ARHIVA B365

Lovitură de stat EŞUATĂ în Turcia. Bilanţul a ajuns la 265 de morţi

UPDATE 14:00 Binali Yildirim: Bilanţul complotului din Turcia a ajuns la 265 de morţi

„Bilanţul total este de 265 de morţi – 161 de agenţi de poliţie şi civili deveniţi martiri; şi 104 participanţi la tentativa de lovitură de stat”, a declarat Binali Yildirim, precizând că alte 1.440 de persoane au fost rănite.

Felicit cetăţenii care au opus rezistenţă la lovitura de stat. Suntem bucuroşi că această rebeliune nu a avut loc în cadrul ierarhiei de comandă militară„, a spus premierul Turciei, citat de site-ul cotidianului The New York Times. 

Premierul a precizat că 2.839 de militari implicaţi în tentativa de lovitură de stat au fost arestaţi preventiv.

UPDATE 11:30 Comandant militar turc: 104 indivizi care au lansat lovitura de stat au fost ucişi

Tentativa de lovitură de stat a fost blocată„, a declarat generalul Umit Dundar, precizând că 104 persoane care au lansat complotul au murit.

În confruntări au murit alte 90 de persoane – 43 de agenţi ai Ministerului de Interne şi 47 de civili. „Aceşti oameni sunt martiri”, susţine Dundar.

UPDATE 11.00 Bilanţul loviturii de stat din Turcia este de cel puţin 90 de morţi

Un procuror din districtul Gölbaşi a declarat că 42 de persoane au murit la Ankara. Iniţiatorii loviturii de stat au omorât 20 de agenţi de poliţie într-un atac lansat la sediul Forţelor speciale turce, în Ankara. Doi angajaţi au fost ucişi la compania de telecomunicaţii Turksat. Numărul răniţilor este de 1.154. Majoritatea victimelor sunt civili, doar 16 dintre morţi fiind militari.

Peste 1.500 de persoane ar fi fost arestate în urma tentativei de lovitură de stat. 

Cel puţin 60 de oameni şi-au pierdut viaţa la Ankara şi şase la Istanbul în tentativa de lovitură de stat. Alte 150 de persoane au fost internate la Istanbul, după ce au fost rănite. Majoritatea victimelor sunt civili.

Erdogan, care se afla în vacanţă la Marea Egee când a fost lansat puciul, a zburat la Istanbul în cursul nopţii şi a apărut pe posturile de televiziune înconjurat de susţinători, pe aeroportul pe care rebelii nu au reuşit să îl securizeze, potrivit news.ro.

Tentativa de lovitură de stat a fost „un act de trădare”, iar cei responsabili vor plăti un preţ greu, le-a spus el ulterior reporterilor, într-o conferinţă de presă convocată în grabă. El a precizat că au început deja arestări în rândul ofiţerilor şi că acestea vor permite o curăţare a armatei.

Mai mult, el susţine că a fost vizat de o tentativă de asasinare şi a anunţat că hotelul în care fusese cazat a fost bombardat.

Focuri de armă şi explozii au zguduit atât Istanbulul, cât şi Ankara, într-o noapte haotică, după ce soldaţii pucişti au ocupat poziţii strategice în ambele oraşe.

Pare o lovitură de stat relativ bine orchestrată de o parte semnificativă a armatei, nu numai de câţiva colonei. Au controlul asupra aeroportului (…). Controlează mai multe puncte strategice din Istanbul. Ţinând cont de amploarea operaţiunii, este greu de crezut că se vor opri înainte să reuşească„, a declarat un înalt oficial european care monitoriza situaţia.

Un diplomat UE, care lua cina cu ambasadorul turc într-o capitală europeană când acesta a fost anunţat de evenimentele de la Ankara şi Istanbul, a avertizat că situaţia este gravă. „În mod clar nu este un puci de tinichea. Ambasadorul turc era clar şocat şi a luat lucrurile foarte în serios”, a spus diplomatul. „Indiferent cum vor arăta lucrurile dimineaţă, va avea implicaţii puternice pentru Turcia. Nu a venit din neant”, a adăugat el.

Lovitura de stat a început cu avioane de luptă şi elicoptere care au survolat Ankara, în timp ce trupele au început să închidă podurile peste Bosfor, care leagă partea europeană şi cea asiatică a Istanbulului.

În primele ore ale puciului, aeroporturile au fost închise, iar accesul la internet şi la reţelele de socializare a fost restricţionat.

Erdogan a intervenit prin videotelefon la postul de televiziune CNN Turk şi le-a cerut oamenilor să iasă în stradă pentru a-i apăra Guvernul.

Între timp, însă, parlamentarii se ascundeau în adăposturile din clădirea Legislativului, care era înconjurată de tancuri ce deschiseseră focul. Fum putea fi văzut ridicându-se în apropiere, au declarat martori.

Un parlamentar de opoziţie a declarat că sediul a fost lovit de trei ori şi că mai multe persoane au fost rănite.

Un comandant militar turc a anunţat că avioane de luptă au doborât un elicopter folosit de pucişti deasupra Ankarei. Agenţia de presă Anadolu, apropiată regimului, a anunţat că 17 poliţişti au fost ucişi când sediul forţelor speciale, unde se aflau, a fost bombardat.

Militarii au preluat controlul asupra televiziunii de stat, TRT, şi au anunţat impunerea legii marţiale şi a unor restricţii de circulaţie. Un moderator a citit un comunicat în care Guvernul era acuzat de erodarea democraţiei şi a statului de drept laic. Ţara va fi condusă de un „Consiliu pentru Pace”, care va asigura siguranţa populaţiei, se adăuga în comunicat.

La scurt timp după aceea, TRT şi-a suspendat emisia. Aceasta a fost reluată după câteva ore, când manifestanţi i-au dat afară pe militari. Jurnaliştii au povestit apoi că au fost ţinuţi ostatici.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button