Locuri mai puține în căminele studențești din București. Studenții vaccinați au prioritate. De reținut, însă: fiecare universitate își face propriile reguli în ceea ce privește cazarea studenților vaccinați sau nevaccinați.
Locuri mai puține în căminele studențești din București. Studenții vaccinați au prioritate. Și în acest an universitar cazarea se face în condiții de pandemie.
Căminele studențești pun la dispoziție mai puține locuri și anul acesta, din cauza pandemiei de coronavius. Ce au declarat cele mai importante universități din Capitală:
Studenții vaccinați ai Universității din București vor fi cazați separat față de cei nevaccinați, a transmis purtătorul de cuvânt al instituției, Mirabela Amarandei, conform Agerpres.
Recomandăm și: Bucureștiul, la un pas de carantină de noapte în weekend și program redus la magazine. Ședință la Prefectură
Aceștia vor fi cazați separat pe camere sau pe etaje, în funcție de cămin. În căminele unde există grupuri sanitare în camere, studenții vor fi separați pe camere, iar în căminele unde grupurile sanitare sunt la comun, studenții vor fi separați în funcție de situația individuală – vaccinați sau nevaccinați pe etaje.
Sunt mai puține locuri de cazare pentru studenți deoarece se vor caza mai puțini în camere. Mirabela Amarandei a dat un exemplu concret: din cele 5.000 de locuri puse la dispoziție de Universitatea din București, doar 3.000 – 3.500 de locuri vor fi puse la dispoziție pentru studenți anul acesta. În camerele de 4 studenți, vor fi cazați 3. Se vor respecta distanțele și spațiul alocat pentru fiecare student, potrivit normelor stabilite de autorități, a mai declarat purtătorul de cuvânt al UB.
Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București, a declarat că toate normele sanitare vor fi respectate. În momentul în care începe cazarea, prioritatea vor avea studenții vaccinați. 65% dintre studenți sunt deja vaccinați împotriva covid-19, iar 15% dintre ei își doresc să se vaccineze, potrivit informațiilor pe care le are rectorul de la asociațiile studențești.
„Având în vedere numărul mare de studenţi vaccinaţi, credem că doar cei vaccinaţi vor putea avea acces, pentru că, din nefericire, numărul de locuri a fost redus ca urmare a impunerii măsurilor sanitare.”, a declarat Mihnea Costoiu, rector al UPB.
Locurile de cazare au fost diminuate pentru ca normele sanitare să fie resepctate. Având în vedere numărul mare de studenți vaccinați, doar aceștia vor prinde locuri în cămine, a mai spus Mihnea Costoiu.
Și rectorul Academiei de Studii Economie, Nicolae Istudor, a declarat că a fost redusă capacitate de cazare din cămine. La ASE s-au redus locurile cu un pat pe cameră.
„Acum, unde erau patru avem trei. Unde erau trei avem două şi tot aşa.”, a explicat Nicolae Istudor.
În momentul în care studenții se vor caza în perioada 23 septembrie – 26 septembrie, vor trebui să prezinte dovada vaccinării, dovada că au trecut prin boală sau rezultatul unui test PCR negativ (valabil 72 de ore). Dacă studenții nu vor avea aceste documente, vor face la intrarea în cămin un test antigen (pe cheltuiala ASE). Rectorul vrea să existe garanția că studenții intră sănătoși în cămine.
Din cele 4.250 de locuri pentru studenți, vor fi puse la dispoziție 3.200 în acest an. Toate prevederile ordinului comun emis de Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii în ceea ce privește circulația persoanelor pe trasee diferite (intrare-ieșire), asigurarea curățeniei, aerisirea încăperilor și purtarea măștii, vor fi respectate, a mai declarat rectorul ASE.
Camere de izolare vor fi asigurate la parterele căminelor ASE.
„Am aprobat o indemnizaţie de hrană dacă se întâmplă să avem în izolare sau carantină studenţi, astfel încât să le asigurăm tot pe cheltuiala ASE hrana zilnică”, a mai spus Nicolae Istudor, potrivit Digi24.
Prin intermediul unui comunicat de presă, SNSPA a anunțat că de condițiile de cazare vor beneficia doar studenții străini aflați deja în acest moment în România (români de pretutindeni, cetăţeni din state non-UE şi studenţii SNSPA proveniţi din centrele de plasament).
Ceilalți studenți ai SNSPA, ce vor să beneficieze de un loc în cămine, începând cu semestrul al doilea, pot completa un formular online, începând de joi, 23 septembrie 2021. Lista va fi afișată în prima parte a lunii octombrie 2021, iar locurile vor rămâne rezervate, a transmis SNSPA.
La Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Capitală, studenții se vor caza respectând normele sanitare și de protecție impuse autorități. Dacă situația epidemiologică va suferi modificări, iar legislația în vigoare se va modifica, noile restricții vor fi respectate, au transmis reprezentanții universității.