Locuinţe la jumătate de preţ. Vezi cum poţi să le cumperi

de:
23 nov. 2010
6 afișări
Locuinţe la jumătate de preţ. Vezi cum poţi să le cumperi

Numărul licitaţiilor organizate de bănci înregistrează o creştere aproape exponenţială în condiţiile în care multe din acţiunile de vânzare sunt rostogolite de la o lună la alta pentru că se găsesc destul de greu cumpărători. Anunţurile de vânzare sunt publicate de băncile comerciale fie pe site-urile proprii, fie pe paginile de internet, specializate în acest sens, precum executatsilit.ro sau executari.com. „Cumpărători sunt în funcţie de bun şi de interesul de cumpărare, dar şi de zona în care sunt amplasate imobilele. Dacă vorbim de apartamente în centru, ele prezintă şi acum interes destul de mare. Dacă este vorba de imobile la marginea Bucureştiului, interesul nu este acelaşi”, a explicat Valentin Dobre, executor bancar în cadrul Alpha Bank România.

Apartamentele sunt executate cel mai frecvent

Imobilele scoase la vânzare de bănci în contul restanţelor la credite sunt diverse. De la garsoniere şi apartamente în blocuri vechi până la locuinţe în ansambluri rezidenţiale noi. Nu lipsesc din oferta instituţiilor financiare însă nici vile sau case din centrul Bucureştiului, ori terenuri şi hale ale unor societăţi comerciale care au fost puse gaj la contractarea împrumuturilor în urmă cu trei sau patru ani.

De exemplu, Banca Transilvania are la vânzare o vilă în Corbeanca de 345 mp, compusă din şase camere, construită în anul 2005. Pentru acest imobil şi terenul aferent de 600 de mp, banca cere la prima strigare suma de 191.000 euro. Aceeaşi instituţie financiară speră să obţină 213.000 euro pentru o vilă de cinci camere, situată în strada Elocinţei din Sectorul 1 al Capitalei. Chiar dacă a fost construită în urmă cu 70 de ani, Banca Transilvania solicită pentru o vilă de 92 de mp în centrul Bucureştiului, lângă Liceul Dinu Lipatti, suma de 103.000 euro. „Conform Codului de Procedură Civilă, dacă la al doilea termen de licitaţie se prezintă cel puţin două persoane, bunul executat se vinde la cel mai mare preţ oferit”, a explicat Dragoş Mihai, executor bancar la Banca Transilvania.

Majoritatea imobilelor executate silit de OTP Bank sunt apartamente. Din cauză că o familie de bucureşteni nu mai poate plăti ratele, banca i-a scos la licitaţie apartamentul de patru camere cumpărat în Sectorul 4. Potrivit anunţului de vânzare, publicat pe site-ul băncii, cei doi soţi sunt urmăriţi pentru o restanţă de 166.301 franci elveţiei, echivalentul a 122.745 euro. Într-o situaţie similară se află şi locatarii unui apartament de trei camere din Şoseaua Giurgiului pe care banca îi scoate în stradă pentru o datorie de 123.000 euro.

Lipsa clienţilor determină băncile să facă reduceri consistente

Chiar dacă locuinţa a fost evaluată la aproximativ 110.000 euro, OTP Bank a lăsat la preţ 25%, până la 82.500 euro, deoarece nici un cumpărător nu s-a arătat dispus să plătească suma iniţială. Pentru că nici aşa oferta nu a fost interesantă, banca s-a arătat dispusă să mai facă o reducere. Conform anunţului de licitaţie, „în situaţia în care nici unul din participanţi nu oferă preţul de pornire, imobilul poate fi oferit la cel mai bun preţ oferit, dar nu mai puţin de echivalentul a 70.000 euro”, ceea ce înseamnă 63% din preţul iniţial.

În absenţa clienţilor, băncile se arată uneori dispuse la concesii şi mai mari pentru a recupera din restanţe. Astfel, o vilă scoasă la mezat de Libra Bank la preţul de pornire de aproape 1 milion de lei se poate adjudeca şi la o treime din preţul de evaluare. „Dacă nu se oferă preţul de pornire va fi vândută la cel mai bun preţ oferit, dar nu mai puţin de 30% din valoarea la care a fost evaluată”, se specifică în anunţul de vânzare. „Nu poate fi însă un preţ derizoriu. Dacă după mai multe termene de licitaţie nu se adjudecă acel bun, cu acordul creditorilor se poate vinde şi la un preţ mai mic”, a completat Dobre.

Locuinţe evaluate scump, dar vândute mult mai ieftin

Nu a scăpat de valul de executări silite nici proprietarul unui apartament cu o cameră dintr-un ansamblu rezidenţial din Sectorul 4, în apropiere de Piaţa George Coşbuc. Raiffeisen Bank a anunţat că pentru creditul restant în cuantum de 243.000 de franci elveţieni, adică 180.000 euro, imobilul este scos la vânzare la preţul de pornire de 50.625 euro, chiar dacă locuinţa fusese evaluată la 67.500 de euro atunci când a fost cumpărată.

În oferta ING Bank sunt, de asemenea, două apartamente de vânzare, unul de trei camere cu suprafaţa de 61 mp, pe strada Trestiana din Sectorul 4, la 75.000 euro şi unul tot de trei camere, 65 mp, pe strada Bârnova din Sectorul 5 la 68.000 euro.

Alpha Bank vinde un teren de 400 mp în Bucureştii Noi ce a aparţinut unei societăţi care a luat mai multe împrumuturi şi linii de credit de la bancă pentru care nu a mai putut plăti ratele. Deşi imobilul a fost evaluat la 398.000 de lei, acesta este acum scos la vânzare cu numai 298.600 de lei.

Cum se vând bunurie executate silit

Conform Codului de Procedură Civilă, în cazul în care un bun executat silit nu se vinde la prima licitaţie, preţul acestuia scade cu un sfert. Dacă nici în urma celei de-a doua licitaţii acesta nu este adjudecat de vreun cumpărător, suma cu care poate fi vândut scade la jumătate faţă de evaluarea iniţială. Pentru a se putea înscrie la licitaţia de vânzare a unui imobil executat silit, persoanele interesate trebuie să constituie o garanţie de 10% din preţul de pornire al licitaţiei. Predarea bunului se face după achitarea integrală a sumei, în numerar, ordin de plată sau credit bancar. În cazul în care cumpărătorul nu plăteşte preţul stabilit de executorul bancar în termen de 30 de zile, imobilul este scos din nou în vânzare în contul adjudecatarului, el fiind obligat să plătească cheltuielile prilejuite de noua licitaţie şi eventuala diferenţă de preţ. Executorii bancari atenţionează cumpărătorii de bunuri executate silit că, de cele mai multe ori, apartamentele şi casele licitate sunt ocupate şi, prin urmare, ele nu pot fi vizitate înainte ţinând cont că proprietarii nu vor să le părăsească. În plus, eliberarea lor implică costuri suplimentare după câştigarea licitaţiei.

Cookies