Observatorul Astronomic din București sau, mai bine spus, locul de unde putem vedea clar ce ne înconjoară planeta doar cu ajutorul unei lentile. Vom da puțin timpul înapoi și vom vorbi despre istoria din spatele Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu.”
Conform informațiilor transmise de Observatorul Astronomic, Amiralul Vasile Urseanu a fost născut în anul 1848 și a decedat în 1926. A studiat la Liceul ”Sfântul Sava” din București, el devenind astfel militar, dedicându-se total armatei. Amiralul a fost unul dintre fondatorii primei Societăți Naționale de Navigație Maritimă. A fost ales drept membru în Consiliul de Administrație al acestei societăți.
Amiralul Urseanu a reprezentat una din cele mai marcante personalități ale Marinei Române, dar și un susținător al mișcării de astronomie de amatori din București.
Acesta a purtat o dragoste pură față de astre și în același timp față de marină, împărțindu-se astfel între cele două mari iubiri ale sale: datoria față de țară și față de popor și pasiunea față de univers.
Clădirea este realizată sub forma unei corăbii ancorate chiar în centrul Bucureștiului, acum găzduiește Observatorul Astronomic Municipal. A fost visul amiralului Vasile Urseanu:
Observațiile asupra cerului, trebuiesc făcute si pe uscat. Studiul astrelor, a devenit o a doua mea pasiune, după marina. După cum vedeți, mi-am construit casa in forma de yacht, cu cupola de observator, ca in același timp, când fac observații cu luneta pe bolta cereasca, sa am senzația ca plutesc si pe mare!
Inițial, în 1916, a fost un Observator Astronomic privat, dar este deschis și pentru public de aproape un secol. În anul 1933, văduva amiralului, Jeanne Urseanu, a donat casa Municipiului București. Pentru a îi respecta dorința amiralului. Mai exact, să păstreze vie memoria acestei realizări.
Observatorul este deschis în prezent pentru toate persoanele care vor să vadă mai mult decât culoarea albastru pe cer.