Locuitorii S6 nu mai pot programa online eliberarea buletinului, de la 11 aprilie. Motivul: MAI face pregătiri pentru trecerea la cărți de identitate digitale

28 mart. 2025
8351 afișări
Locuitorii S6 nu mai pot programa online eliberarea buletinului, de la 11 aprilie. Motivul: MAI face pregătiri pentru trecerea la cărți de identitate digitale
Locuitorii S6 nu mai pot programa online eliberarea buletinului, de la 11 aprilie. Motivul: MAI face pregătiri pentru trecerea la cărți de identitate digitale. Sursa foto: Facebook/Primăria Sectorului 6

Primăria Sectorului 6 îi informează pe bucureșteni că, începând din data de 11 aprilie, programările online pentru eliberarea buletinului nu se mai pot face pe Portalul Primăriei Sectorului 6.

De ce are loc această modificare

Primăria Sectorului 6 a anunțat vineri, 28 martie, pe pagina de Facebook, că bucureștenii nu-și vor mai putea face programări online pentru eliberarea buletinului pe Portalul PS6, începând cu data de 11 aprilie 2025.

Această modificare are loc în contextul în care Ministerul Afacerilor Interne (MAI) face pregătiri pentru trecerea la cartea de identitate electronică. Aceasta va fi, curând, disponibilă și în București.

Totuși, în viitorul apropiat, oamenii se vor putea programa online pe Portarul MAI pentru depunerea actelor necesare eliberării cărții de identitate.

Această platformă nu va fi gestionată de noi, însă te vom ține la curent cu toate noutățile”, a transmis PS6.

Câteva informații utile despre cartea de identitate electronică:

  • Se emite, pentru început, în județul Cluj. Urmează Bucureștiul. La nivelul național, se va pune în circulație gradual;
  • Are un format compact, asemeni unui card bancar;
  • Poate fi folosită ca document de călătorie în țările în care nu e obligatoriu pașaportul;
  • Cu ea, ai acces rapid la servicii digitale și posibilitatea semnăturii electronice.

Ca și date, aceasta va conține:

  • Pe document, apar: nume, prenume, data nașterii, cetățenia, imaginea facială și CNP. Nu e vizibil domiciliul.
  • În suportul electronic de stocare, vor fi toate datele tipărite, plus domiciliul, prenumele părinților și amprentele digitale de la două degete.
  • Nu are funcții care să permită localizarea geografică. În schimb, oferă siguranță, este concepută pentru a preveni fraudele, falsurile documentelor şi, bineînţeles, furtul de identitate.

Primăria le recomandă cetățenilor să nu aștepte să expire cărțile de identitate actuale:

Nu trebuie să aștepți expirarea vechiului act de identitate. Poți solicita oricând cartea de identitate electronică, atunci când va fi disponibilă.

Te-ar putea interesa și:

Cookies