LA MINE-N CARTIER

Locuitorii CER DEMITEREA edilului Negoiță și strâng semnături pentru referendum. RĂSPUNSUL Primăriei

Cetățenii Sectorului 3 cer demiterea primarului Robert Negoiță prin organizarea unui referendum local. În acest sens a fost organizat un eveniment pe Facebook prin care locuitorii sunt chemați să completeze cât mai multe liste cu semnături pentru a-l destitui din funcție pe edilul Sectorului 3. Centralizarea listelor se va face de către membrii grupului Cetățean Sector 3.

Potrivit Legii nr. 286 (din 06.07.2006) pentru modificarea şi completarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, mandatul primarului încetează ca urmare a rezultatului unui referendum local având ca obiect demiterea acestuia (Art. 73, 1).

CITEȘTE ȘI: Robert Negoiță invocă TEORIA CONSPIRAȚIEI întrebând din ce partid fac parte cei care îi cer DEMISIA

Pentru organizarea referendumului de încetare a mandatului de primar, locuitorii trebuie să adreseze o cerere prefectului Municipiului București, Paul Nicolae Petrovan. Printre motivele legale ale destituirii edilului se pot număra: „nesocotirea de către acesta a intereselor generale ale colectivităţii locale sau a neexercitării atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului”.

Locuitorii sectorului enumeră o serie de motive pentru care își doresc revocarea lui Robert Sorin Negoiță din funcția de primar al Sectorului 3. Fiecare motiv invocat de cetățenii sectorului este însoțit de știri documentate de reporterii B365.ro pe subiectele respective încă de la începutul mandatului edilului Negoiță. 

Iată lista motivelor invocate de cetățeni pentru demiterea primarului Robert Sorin Negoiță:

1. „Primarul Robert Negoiță are datorii neplătite la ANAF în valoare de aproximativ 45 milioane de euro”.

B365.ro a scris AICI despre executarea silită a primarului Sectorului 3, Robert Negoiță, de către Fisc în anul 2012. ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) a dispus executarea silită din cauza tranzacţiilor imobiliare efectuate de Robert Negoiță între 2006-2008, ca persoană fizică, pentru care omul de afaceri nu a plătit TVA la stat. 

2. „Încălcarea promisiunilor electorale în privința taxei zero pentru salubrizare. În campania electorală Robert Negoiță a promis taxa zero pentru salubrizare, dar imediat ce și-a început mandatul această taxă a crescut cu 60%.”

CITEȘTE ȘI: Minciună după minciună: Primarul Negoiţă bagă din nou mâna în buzunarele bucureştenilor

3. „Încălcarea promisiunilor electorale în privința reabilitării termice a blocurilor din sector. În campania electorală Robert Negoiță a promis realibitare gratuită pe toată perioda mandatului, dar în prezent cetățenii sunt nevoiți să plătească pentru realibiltarea termică a blocurilor, care se face cu bani împrumutați de la Banca Europeană de Investiții: peste 60 milioane de euro, bani ce vor trebui plătiți de cetățeni. De asemenea cetățenii trebuie să plătească și cele 8 milioane de euro pentru consultanța în procesul reabilitării termice din Sectorul 3, o sumă catastrofal de mare comparativ cu sumele practicate în domeniu.”

Detalii despre împrumutul Sectorului 3 de la Banca Europeană de Investiții aici.  B365.ro a scris AICI despre contractul de consultanță tehnică pentru reabilitarea blocurilor din Sectorul 3 în sumă de 8,8 milioane de euro.

4. „Deturnarea de fonduri prin plata ilegală către anumite firme privilegiate a peste 8,5 milioane de euro în 2012, potrivit raportului Curţii de Conturi. Inspectorii spun că banii au fost daţi unor firme private, prin modificarea unor contracte. Banii plătiţi ilegal de Primăria Sectorului 3 reprezintă 95% din prejudiciul total produs la nivelul Capitalei.”

Jaf de milioane la Primăria lui Negoiţă, din salubrizare: Firma Rosal, pusă să dea banii înapoi 

5. „Distrugerea spațiului verde din jurul blocurilor, prin betonarea aleilor, scuarurilor, alveolelor, grădinilor din jurul celor peste 2000 de blocuri. Distrugerea a peste 5 hectare de spațiu verde.”

CITEȘTE ȘI: Primarul Robert Negoiță betonează noi spații verzi – „hingherul de copaci” continuă lupta cu flora 

6. „Betonarea a peste 8000 de arbori și condamnarea acestora la moarte sigură prin folosirea unor lacuri chimice industriale de sufocare a acestora sau betonarea rădăcinilor.”

În vara anului 2013 alveolele mai multor copaci din Capitală au fost ornamentate cu piatră albă spartă acoperită cu un lac poliesteric. În urma aplicării acestui lac, pietrele de la baza arborilor au fost lipite de sol şi de trunchiurile copacilor. Detalii aici.

7. „Comasarea școlilor și generarea unui proces amplu de înghesuire a elevilor și folosirea infrastructurii școlare pentru interesele de partid (vezi exemplul Sălii de Sport Elie Radu, redenumită Apollo).”

Sala de sport Apollo a fost inaugurată în noiembrie 2012 de către premierul Victor Ponta și edilul Robert Negoiță. În incinta centrului sportiv Apollo se află și Şcoala de Fotbal „Real Madrid” la Bucureşti. În urmă cu câteva luni, edilul Robert Negoiță a anunțat redenumirea sălii Apollo în numele lui Szobi Cseh, renumitul cascador român care a antrenat numeroși tineri săraci.

8. „Realizarea unor lucrări ilegale pe Bulevardul Unirii în valoare de 15 milioane de euro.”

Reamintim că ADPB, la care Primăria condusă de Robert Negoiță deține 97% din acțiuni, are de plătit amenzi în valoare de 210.000 lei (47.000 euro), pentru nerespectarea normelor de protecție a mediului și a spațiilor verzi în executarea lucrărilor de pe Bd. Unirii. B365.ro a scris AICI despre modernizarea Bld. Unirii.

9. „Schimbarea inutilă a peste 5000 de bănci de pe arterele Sectorului 3 cu noi bănci modulare, mult supradimensionate față de nevoile reale ale cetățenilor”.

CITEȘTE ȘI: Bănci roz, mov-radiant, galben în parcuri. Kitsch-urile lui Robert Negoiță se extind și în cartiere

10. „Concesionarea parcurilor din sector și alocarea a peste 50 de milioane de euro pentru firma Cris Garden pentru suma modică de 6.500 de euro/an.”

Concesionarea activității în parcurile Titan, IOR, Titanii şi G.Petraşcu, atacată la Prefectură

Mai mult, după concesionarea parcurilor mari, Primăria Sectorului 3 vrea să concesioneze spaţiile verzi şi locurile de joacă din sector pentru o perioadă de 8 ani. Detalii aici. 

11. „Plata a 1,7 milioane de euro pentru fântâna din fața Cinematografului Gloria, o investiție inutilă cât timp la 30 de metri se află Parcul Alexandru Ioan Cuza.”

B365.ro a scris AICI despre amenajarea unei fântâni arteziene în fața Cinematografului Gloria, precum și faptul că lucrările au fost efectuate ilegal, fără aprobarea Consiliului Local Sector 3.

12. „Plata a peste 3 milioane de euro pentru bordurile roșii de pe marile bulevarde: Camil Ressu, Nicolae Grigorescu, Th Pallady etc.”

CITEȘTE ȘI: Primăria Sectorului 3 a montat kilometri de borduri noi peste cele existente, pe marile bulevarde. De altfel, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, i-a anunțat pe cetățeni că el nu montează borduri nicăieri în sector, ceea ce vedem fiind „diafragme de beton colorat în masă”. Detalii aici.

13. „Ghetoizarea sectorului prin îngrădirea locurilor de joacă cu garduri de 2 metri.”

Potrivit Primăriei Sectorului 3 au fost amplasate garduri înalte doar la blocurile care au făcut cerere la Primărie. În schimb, în ceea ce privește îngrădirea locurilor de joacă, edilul Negoiță consideră că această măsură va duce la siguranța copiiilor. Detalii despre gardurile de 2 metri ce înconjoară Sectorul 3 AICI.

14. „Lipsa de transparență decizională față de cetățeni, întrucât nici un proiect aprobat de Primărie nu a fost supus dezbaterii publice, conform legii.”

SCANDAL în Primăria Sectorului 3:Locuitorii spun „NU BETOANELOR” și investițiilor inutile. FOTO&VIDEO. Membrii grupurilor de inițiativă Prietenii Parcului IOR și Cetățean Sector 3, precum și alți locuitori ai sectorului au asistat la una dintre ședințele Consiliului Local Sector 3 și au cerut consilierilor transparență decizională.

15. „Promovarea unor personaje puse strict politic în funcții de conducere în Primăria Sector 3, enumerând pe Constantin Mitache (administrator proiecte europene și vicepreședinte PSD), Octavian Ghețu (director economic, fost angajat al firmelor primarului), George Manciu (director utilități publice, membru al Partidului Social Democrat), Pencea Florentina (secretara Consiliului Local, fost prefect al Județului Ilfov care a avizat dosarul de construcție a blocurilor lui Robert Negoiță care au luat foc).”

CITEȘTE ȘI: Gorilele lui Negoiță pun pe fugă cetățenii care vor să îi pună întrebări. VIDEO

16. „Ignorarea sesizărilor cetățenilor, la care nu se răspunde conform legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile publice.”

Locuitorii sectorului 3 au început să se mobilizeze în mediul online împotriva investițiilor marca Robert Negoiță. Ei își propun să asalteze Primăria cu sesizări în fiecare zi pentru a se face auziți de autoritățile locale, atât petițiile/sesizările, cât și răspunsurile sunt publicate pe blogul Cetățean Sector 3. Detalii aici.

17. „Desfășurarea de lucrări fără autorizație de mediu în parcul Titanii, încălcându-se legea 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor.”

„Hingherul de copaci”, după cum este supranumit edilul Negoiță, a executat o serie de lucrări ilegale în parcul Titanii, despre care B365.ro a scris aici. Însă în urma sesizărilor locuitorilor Garda de Mediu a amendat Primăria Sectorului 3 și a dispus ca porțiunea de trotuar transformată în alee să fie readusă la stadiul inițial. Documentul poate fi consultat aici.

Pentru demiterea lui Robert Negoiță, locuitorii sectorului au inițiat o campanie de strângere de semnături. Potrivit legislației pentru organizarea unui referendum local sunt necesare semnăturile a 25% din locuitorii cu drept de vot din Sector 3. În Sectorul 3 sunt 402.783 cetățeni cu drept de vot, ceea ce înseamnă că este necesar un număr de aproximativ 100.700 semnături pentru organizarea unui referendum local pentru destituirea lui Robert Sorin Negoiță din funcția de primar.

RĂSPUNSUL PRIMĂRIEI (DOCUMENTUL POATE FI DESCĂRCAT AICI): 

„Ca urmare a initiativei unor cetateni ai Sectorului 3, privitoare la demararea procedurilor de strangere de semnaturi in vederea organizarii unui referendum de demitere a primarului in functie, Robert Negoita, Primarul Sectorului 3, doreste sa formuleze urmatoarele clarificari la obiectiile aduse activitatii primarului. Mentionam ca explicatiile formulate nu vizeaza incercarea de disculpare a primarului in functie, ci doar corecta informare a tuturor cetatenilor interesati de problemele ridicate.

1. In prezent, Robert Negoita se afla intr-un litigiu cu statul roman, contestand acuzele care i se aduc de ANAF. Presupusa datorie, care nu a fost inca probata definitiv si irevocabil in instanta, a fost semnalata de ANAF cu mult inainte ca domnul Robert Negoita sa ocupe functia publica din prezent. Datoria nu afecteaza in niciun fel exercitarea functiei de primar.

2. Taxa 0 pentru salubritate, care a fost promisa in campania electorala se referea la taxa pentru gunoiul menajer. Aceasta promisiune a fost onorata inca din 2012. Aceasta masura este valabila si in prezent. In Bucuresti sunt doar doua sectoare in care taxa pentru populatie privind gunoiul menajer este 0 lei – sectoarele 1 si 3.

Indexarea costurilor serviciilor de salubritate s-a produs pentru ca trebuia respectat contractul aflat in vigoare din 1999, semnat de predecesorii mei, care au amanat acest lucru, expunand primaria juridic si punand in pericol furnizarea riguroasa a acestor servicii. Intr-adevar, daca s-ar fi respectat intocmai prevederile contractuale, primaria, ca sa ajunga la zi, ar fi trebuit sa faca o indexare cu 57%. In urma negocierilor, compania prestatoare a acceptat o indexare de doar 25%, iar in acest moment primaria este total in regula din punct de vedere juridic.

3. Toate reabilitarile termice care s-au facut pana la data intrarii in vigoare a OUG 63/2012 au fost achitate integral de primarie. Odata cu intrarea in vigoare a acestei legi, care a fost solicitata de UE, primaria nu mai poate face investitii asumate integral pe o proprietate privata. Aceasta ordonanta obliga proprietarul sa aiba si el o contributie, fie si modica, in functie de venitul pe membru de familie.

Imprumutul contractat de primarie la Banca Europeana de Investitii, in valoare de 97.000.000 EUR, are ca scop acoperirea temporara a costurilor procesului de reabilitare, atat contributia primariei, cat si a proprietarilor. Ulterior, toata aceasta suma se recupereaza fie din ratele pe care proprietarii le platesc, fie din fondurile europene destinate proiectului, pentru contributia primariei.

Primaria Sectorului 3 a atras 85% din fondurile europene dedicate Romaniei pentru reabilitarea termica. In acest progam au intrat 300 blocuri, adica 25.572 apartamente. Pentru fiecare constructie in parte, UE solicita un proiect si un dosar distinct de finantare. Astfel, este firesc ca Primaria Sectorului 3 sa aiba cea mai mare suma alocata pentru consultanta privind atragerea fondurilor europene.

4. Robert Negoita a preluat mandatul de primar al Sectorului 3 in iunie 2012. Restul activitatii a fost desfasurata de predecesorul sau. Raportul Curtii de Conturi de refera la intreaga activitate desfasurata pe parcursul anului 2012.

5. Unul dintre proiectele asumate in acest mandat de catre primarie a fost amenajarea tuturor spatiilor verzi din sector. O parte importanta a acestui proiect a fost amenajarea spatiilor verzi din jurul blocurilor. Pe langa faptul ca a fost si este in continuare o solicitare venita din partea proprietarilor de apartamente, a fost si un prilej de a curata si moderniza toate aceste spatii si de a inlatura vegetatia bolnava. Toate aleile care au fost reamenajate erau cai de acces direct pe pamant sau foarte deteriorate, intens folosite, si care produceau foarte multa mizerie.

Spatiul verde al Sectorului 3 a fost extins in ultimii doi ani si jumatate la o suprafata de peste 23 mp / cap de locuitor, asa cum ne solicita legislatia europeana. Adica nu a fost redus. In aceasta perioada au fost plantati 12.000 copaci (platani cu circumferinta 15-20 cm si 20-25 cm) noi. Dovada in acest sens sunt planurile urbanistice ale sectorului.

6. Arborii din Sectorul 3 nu au fost betonati. Primaria a incercat doar sa gaseasca o solutie pentru a izola zona de pamant de zona asfaltata sau pietruita a trotuarelor. In acest mod se evita scurgerea noroiului si, ulterior, formarea prafului. Toate aceste operatiuni au fost realizate sub indrumarea unor specialisti, astfel ca arborii sa nu fie in niciun caz pusi in pericol.

Lacul aplicat anumitor elemente decorative de la baza pomilor in cauza nu este toxic si nu produce efecte nocive pentru plante. Ar fi fost iresponsabil din partea Primariei sa foloseasca produse toxice pentru ca acest lucru ar fi pus in pericol nu numai viata arborilor, ci si cea a animalelor de companie sau a cetatenilor care ar fi intrat in contact cu respectivele elemente decorative. De asemenea, aceasta este o solutie utilizata in toate capitalele mari europene.

7. Infrastructura scolara a Sectorului 3 este cea care a fost proiectata pentru nivelul de populatie existent in 1990. Scaderea continua a populatiei a dus, inevitabil, si la scaderea numarului de elevi. Toate comasarile sau reprofilarile unitatilor de invatamant din Sectorul 3 au fost facute exclusiv pentru a se adapta numarului de elevi existenti in acest moment si calificarilor care sunt solicitate pe piata muncii.

Toate unitatile de invatamant care au infrastructura sportiva au dreptul, conform legii, de a inchiria aceste spatii in afara programului scolar si de a aduce astfel venituri suplimentare respectivelor unitati. Toate evenimentele politice care au avut loc la Sala Apollo, apartinand Liceului Elie Radu, s-au desfasurat sub acest regim juridic si a fost platita chiria pentru aceasta locatie.

8. Bulevardul Unirii, unul dintre cele mari din Romania si reprezentativ pentru Bucuresti, a fost proiectat urbanistic pentru a deveni una dintre cele mai reprezentative artere comerciale. Faptul ca in ultimii 25 de ani nu s-a facut niciun fel de resistematizare a trotuarelor si a spatiilor de parcare a dus la irosirea acestui potential pe care bulevardul il are. Este adevarat ca administrarea marilor bulevarde din Bucuresti este in atributia Primariei Generale, dar Primaria Sectorului 3 nu si-a mai putut permite sa intarzie acest demers. Pentru lucrarile care au fost efectuate exista aprobari din partea Primariei Generale, iar ele nu modifica in niciun fel Planul Urbanistic Zonal si Planul Urbanistic General. Lucrarile au vizat eficientizarea spatiilor de parcare pentru facilitarea accesului la spatiile comerciale, reamenajarea trotuarelor pentru a putea fi o zona de promenada, precum si a spatiului verde care astfel a putut fi extins.

9. Bancile din sectorul 3 au fost o afacere a fostului primar care, la preturi exorbitante, a achizitionat mobilier urban pe care l-am amplasat exclusiv in zona centrala a Bucurestiului, neglijand celelalte cartiere. Incepand cu iunie 2012 mobilierul deja achizitionat a fost reamplasat pe aria intregului sector. Aceasta este o acuzatie care nu ar trebui adusa in niciun caz actualului primar.

10. Contractul nr. 3186/03.04.2014, încheiat între Primăria Sectorului 3 București și compania SC Cris Garden SRL, este un contract prin care Primăria Sectorului 3 București reușește să administreze în cel mai eficient mod întreținerea și amenajarea unora dintre cele mai mari parcuri din sector, cu costuri reduse și la un nivel optim de calitate. Pana la momentul incheierii acestui contract, serviciile erau prestate fie de angajatii ADPS3, fie erau facute subcontractari pentru fiecare lucrare in parte.

Situația anterioară preluării mandatului de primar de către Robert Negoiță era una inacceptabilă, care ducea la cheltuieli nejustificate, în condițiile în care parcurile Sectorului 3 sunt emblematice pentru acesta și necesită atenție și îngrijire permanente.

Suma de 50 milioane euro este suma maxima care ar putea fi platita de primarie pe parcursul celor 8 ani, cat este valabil acest contract. Pe baza contractului mai sus amintit se fac decontari periodice, in functie de lucrarile executate.

11. Cei 1,7 mil sunt o suma maxima ce poate fi decontata de PS 3. Aceasta este obligatoriu mai mica (in nici un caz nu poate fi mai mare); Din toata aceasta investitie, fantana este realizata de SC ADPB SA, fiind o investitie din resurse proprii pentru care PS3 nu va deconta niciun ban. Reamenajarea intregii zone in care este amplasat Cinematograful Gloria, cu ani in urma un reper cultural al cartierului Titan, este un proiect necesar, dat fiind stadiul avansat de degradare a spatiilor comerciale din acel complex si a zonei pietonale.

12. Scopul bordurilor inalte este unul dublu. In primul rand, s-a urmarit, in cazul bordurilor din imediata vecinatate a liniei de tramvai, crearea unui spatiu de siguranta pentru participantii la trafic. De foarte multe ori, in conditiile intamplarii unor accidente, mai multi conducatori auto au sfarsit prin a fi proiectati intre liniile de tramvai, ceea ce a adus deservicii coerentei transportului public si a pus in pericol viata conducatorilor auto si a pasagerilor RATB deopotriva. Instalarea acestor borduri inalte a urmarit astfel crearea unui mediu de trafic mai sigur pentru toti participantii la trafic.

In cazul bordurilor care delimiteaza spatiile verzi din sector, scopul a fost acela de a limita efectele neplacute produse de precipitatii asupra salubritatii trotuarului. Acest lucru crea deservicii pentru pietoni si ducea la cresterea nivelului de praf acumulat. Astfel, bordurile inalte permit, pe termen lung, coerenta in gestionarea spatiilor verzi, in conditii de deplina salubritate.

13. Ingradirea locurilor de joaca a fost facuta exclusiv la cererea locuitorilor riverani. Acestia erau nemultumiti din cauza faptului ca pe parcusul serii si al noptii in locurile destinate copiilor se adunau si faceau galagie si mizerie diverse persoane mature, care inclusiv se drogau si lasau seringi folosite in spatiul de joaca.

14. Niciun proiect demarat de primarie nu a fost initiat inainte de a discuta cu locuitorii din zona respectiva. De asemenea, toate proiectele sunt afișate pe site-ul oficial www.primarie3.ro. Tot prin intermediul acestui site sunt colectate toate solicitarile, sugestiile si reclamatiile venite de la locuitorii sectorului 3. Fiecare dintre acestea primeste un raspuns. De altfel, tocmai pentru a imbunatati aceasta activitate, primaria primeste consultanta in acest sens de la Primaria Hamburg-Eimbuttel, cu care are incheiat un parteneriat.

15. In vederea ocuparii functiilor in cadrul Primariei Sectorului 3, a fost luat in considerare strict criteriul performantei demonstrate de aceste persoane. Primaria promoveaza o atitudine meritocratica. Ne asumam responsabilitatea de a sanctiona, conform prevederilor legale in vigoare si tinand cont de codul muncii, orice persoana angajata in Primarie, indiferent de functie, care nu performeaza la standarde europene sau care prejudiciaza calitatea proiectelor asumate de Primarie. Si pentru eficientizarea fiecarei directii din cadrul ei, primaria primeste consultanta de la expertii Primariei Hamburg-Eimbuttel, cu care are incheiat un parteneriat.

16. Primaria se supune prevederilor legii 544/2001 si doreste sa isi imbunatateasca permanent activitatea in acest sens. Si pentru aceasta activitate, primaria primeste consultanta de la expertii Primariei Hamburg-Eimbuttel, cu care are incheiat un parteneriat. De altfel, primaria nu are pana in acest moment nicio plangere inregistrata in sensul incalcarii prevederilor legii 544/2001.

17. Pentru lucrarile efectuate in Parcul Titanii, primaria are emisa autorizatia de mediu nr. 72/24.11.2014″.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button