ARHIVA B365

Noi lucrări de 6,2 milioane euro pe Bd. Liviu Rebreanu. Linia de tramvai devine spațiu verde

Pe 22 mai, Primăria Capitalei a atribuit contractul pentru „Continuarea și finalizarea lucrărilor la obiectivul Reabilitarea sistemului rutier și a liniei de tramvai pe Bd. L. Rebreanu”  asocierii SC Euroconstruct Trading 98 – Pa&Co International, aceeași care a realizat și prima etapă a proiectului cuprinsă între Bd. Camil Ressu și Bd. Nicolae Grigorescu (1,7 km). Lucrările au fost deja demarate și pe acest tronson și vor costa municipalitatea 20,2 milioane lei (aprox. 4,6 milioane euro). 

„Lucrările pe tronsonul cuprins între Bulevardul Nicolae Grigorescu și Aleea Barajul Dunării sunt în derulare, iar lucrările pe tronsonul cuprins între Aleea Barajul Dunării si Bulevardul 1 Decembrie vor fi demarate dupa finalizarea procedurilor de expropriere”, au precizat pentru B365.ro, reprezentanții Primăriei Capitalei. 

Pe tronsonul cuprins între Bd. Nicolae Grigorescu și Bd. 1 Decembrie vor fi reabilitate carosabilul și trotuarele, vor fi amenajate piste pentru bicicliști și spații verzi. Linia de tramvai fi de tip „green track”, suprafața dintre șine fiind acoperită cu pavele pe care va crește gazon. Șina va fi separată de traficul auto și transformată în spațiu verde, mai puțin în stații și în intersecții, unde linia de tramvai va fi înglobată în asfalt.

Exproprieri de 1,6 milioane euro

Pentru realizarea acestor lucrări însă, Primăria Capitalei va trebui să exproprieze terenuri cu o suprafață de 3.999 metri pătrați și construcții cu o suprafață de 547 metri pătrați. Proprietarii terenurilor și construcțiilor ce vor fi expropriate vor primi în schimb 7,3 milioane lei (1,6 milioane euro).

Conform listei cu imobilele afectate de exproprieri, aprobată de Consiliul General al Municipiului București (CGMB), cea mai mare despăgubire, respectiv 1.822.114 lei (407.000 euro) o vor primi șase persoane fizice care dețin împreună un teren de 1315 metri pătrați pe Bd. Liviu Rebreanu nr. 24 ce va fi expropriat. Și firma SC Astra Properties va primi o despăgubire de 1.274.787 lei (285.000 euro) pentru un teren 920 metri pătrați de pe Aleea Ion Agârbiceanu.

Samson Zoita, Khadem Haghighat Lucia Elena, Khadem Haghihat Mohammad și Racanel Gabriela vor primi și ei o despăgubire de 1.221.328 lei (273.000 euro) pentru un teren de 249 metri pătrați și construcții de 264 mp pe Bd. Liviu Rebreanu nr. 27.

Pe lista celor expropriați se află și Biserica Creștină Baptistă „Harul” care va primi 517.000 lei (115.000 euro) în urma exproprierilor. Pe lista celor expropriați se află și Lidl care va primi 9.240 euro pentru 21 metri pătrați și Lukoil care va încasa 1364 euro pentru 4 metri pătrați. VEZI AICI LISTA COMPLETĂ cu proprietățile ce vor fi expropriate și cu despăgubirile aferente.

„În prezenta evaluare globală s-a ținut cont de evaluarea construcțiilor, dar această evaluare globală a construcțiilor nu este considerată finală, deoarece nu s-a efectuat o măsurătoare și o inspecție individuală, în amănunt, a fiecărei construcții. (…) La data evaluările punctuale pentru foecare proprietate , valorile pot fi altele, depinzând de caracteristicile fiecărei proprietățiîn parte (acces, suprafață, deschjidere, utilități, starea tehnică a fiecărie construcții, calitatea și tipul finisajelorși altele). Aceste valori pot fi diminuate cu cca. 15-40%, în funcție de caracteristicile fizice și tehnice ale fiecărei proprietăți”, se precizează în raportul de evaluare atașat Hotărârii CGMB. 

Când vor fi gata lucrările

Pentru proiectul de reabilitare a sistemului rutier și a liniei de tramvai pe Bd. Liviu Rebreanu, Primăria Capitalei are prevăzut în 2014 un buget de 56 milioane lei.

„Primaria Capitalei estimează ca lucrările vor fi terminate până la sfârșitul acestui an”, au precizat pentru B365.ro, reprezentanții municipalității. 

Proiectul de reabilitare a sistemului rutier și a liniei de tramvai pe Bd. Liviu Rebreanu are o valoare totală de 17 milioane de euro. Proiectul a fost împărțit în două etape. Prima, cea cuprinsă între Bd. Camil Ressu și Bd. Nicolae Grigorescu (1,7 km) a demarat încă din 2012 și nu a presupus exproprieri. Cea de-a doua, cuprinsă între Bd. Nicolae Grigorescu și Bd. 1 Decembrie (1 km), urmează să fie finalizată până la sfârșitul acestui an. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button