Locuințele ANL pentru tineri pot fi cumpărate în rate pe 25 de ani

de:
02 aug. 2014
0 afișări
Locuințele ANL pentru tineri pot fi cumpărate în rate pe 25 de ani

Guvernul a aprobat, joi, printr-o hotărâre, unele modificări și completări la normele metodologice de punere în aplicare a Legii 152/1998 privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe, permițând astfel vânzarea în rate a locuințelor ANL pentru tineri, informează Agerpres.

MDRAP a precizat vineri, că potrivit noilor prevederi, în cazul achiziționării locuinței cu plata în rate lunare, cumpărătorul achită avansul de minim 15%, precum și comisionul de 1%, stabilite prin OG nr. 6/2014, la data încheierii contractului de vânzare în formă autentificată, iar restul sumei în rate lunare.

Ratele lunare se pot plăti în maxim 15 ani, în cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuinței depășește cu 80% — 100% salariul mediu brut pe economie, în maxim 20 ani, în cazul în care același venit depășește cu 50% — 80% salariul mediu brut pe economie și în maxim 25 ani în cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuinței nu depășește cu 50% salariul mediu brut pe economie, informează un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP).

Programul ‘Locuințe pentru tineri destinate închirierii’ a fost lansat de ANL în anul 2001. Locuințele sunt construite pe terenuri puse la dispoziția ANL de către autoritățile publice locale, beneficiarii fiind tineri între 18 și 35 de ani, care îndeplinesc condițiile prevăzute de lege pentru a putea accesa o astfel de locuință.

MDRAP mai adaugă că, în prezent, în urma ultimelor modificări legislative, locuințele pentru tineri pot fi achiziționate, după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare către autoritățile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a prețului final din surse proprii.

Cookies