Liviu Negoiţă va cheltui 3,5 milioane euro pentru restaurarea Casei Eliad

de:
10 dec. 2010
0 Afișari
Liviu Negoiţă va cheltui 3,5 milioane euro pentru restaurarea Casei Eliad

În prezent, clădirea prezintă o stare extrem de degradată a componentelor arhitectural-structurale precum şi a finisajelor
exterioare şi interioare. Se constată în mod deosebit starea structurală extrem de gravă a acoperişului clădirii principale, la care se adaugă degradarea învelitorii de tablă, complet ruginite şi cu zone lipsă pe suprafeţe extinse, dar şi starea avansată de degradare a tâmplăriilor istorice, se precizează în documentaţia de atribuire.

Infiltrarea apei a dus la alterarea planşelor de lemn din clădire şi la degradarea componentele artistice interioare din stucatură. În plus, s-au constatat degradări ale pardoselilor, finisajelor şi luminatorul holului central, care este într-o stare extrem de gravă, fiind în pericol de prăbuşire. Pe de altă parte, nu s-au observat avarii majore la elementele structurale verticale – rupturi sau fisuri pe zone extinse.

Clădirea, aşa cum se prezintă astăzi, a fost realizată în etape, începând din secolul XVIII. Într-un incendiu produs în 1847 a ars toată suprastructura realizată din lemn, rămânând în picioare doar pivniţele. Construcţia supraterană actuală a fost realizată în 1851, de către o echipă de meşteri. Ulterior, a fost modificată, prin mărire succesivă în plan, ultima transformare structurală fiind realizată în perioada 1911-1935.

Cookies