviz a fost depusa in data de 23.12.2015. In 19.01.2016, ANAR (n.r. Administrația Națională Apele Române) solicita suplimentar, in vederea emiterii AGA, executarea unor expertize„, au explicat reprezentanții Primăriei într-un răspuns la solicitarea B365.ro. 

Realizarea acestei expertize, evaluarea rezultatelor acesteia și o eventuală emitere a unui aviz sunt etape de durată, astfel că e puțin probabil ca situația să fie deblocată la timp pentru lucrările să respecte termenul de finalizare a lucrărilor de 30 iunie 2016. Practic, în 13 luni de la începerea efectivă a lucrărilor s-a făcut doar jumătate din lucrare. Până la expirarea termenului mai sunt doar 4 luni. 

„Eroare de proiectare”

Declarațiile oferite de oficiali în ultimele luni indică drept cauză a problemelor din acest proiect o „eroare de proiectare”. Astfel, dacă în toamna anului trecut viceprimarul Cornel Pieptea spunea că INGA nu avizează lucrările  „din cauza diferențelor dintre proiectul inițial și realitatea din teren”, în decembrie 2015 când reprezentanții Primăriei Capitalei au anunțat că au pierdut fondurile europene spuneau că întârzierile au fost cauzate de o „eroare de proiectare”. Mai exact, „proiectantul nu a ținut cont de planul de rețele subterane”.

Proiectantul care a castigat licitatia pentru amenajarea Circuitului turistic pe lacurile Tei și Floreasca este SC CONCEPT CONSULTING SRL, LIDER al Asociatiei dintre CONCEPT CONSULTING SRL, BLAST SRL, GIUSEPPE ACCENTULLI, DIMARCO MICHELE SERVIZI SRL, ENGINEERING SERVICES SRL, si TOP SYSTEM BUILDING SRL, cu care s-a incheiat Acordul-cadru nr. 362/30.11.2009, pe o durata de 24 de luni. Valoarea
estimata: intre 1.716. 000 lei si 17.160.000 lei.

Au fost semnate 3 Contracte subsecvente, in cadrul Acordului-cadru mai sus mentionat, astfel:

– Contractul subsecvent nr. 363/30.11.2006, in valoare de 595 000 lei + TVA, avand ca obiect acordarea de servicii de consultanta, conform Acord-cadru nr. 362/30.11.2009, pentru Studiul de fezabilitate – faza I pentru proiectul ,,Amenajare circuit turistic pe lacurile Floreasca si Tei(si zona adiacenta lor)”, respectiv,
concept turistic proiect, schema de dezvoltare teritoriala, expertiza tehnica, deviz, studii topografice, analiza cost-beneficiu;

– Costractul subsecvent nr. 118/26.04.2010 si Actul Aditional de prelungire pana la data de 31.12.2010, in valoare totala de 3 427 419.355 lei + TVA, avand ca obiect acordarea de servicii de consultanta, conform Acord-cadru nr. 362/30.11.2009, pentru Studiul de fezabilitate – faza II definitive (faza de proiectare si definitivare), analiza cost-beneficiu si cerere de finantare, plan de marketing, plan de finantare si intocmire si obtinere avize necesare pentru proiectul ,,Amenajare circuit turistic pe lacurile Floreasca si Tei(si zona adiacenta lor)”;

– Contractul subsecvent nr. 99/17.11.2011, in valoare de 1 010 322.23 lei + TVA, avand ca obiect acordarea de servicii de consultanta, conform Acord-cadru nr. 362/30.11.2009 , intocmirea proiectului tehnic, proiect autorizatie de construire si detalii de executie pentru ,,Amenajare circuit turistic pe lacurile Floreasca-Tei si zona adiacenta lor’’.

Piscine plutitoare, sală poli-funcțională și amfiteatre pe apă

Potrivit proiectului de Amenajare a unui Circuit turistic pe lacurile Tei și Floreasca, pe Lacurile Tei și Floreasca, vor fi realizate trei piscine plutitoare. Două dintre piscine vor fi pe Lacul Floreasca, iar cea de-a treia pe Lacul Tei. Pentru a spori suprafața de spațiu verde și zona de agrement, vor fi create trei peninsule prin decolmatarea celor două lacuri.

De asemenea, de-a lungul circuitului turistic vor fi amenajate și piste pentru biciclete pe o lungime de 4.410 metri lineari. O secțiune din acestă pistă, în zona Parcului Bordei, va fi realizată peste apă. 

Alte amenajări și construcții ce vor fi realizate de-a lungul circuitului turistic:

– un loc de joacă pentru copii cu o suprafață de 832 de mp (Lacul Floreasca)

– o sală poli-funcțională cu o suprafață de 260 mp și o capacitate de 360 persoane (Lacul Floreasca)

– 5 platforme pentru activități culturale și de agrement (4 pe Lacul Floreasca și 1 pe Lacul Tei)

– 2 amfiteatre pentru activități culturale și de agrement (1 pe Lacul Floreasca și 1 pe Lacul Tei)

– 6 porturi turistice (4 în Floreasca și 2 în Tei)

– 12 debarcadere (8 pe Floreasca și 4 pe Tei) pentru ambarcațiuni mici de agrement și ambarcațiuni turistice (vaporașe, bărcuțe, echipamente pentru wind surf și kite surf, canoe și hidrobiciclete).

De asemenea, în cadrul proiectului Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti care va realiza acest proiect, va achiziţiona un vaporaş turistic de agrement, alimentat cu celule fotovoltaice, 33 de echipamente de wind surf, 30 de echipamente de kite-surf, dar şi 40 de caiace şi 100 de bărcuţe şi hidrobiciclete.

Lucrările de execuție au început pe 15 ianuarie 2015.

Cookies