Bună ziua, dragi cititori, este în continuare început de an și, ca în fiecare ianuarie, tot nu am nici o rezoluție clasică.
Mă refer la ‚clasicele’ care presupun schimbarea bruscă și temporară a obiceiurilor, culinare, de fitness sau intelectuale. O parte sunt adoptate din acest loc misterios denumit Străinătate, precum Veganuary, care presupune să mănânci doar legume, nuci, cereale toată luna, sau Dry January, în care nu pui gura pe alcool. Mai avem ‚anul ăsta o să citesc o carte pe săptămână’ sau, desigur, clasicul ‚anul ăsta vreau să merg la sală de minimum două ori pe săptămână.’
Personal aparțin unei școli de gândire care consideră că oricum avem destule probleme în viață, la muncă, unde ne zic alții ce să facem, și că poate că în viața personală ar ajuta să fim mai relaxați. Respectiv, dacă vrem la sală să mergem oricând și de câte ori vrem (sau să nu mergem deloc, dacă nu avem chef), iar dacă vrem să mâncăm ghiveci de legume o săptămână să o facem pentru că ne plac cartofii.
Cu toate astea, am realizat că există, totuși, câteva dorințe cu care îmi clătesc imaginația la început de an, respectiv să mai ajung cel puțin o dată în locuri care mi-au plăcut mult în 2024. Întâmplător, toate sunt legate de mâncare.
Sunt vremuri ciudate, dragi cititori, în care pare că toți o ducem mai prost cu banii decât în anii precedenți, iar la cum arată planurile Guvernului pentru noi, nici n-o s-o ducem mai bine.
De aceea am fost foarte bucuroasă să merg pentru prima dată la Thai Thai, un local de pe Mendeleev 19, fără Instagram, dar cu Pad Thai care costă 30 lei și ceva. Efectiv un miracol pentru portofelele noastre obosite.
Într-un spațiu amenajat simplu, dar curat, poți savura și rață crocantă și niște dumplings de porc suculenți și un pui dulce-acrișor care vine cu orez.
Pad Thai-ul este bun, sigur că există altele mai rafinate, precum Kunnai sau Little Vietnam, dar cel de la Thai Thai este foarte gustos, cu noodles așa cum trebuie și arome autentice.
Dacă există ceva mai bun pentru băutorii de cafele cremoase și aromate decât Pistachio Latte, eu nu am găsit. (Mint, există și Beetroot Latte și Butterfly Pea Latte.) Unul dintre preferatele de anul trecut a fost de la Bakings Coffee, noua cafenea cu cofetărie deschisă în spatele McDonalds-ului de la Dristor, cu gust intens, textură cremoasă și fistic crocant pe deasupra. Plănuiesc multe vizite și în 2025.
Porțiunea dintre Piața Muncii și Baba Novac este un amalgam de magazine, patiserii, cofetării, aprozare și second hand-uri de haine și ceramică de care m-am îndrăgostit cu mulți ani în urmă. Recent, pleiadei de magazine de la parterul blocurilor de pe bucata respectivă de Mihai Bravu li s-a alăturat Carmangeria Ozana, unde am găsit niște cotlete de porc (cu os!) foarte bune, fragede, proaspete, perfecte de făcut în air fryer. Am mâncat cotlete de porc cu piure toată luna decembrie? Poate.
BONUS: sunt și iubitori de animale, astfel că oferă gratuit oase de porc pentru căței
Cele mai bune portocale pe care le-a cunoscut storcătorul meu au fost în decembrie anul trecut, de la cei de la Eco Greek. Nu există magazin, funcționează doar pe comenzi, astfel că îi găsiți pe un grup de Facebook, ei anunță când vin în București, voi spuneți ce vă trebuie și, la un moment ulterior, vă veți duce într-o parcare să vă ridicați comanda. Au și alte produse, precum ulei de măsline, curmale, halva, și un gavros marinat savuros.
Să avem un an în care măcar să mâncăm lucruri bune, dacă deciziile politicienilor tot nu le putem influența.