Lotca solară, un nou produs Ivan Patzaichin: Plimbări cu ambarcațiunea pe Dâmbovița, în București

de:
19 mai 2014
3 Afișari
Lotca solară, un nou produs Ivan Patzaichin: Plimbări cu ambarcațiunea pe Dâmbovița, în București

Într-un atelier din Tulcea, inginerul Paul Vasiliu (58 de ani) construieşte lotca solară, o nouă ambarcaţiune tradiţională relansată de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23. „Din copilărie am fost fascinat de veliere şi atunci s-a născut dorinţa să îmi construiesc unul, şi cred că de aici a pornit totul, scrie adevarul.ro.

În anul 1999, viaţa mi-a oferit o ocazie şi am deschis atelierul, unde am construit sute şi sute de bărci pescăreşti”, spune Paul Vasiliu. Scheletul bărcii este aproape gata şi în prezent se lucrează la finisaje. Ambarcaţiunea, concepută de inginerul Paul Vasiliu, cel care a participat la toate proiectele Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23, este construită din lemn de stejar şi de brad şi are ataşat un motor electric de provenienţă germană, care se încarcă la un panou solar. Cu ea se pot plimba la o cursă 10 persoane. Lungimea lotcii este de şapte metri.

„O lotcă se măsoară în numărul de crivace. Lotca solară are 17 crivace”, explică Teodor Frolu, vicepreşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin -– Mila 23. Ambarcaţiunea este un prototip, însă, în măsura în care vor fi cereri, vor fi construite alte câteva astfel de produse.

Lotca solară va fi lansată în Bucureşti, pe Dâmboviţa, la sfârşitul lunii mai, urmând ca apoi să fie „transferată” în Delta Dunăriii.

Cu ea se vor plimba turiştii printre insulele plutitoare, care vor fi create în cadrul unui concurs internaţional de design menit să aducă Delta în centrul Capitalei.

Concurenţii vor trebui să conceapă mai multe insule plutitoare, ce vor reprezenta şi promova opt destinaţii din Delta Dunării: Crişan, Chilia Veche, Periprava, Letea, Mila 23, Caraorman, Sf. Gheorghe şi Sulina. Până pe 14 mai 2014, au fost depuse cinci proiecte din Anglia, Georgia, Germania şi România.

„Interesant este faptul că sunt multe din străinătate”, spune Teodor Frolu. Insulele plutitoare vor fi expuse pe luciul de apă dintre Biblioteca Naţională şi Podul Unirii. Zona, denumită simbolic Eco – arhipelag, va deveni prima expoziţie interactivă de ecoturism din România, iar Dâmboviţa un spaţiu de loisir.

Cookies