Locuri cool din București care tocmai ce au dispărut

02 aug. 2022
6016 Afișari
Locuri cool din București care tocmai ce au dispărut
Patru reguli pe care nu e bine să le respecți în România

Mie îmi pare rău când se întâmplă asta. Sunt unele care au devenit puncte importante în viața Capitalei, iar dispariția lor lasă real un gol. Și îmi pare rău și pentru că nu reușim să construim și să păstrăm tradiții, locuri, să se ducă mai departe. Cum e la Viena, să zicem, unde orice cofetărie are niște sute de ani și unde rețetele sunt păstrate și date mai departe. Și Viena e doar un exemplu la îndemână, cam în toate țările e așa.

Nu știu ce face unele locuri să reziste și pe altele nu, nici nu vreau să aflu, sigur că există explicații, sigur că oamenii au știut mai bine când au luat decizia de a închide, dar în ultimele luni din viața mea au dispărut următoarele

  1. Rue du Pain, din Floreasca, primul loc din București unde bagheta era baghetă și pâinea era bună și ouăle cu somon erau ouă cu somon, unul dintre primele locuri cu cafea bună și cu atmosferă de oraș din afară, cu mese pe trotuarul înalt de lângă piață. Și cu un cozonac bun, da, deși n- am ajuns prea des să iau de la ei. Erau deja de atât de multă vreme acolo încât mi s-a părut șocant să aflu că se închide. Și era plin tot timpul. Rue du Pain a schimbat toată zona de fapt, pentru că nu se întâmpla nimic la piața Floreasca până să se deschidă, iar acum colcăie de restaurante, baruri, magazine, toate cele, multe dintre ele devenite și ele emblematice. Dacă îmi aduc bine aminte, își și aduseseră la vremea respectivă brutar francez sau școlit în Franța. Și aveau și cea mai bună granola din localitate. 
  2. La Prăvălescu – oh, un alt deschizător de drumuri. Printre primele locuri din București unde aduceau carne de mangalița, locul cu cel mai bun parizer, cu pui shanghai pe care îl mânca până și nemâncătoarea de carne fiică a mea (cred că am greșit topica, dar e prea complicat să reformulez). Și prăjiturile acelea de la care nu te puteai opri. Și fasole bătută. Și nici nu mai știu. Au deschis și un bistro cred că fix înainte de pandemie, s-au mutat într-un spațiu mai mare și aici s-au rupt lucrurile și s-a închis. 
  3. Forager, bistroul celor de la Grain Trip. Aici cred că a fost conceptul un pic cam avangardist pentru noi, aveau o grămadă de chestii interesante, dar nu știu dacă genul care să ți devină top of mind, cum se întâmplă cu brutăria lor, unde poți să devii dependent de Panettone, spre exemplu (și de o grămadă de altele, dar nu o să le înșir, căci încerc să mi limitez vizitele și dacă îmi amintesc, n-o să reușesc. Măcar panettone se face doar la ocazii)
  4. Shorley- sigur, acolo chiar n- am mai fost demult, dar locul ăla chiar e parte din istoria mea. Ani de zile toate petrecerile, ieșirile în club, toate cele se terminau la Shorley la ciorbă de burtă, care pe vremea aceea cel puțin era foarte bună. Sau așa credeam, căci acum știu că cea mai bună din lume e cea de la Mahala. Și acolo s-a tot extins și s-a tot extins și te supărai când nu prindeai loc la ei și trebuia să intri lângă, la Pui de Urs.

Toate locurile astea nu mai sunt acum. Poate mă marchează și pentru că am văzut recent serialul „The Deuce”, care e despre transformarea Times Square dintr-o zonă rău famată, dar cu niște locuri tot așa, emblematice, în ceea ce este acum. Nu știu dacă e rău sau bine, e o schimbare. Care poate acolo s-a potrivit, căci a fost vorba, spun ei, despre curățarea zonei. La noi nu e cu siguranță despre asta, ci despre locuri care, dintr-un motiv sau altul, nu au mai rezistat. 

Nota B365.ro: Tot de la Maria, mai jos.  

 

Cookies