ARHIVA B365

LIVIU NEGOIŢĂ, fost primar al sectorului 3, URMĂRIT PENAL pentru abuz în serviciu UPDATE

Liviu Negoiță, fost primar al sectorului 3, este urmărit penal de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În dosar mai sunt urmăriți penal, pentru aceleași fapte, Ștefan Dumitrașcu și Marius Mihăiță, arhitect șef și, respectiv, secretar al Primăriei sectorului 3.

Cei trei au fost vineri la DNA unde procurorii le-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2008 — 2009, Liviu Negoiță, Marius Mihăiță și Ștefan Dumitrașcu, în calitățile menționate, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu referitoare la verificarea legalității actelor întocmite, au eliberat 4 autorizații de construire și certificatele de urbanism aferente acestor autorizații pentru un imobil situat pe Calea Dudești, sector 3, cu nerespectarea normelor de urbanism și protecție a zonelor în care se găsesc monumente istorice.

„Acest lucru a produs prejudicii proprietarilor imobilelor învecinate, prin degradările suferite de acestea în cursul edificării construcției nelegal autorizate. De asemenea, a fost afectat interesul public prin autorizarea edificării unei construcții în zona de protecție a unui monument istoric, în lipsa avizelor legale”, precizează DNA.

Procurorii susțin că prin emiterea autorizațiilor de construire respective s-a creat un folos necuvenit pentru persoanele care au edificat construcția, constând în obținerea autorizațiilor de construire și supraetajare a imobilului, prin evitarea desfășurării demersurilor necesare în vederea obținerii: derogării de la planurile de urbanism pentru depășirea regimului de înălțime al zonei; acordului exprimat în formă autentică a proprietarilor clădirilor învecinate cu privire la lipirea la calcan; avizelor pentru construirea într-o zonă în care se găsește un monument istoric.

DNA menționează că, în cazul uneia dintre autorizații, Inspectoratul de Stat în Construcții a efectuat un control, în urma căruia s-a stabilit drept măsură, în sarcina primarului și a arhitectului șef al sectorului 3, să solicite instanței de contencios administrativ anularea acesteia.

„Anularea autorizației nu a fost cerută în instanță, conform solicitării Inspectoratului de Stat în Construcții, fapt ce ar fi dus la încetarea construirii. Ulterior, în același context, în anul 2009, au fost eliberate, cu nerespectarea normelor legale referitoare la competența materială de emitere, alte două autorizații pentru supraetajarea imobilului respectiv. Mai mult, certificatele de urbanism, aferente acestor două documente, nu cuprindeau datele prevăzute de lege, lipsind toate mențiunile privind regimul tehnic al imobilului, precum și cele privind situarea imobilului în zona de protecție a unui monument istoric„, se spune în comunicat.

Potrivit DNA, în anii 2010, respectiv 2014, prin două hotărâri rămase definitive, instanțele de judecată au dispus anularea celor patru autorizații de construire.

Fostul primar al Sectorului 3, Liviu Negoiţă, a fost audiat vineri, de procurori, aproximativ 30 de minute. Negoiţă nu a dorit să dea declaraţii jurnaliştilor, nici la sosirea la DNA şi nici după ce a fost audiat.

Liviu Negoiţă a dat declaraţii în acelaşi dosar în care vineri au fost audiaţi arhitectul-şef al Primăriei Sectorului 3, Ştefan Dumitraşcu, şi secretarul instituţiei, Marius Mihăiţă.

Secretarul Primăriei Sectorului 3, Marius Mihăiță, şi arhitectul-șef al Primăriei, Ștefan Dumitrașcu, s-au prezentat vineri la DNA, pentru a fi audiaţi într-un dosar care vizează construirea de blocuri în zone protejate istoric. 

Procurorii fac cercetări în legătură cu construcția unor blocuri în zone protejate istoric, fără avize și pe bază de autorizații care ar fi fost emise ilegal, au precizat sursele citate. Conform acestora, din cauza acestor construcții, ar fi fost distruse casele din împrejurimi.

Marius Mihăiță, secretarul Primăriei sectorului 3, a declarat, la plecare, că este suspectat de abuz în serviciu, într-un dosar în care procurorii fac verificări privind emiterea unei autorizaţii de construcţie pentru un imobil de pe Calea Dudeşti.

„S-au dărâmat acum o sută de ani, iar pe teren s-a construit un bloc. Domnul Nicuşor Dan (preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, n.r.) a insistat să se ajungă aici„, a spus Marius Mihăiţă.

 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button