Louis Vuitton, Dell, Microsoft şi IBM fac angajări în Bucureşti

de:
06 ian. 2012
2 Afișari
Louis Vuitton, Dell, Microsoft şi IBM fac angajări în Bucureşti

Prin portalurile de recrutare care împart cea mai mare parte a pieţei de profil de la nivel local, ejobs.ro, bestjobs.ro şi myjob.ro, sunt disponibile, în total, peste 10.000 de posturi, dintre care, circa 15% se adresează absolvenţilor de studii superioare.

Louis Vuitton, ING Bank şi Dell caută economişti, contabili şi reprezentanţi vânzări

Angajatorii caută în continuare persoane cu sau fără experienţă în domeniul financiar. Romtelecom, reţeaua de clinici private Sanador, NCH Advisors, International House, unul dintre principalii jucători de la nivel local care organizează cursuri pentru afaceri, retailer-ul Metro, Genpact, furnizor de servicii de business si solutii tehnologice, şi Avia Motors, dealer Skoda, sunt doar câteva dintre companiile care angajează personal la departamentele economice.

În total, în Bucureşti, sunt disponibile peste 200 posturi pentru cei care au studii superioare şi vor să lucreze pentru companiile respective ca economişti, contabili, controlori financiari, gestionari, reprezentanţi vânzări, responsabili urmărire închirieri contracte, manageri financiari, analişti de conformitate, business controllers sau avocaţi in-house pentru reprezentarea clienţilor în faţa instanţelor de judecată.

Marketingul şi vânzările se menţin în topul domeniilor cu cele mai multe locuri de muncă vacante. Printre marile companii care recrutează personal în acest segment se numără producătorul de PC-uri Dell, brand-ul de băuturi energizante Hell, furnizorul de servicii de outsourcing CallPoint New Europe, Sandoz – unul dintre cei mai mari producători de medicamente generice din lume -, cel mai mare producător de jocuri din Europa, Ubisoft Entertainment, ING Bank, Accenture şi Philips.

Poziţiile libere la deparatamentele de marketing şi vânzări în Bucureşti sunt pentru persoanele cu sau fără experienţă, în funcţie de post, şi vor să lucreze ca reprezentanţi vânzări, manageri vânzări, directori de vânzări, ingineri vânzări, consultanţi vânzări, supervizori post-vânzare, asistenţi vânzări, agenţi vânzări, responsabili extindere, manageri de marketing, traineri în vânzări ori agenţi relaţii clienţi. În Capitală, sunt peste 500 de locuri de muncă vacante în domeniul vânzărilor.

Din lista companiilor care recrutează reprezentanţi vânzări nu lipseşte nici reteilerul de fashion de lux Louis Vuitton. Compania caută un bun vânzător care se poate adapta cerinţelor clienţilor de top, se remarcă prin atitudinea pozitivă, este bine organizat, foarte politicos, răbdător şi dinamic, capabil să lucreze în echipă, şi are o experienţă anterioară în cadrul unui alt magazin de lux sau în interiorul unui hotel de cinci stele.

Băncile nu mai aleargă după angajaţi

În schimb, sectorul financiar-bancar a resimţit pe spate fiorii reci ai recesiunii. Reducerea drastică a creditării a lovit din plin profiturile băncilor de la nivel local. Consecinţele se văd acum şi în oferta sărăcăcioasă de muncă din domeniu. Dacă înainte băncile recrutau masiv angajaţi, în prezent, posturile vacante s-au redus vizibil. În Capitală, din circa 200 de joburi disponibile anunţate pe siteurile de recrutare, mai bine de 55 de poziţii se adresează celor care vor să lucreze cu un venit lunar variabil, dependent de vânzările efectuate lunar. Celelalte locuri de muncă sunt pentru agenţi, administratori şi şefi de echipe recuperare creanţe, contabili, economişti, analişti financiari pieţe de capital, coordonatori executări silite, ofiţeri bancari achiziţii, asistente pentru directorii executivi pentru activităţi de secretariat, specialişti resurse umane la departamentele Compensaţii şi Beneficii şi HR Controlling.

Instituţiile financiare bancare ce recrutează personal în domeniu în această perioadă sunt ATE Bank, BCR, ING Bank, Alpha Bank, Marfin Bank, Volksbank, Banca Românească, Bancpost, Libra Bank, Raiffeisen Bank, BRD şi UniCredit Țiriac Bank.

Asistenţii şi medicii buni, vânaţi de clinicile private

Operatorii din sistemul sanitar privat caută în continuare personal calificat în acest sector. Printre principalii jucători care recrutează asistenţi medicali, medici primari, generalişti sau specialişti, chimişti, biologi, biochimişti, medici de laborator şi kinetoterapeuţi, în această perioadă, se numără şi centrul medical Medas, grupul Medicover, clinicile Polisano, reţeaua de clinici Sanador, clinicile Hipocrat, clinica Silhouette, Gral Medical şi centrul medical Romar. În total, în Bucureşti, sunt disponibile peste 200 de posturi pentru personal medical calificat.

Roche, lanţul de farmacii Remedio, Bioderma, Centrofarm, reţeaua de farmacii HelpNet, A&D Pharma şi Bayer sunt câteva dintre companiile mari din piaţa farma care recrutează, în această perioadă, personal cu studii superioare în domeniu. Jucătorii din piaţa de profil au peste 300 de posturi  disponibile pentru cei care au experienţă ca farmacişti, reprezentanţi medicali, asistenţi farmacie sau directori de vânzări pe acest segment.

Locuri de muncă puţine pentru inginerii în construcţii

Dacă înainte de criza economică piaţa imobiliară şi sectorul construcţiilor aveau o creştere substanţială, iar oferta de personal calificat cu studii superioare în domeniu era insuficientă pentru cererea abundentă, odată cu declinul economic, situaţia s-a inversat. Acum, pretenţiile angajatorilor au crescut considerabil datorită numărului mare de absolvenţi de facultate care aplică pentru puţinele locuri de muncă vacante.

În prezent, pe siteurile de recrutare sunt disponibile peste 100 de joburi pentru ingineri instalaţii, hidrotehnişti, proiectanţi, ingineri devize şi ingineri ofertare, manageri de proiect, directori de vânzări, ingineri construcţii căi ferate, drumuri şi poduri, şefi de şantiere, inspectori sănătate şi securitate în muncă, diriginţi de şantiere şi ingineri construcţii civile, industriale şi agricole.

Printre brand-urile din sectorul construcţiilor care au demarat recrutări la începutul acestui an se numără Strabag, Baumeister, Iridex Group Construcţii şi Romconsulting International.

Sectorul care a sfidat criza

Industria IT&C a sfidat criza şi s-a menţinut pe un trend ascendent, indiferent de contextul economic. Astfel, companiile din piaţa de profil au continuat angajările într-o perioadă în care mulţi agenţi economici, inclusiv unele multinaţionale, au tăiat masiv cheltuielile şi au restructurat personalul. Pe când alţii au avut de înfruntat şomajul, absolvenţii facultăţilor cu profil informatic şi-au găsit uşor locuri de muncă bine plătite.

Giganţii din piaţa mondială de IT prezenţi la nivel local au demarat, încă de la începutul anului, un nou val de angajări. Din cele aproape 1.000 de posturi disponibile în Capitală în industria IT&C, cele mai multe, în special cele care presupun cunoştinţe avansate de programare, se adresează absolvenţilor facultăţilor de profil. Programatorii C++, Java, SQL, PHP, HTML, Flash, designerii şi dezvoltatorii Web, inginerii hardware şi software, specialiştii în optimizarea SEO (care permite o mai bună vizibilitate a site-ului pe motoarele de căutare) şi administratorii de sistem se numără printre profesioniştii vânaţi intens de giganţii din piaţa de IT, precum Microsoft, IBM, Dell, HP, Ubisoft, Huawei, Oracle, Electronic Arts, Gameloft sau Adobe.

Orange, Vodafone, Cosmote şi RCS & RDS, în topul angajatorilor din telecom

În era tabletelor, a smartphone-urilor şi a televiziunii digitale, industria telecom s-a adaptat cerinţelor pieţei pentru a-şi maximiza profitul şi pentru a reduce impactul crizei asupra veniturilor. Încă de la începutul lui 2012, marile companii, precum Ericsson, RCS & RDS, Huawei, Orange, Cosmote, UPC, ZTE, GTS Telecom şi Romtelecom au făcut publice anunţurile pentru ocuparea a mai bine de 450 de posturi dedicate celor care vor să lucreze în domeniu.

Bucureştenii care au studii superioare şi experienţa solicitată de angajatori pot aplica pentru diferite posturi vacante în acest sector, de la administrator de sistem, inginer expert sau proiectant reţea de telecomunicaţii, la analist financiar sau baze de date şi până la poziţii de top, pentru cei care au experienţă în coordonarea echipelor şi a punctelor de lucru.

Joburi puţine în PR şi mass-media

Joburile disponibile în mass-media, unul dintre cele mai afectate domenii de criza economică, se adresează, în cea mai mare parte, celor cu experienţă în procesarea textului şi a imaginii unui fişier cu ajutorul calculatorului (DTP). Posturile pentru redactori, reporteri, editori şi tehnoredactori nu depăşesc, în total, cifra 15, conform anunţurilor postate pe principalele trei siteuri de recrutare. Printre companiile mari care au anunţat, prin intermediul portalurilor de recrutare online, că angajează personal în domeniu se numără Internet Corp, Monitorul Oficial, Adevărul Holding şi OTV.

Nici în domeniul relaţiilor publice (PR) nu sunt foarte multe anunţuri pentru personalul cu studii superioare şi experienţă. Astfel, în prezent, numărul posturilor vacante, potrivit siteurilor de recrutare, abia depăşeşte pragul de 10 joburi.

4 locuri de muncă pentru inginerii agronomi din Capitală

În agricultură, posturile dedicate celor cu studii superioare de profil sunt foarte puţine. Agronatura Geco, Ferma Floru, Lebosol România angajează, în total, patru ingineri agronomi, iar o altă firmă recrutează un coordonator execuţie contract în acest sector. Un alt agent economic, Cris Garden SRL, angajează doi ingineri silvici atestaţi pentru îmbunatăţiri funciare în domeniul silvic.

Monsanto România angajează, inclusiv în Capitală, un responsabil de cercetare, care trebuie să coordoneze o echipă de lucrători sezonieri şi să se asigure că toate regulile companiei sunt puse în aplicare. Alte 10 posturi sunt dedicate celor cu aptitudini în vânzări pentru comercializarea produselor şi utilajelor agricole.

Cookies