Lucrările la Catedrala Neamului, FINALIZATE 70%: Cum arată ACUM lăcaşul de cult VIDEO

de:
08 iun. 2016
0 Afișari
Lucrările la Catedrala Neamului, FINALIZATE 70%: Cum arată ACUM lăcaşul de cult VIDEO

CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI. Până acum au fost executate 70% din lucrările programate pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului, muncitorii fiind concentraţi în prezent între cotele +27 – +40 de metri.

„Clădirea Catedralei, situată peste cota zero va avea o lungime de 126,10 metri, o lăţime de 67,70 metri şi o înălţime de 120 de metri până la baza crucii de pe turla principală. Aici se află principalele spaţii liturgice, dispuse succesiv în conformitate cu cerinţele liturgice ortodoxe: accesul principal pe latura de vest prin intermediul unui pridvor cu arcade, apoi exonartexul, pronaosul, naosul şi altarul, situat în partea de răsărit. Pe laturile de nord şi sud ale naosului sunt amplasate două abside laterale, iar pe naos se înalţă turla principală. Pe latura vestică, deasupra exonartexului se află amplasat spaţiul rezervat corului, iar deasupra lui se ridică turla clopotniţă”, informează Trinitas TV. 

VEZI AICI Cum arată ACUM interiorul Catedralei Neamului. Lucrări la turla principală a lăcaşului de cult

CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI. Muncitorii execută diferite tipuri de lucrări: o parte din ei toarnă şi cofrează prefabricatele pentru cupole în atelierul de la sol, iar ceilalţi cofrează, armează sau sudează între cotele +27 şi +40. 

„Se lucrează la platforma de lucru în zona altarului. S-a început montajul grinzilor care suportă această platformă, zidarii lucrează la zidăria interioară şi exterioară pereţilor exteriori pronaosului, pe partea de sud, fierarii armează arcele din zona cupolei cafasului şi din zona pronaosului, sudorii lucrează la armătura pe pereţii absidelor nord şi sud, iar dulgherii cofrează şi toarnă elementele în zonele caselor de scară pe partea de nord de la cota +32 la cota +34”, informează inginerul Vlad Florin Popescu, responsabil execuţie lucrări pe şantierul Catedralei Neamului. 

CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI. Catedrala Neamului ar urma să fie gata peste aproape un an şi jumătate, sfinţirea lăcaşului de cult fiind programată pe 1 decembrie 2018, după cum a anunţat recent patriarhul Daniel. 

În mod deosebit, mulţumim tuturor celor care au sprijinit până acum şi celor care vor sprijini, prin cuvânt şi faptă, moral şi financiar, construirea Catedralei Mântuirii Neamului pentru ca aceasta să poată fi sfinţită la 1 decembrie 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire a românilor într-un stat independent. Această Catedrală este în acelaşi timp o necesitate practică şi un simbol al credinţei, libertăţii şi demnităţii poporului român”, a precizat patriarhul în Pastorala Învierii din acest an. Detalii, aici. 

CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI. Anul trecut, când Catedrala era ridicată în proporţie de 60%, se cheltuiseră 46 de milioane de euro. Acum urmează cea mai grea parte a construcţiei – turlele şi acoperişul, pentru care costurile estimate sunt de cel mult 45 de milioane de euro.

Recent, în jurul construcţiei Catedralei Neamului s-a iscat un amplu scandal mai ales în mediul online, după apariţia melodiei trupei TAXI „Despre smerenie”. Trupa Taxi a lansat melodia-manifest „Despre smerenie” pe data de 8 aprilie, alături de 33 de personalităţi din lumea muzicii, a teatrului şi literaturii, printre care Dan Bittman, Andi Vasluianu, Victor Rebengiuc şi Mircea Cărtărescu, stârnind un val de proteste pe rețelele de socializare.

CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI. După aproape o lună, o nouă variantă a melodiei-manifest la Catedrala Neamului, „Despre smerenie”, a fost lansată de trupa Taxi. În varianta nouă a videoclipului melodiei „Despre smerenie” apar aceiaşi artişti (în afara lui Grigore Leşe), plus încă 35 de persoane publice, care s-au alăturat trupei în demersul lor promovare a modestiei creştine, printre care Marian Râlea, Pavel Stratan, Cătălin Mitulescu, Carmen Tănase, Monica Davidescu, Bebe Cotimanis, Nico. Amănunte, aici. 

În iunie 2017, turla mare de la cota +120 metri a CATEDRALEI NEAMULUI ar urma să fie finalizată, construcţia colosală din Dealul Arsenalului fiind astfel terminată. 

SIMULARE Cum va arăta Catedrala Mântuirii Neamului în interior, când va fi gata. FOTOGALERIE 

CATEDRALA MÂNTURII NEAMULUI.  Spaţiile vor fi deosebit de generoase în interiorul Catedralei Mânturii Neamului, aici urmând să încapă aproximativ 5.000 de oameni. Catedrala Neamului, cel mai mare lăcaş de cult din România, va depăşi chiar şi Casa Poporului ca înălțime, fiind vizibilă din orice punct al Capitalei. 

CATEDRALA MÂNTURII NEAMULUI.  Spaţiul liturgic principal de la parter este completat de două săli polivalente în subsol, plus galerii şi spaţii expoziţionale cu circuit de vizitare la nivelurile superioare. Ansamblul arhitectural ce se construieşte în Dealul Arsenalului cuprinde, pe lângă Catedrala Mântuirii Neamului, şi patru centre socio-culturale purtând numele sfinţilor apostoli Andrei, Petru, Pavel şi Luca.

VEZI AICI Cum s-a ridicat Catedrala Mântuirii Neamului, în imagini din 2010 până în prezent FOTOGALERIE anuală


Cookies