ARHIVA B365

Liviu Dragnea, despre pierderea alegerilor: Am fost percepuți ca un partid comunist

„Au fost câteva motive. În primul rând, vrobim de percepție (…) Am fost percepuți ca un partid comunist. Paradoxal, noi, Victor Ponta și cu mine, cei care conducem partidul nu am fost membri în Partidul Comunist. Cu toate acestea, s-a pus această etichetă. Eu nu sunt de acord cu una dintre explicațiile date atunci că motivul ar fi Ion Iliescu. Categoric nu. Nu Ion Iliescu poate să genereze această etichetă (…) ci o lipsă de reacție din partea noastră, pentru a demonta această afirmație. Pur și simplu, a fost un enunț ‘PSD comuniști, PSD comuniști’ și au început să se rostogolească foarte mult. A fost și un sâmbure de argument, pe care s-a putut broda, s-a rostogolit această idee, poate, în ceea ce priveste atitudinea: că, de-a lungul ultimilor ani, au fost întrebări și solicitări din societate pe care nu le-am tratat, în mod serios, și am avut câteva ezitări importante când trebuia să luăm decizii”, a spus Liviu Dragnea la Realitatea TV.

Președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a afirmat miercuri, la Realitatea TV, că social-democrații și Guvernul nu vor face absolut nimic pentru a rupe relația „instituțională, nu politică”, cu președintele Klaus Iohannis.

Întrebat cum comentează intenția lui Mircea Geoană de a candida la conducerea PSD, Dragnea a spus că fostul șef al partidului este „un mincinos” și s-a întrebat cum poate candida cineva la șefia unui partid din care nu face parte.

El a susținut că Mircea Geoana și Marian Vanghelie au fost excluși din PSD deoarece în campania pentru alegerile prezidențiale „nu au muncit pentru partid, ba dimpotrivă”, având întâlniri cu PNL și PDL și sunând „lideri din teritoriu pentru a discuta despre ce se întâmplă cu partidul după alegeri”.

Rugat să comenteze recentele atacuri la adresa PSD ale lui Marian Vanghelie, invitat cu o zi în urmă la Realitatea TV, Dragnea răspuns printr-un atac la adresa televiziunii la care vorbea.

Liviu Dragnea a sugerat că Realitatea TV susține proiectul politic pe care îl pregătește primarul Sectorului 5.

„Acest post tv și-a făcut un titlu de glorie pentru că l-a susținut pe Iohannis la președinție în campania electorală. Acuma, văd că există un nou proiect politic: Marian Vanghelie. Vă urez succes!”, a declarat Liviu Dragnea.

Referitor la pierderea alegerilor prezidențiale, Liviu Dragnea a comentat: „N-am comunicat cum trebuie, trebuie să ne asumăm acest lucru”.

Întrebat de pierderea alegerilor Liviu Dragnea a vorbit despre percepția potrivit căreia PSD ar fi un partid comunist. „În primul rând vorbim de percepție. Noi am fost percepuți ca un partid comunist… s-a pus această etichetă la care n-am dat importanță”, a spus Dragnea.

„Nu Ion Iliescu poate să genereze această etichetă”, a mai adăugat Liviu Dragnea.

Principalele declarații ale lui Liviu Dragnea:

Nu poți să mergi în continuare pe un drum politic chiar dacă tu te îmbraci în albastru, dar ești perceput în roșu.

Lumea are dreptate pentru că noi am comunicat foarte prost. Este greșită percepția, dacă vrei să stai în politică trebuie să ții cont de ce zic oamenii, pentru că nu ești numit – ești ales.

Ne-am pus mandatele pe masa Comitetului Executiv (n.r. – Liviu Dragnea și Victor Ponta). În unanimitate au spus că noi trebuie să rămânem în continuare și să gestionăm partidul și să rămânem la guvernare.

Singurii vinovați suntem eu și cu Victor Ponta, n-au vrut să ne lase să ne dăm demisia. A fost o discuție timp de șase ore extrem de rațională.

Despre excluderea lui Marian Vanghelie și Mircea Geoană: Au fost multe motive: în timpul campaniei electorale Marian Vanghelie nu a muncit pentru partid, ba dimpotrivă. Și Mircea Geoană la fel. Tot în timpul campaniei electorale ei sunau lideri din teritoriu pentru a întreba ce se întâmplă cu partidul după alegeri. 

Despre partidul Vanghelie-Geoană: Oamenii nu iau în serios aceste discuții. Partidul Social Democrat este interesat acum de actul de guvernare și de continuarea proiectelor începute în 2013-2014. Vrem să ne ocupăm cât mai mult de ceea ce înseamnă guvernare, pentru că guvernarea înseamnă lucru făcut pentru oameni.

Despre DIASPORA: Suntem supărați că s-a întâmplat lucrul acesta, dar nu partidul hotăra câte secții de votare se deschid. Nu s-a discutat în partid așa ceva, nici acum și nici altădată. 

Nu se poate implica un partid politic într-o decizie care să vină de la MAE. În schimb premierul s-a întâlnit cu Corlățean și a cerut BEC-ului să găsească o soluție, am cerut să se găsească orice soluție, dar legală, ceea ce s-a și făcut. BEC nu putea modifica numărul secțiilor de vot, MAE nu putea modifica. Nu partidul trebuia să hotărască asta.

Ceea ce s-a întâmplat în diaspora a fost una din cauzele principale care a generat o reacție anti-Ponta în turul al doilea.

Liviu Dragnea a catalogat drept „prostii” acuzațiile lui Marian Vanghelie referitoare la firma Tel Drum. „PSD-ul nu are nicio legătură cu această firmă. Doamne ferește, nu. Eu nu am nicio legătură cu Tel Drum”, a afirmat Dragnea

Despre decizia CCR privind OUG 55: Nu există procedura ca înainte să dai un act normativ să se pronunțe Curtea Constituțională. Toate avizele ne spuneau că OUG este constituțională. Parlamentul se va conforma în funcție de ce zice motivarea Curții.  Primarii respectivi nu-și vor pierde mandatul. PSD-ul va propune ca primarii și președinții CJ să nu-și piardă mandatul. Un primar a acționat potrivit unei Legi în vigoare la acea dată.

În momentul în care faci lucruri de care îi acuzi pe alții, lumea te taxează. Am învățat această lecție.

Despre relația cu Klaus Iohannis: Noi sperăm că dnul Klaus Iohannis să rămână imparțial., nu ca Traian Băsescu, care mergea la ședinte de partid. Mergem în continuare pe ideea de încredere (…) Nu vom face absolut nimic pentru a rupe această relație instuțională, nu politică.

Despre candidatura lui Mrcea Geoană la șefia PSD: Dnul Geoană este un mincinos, face foarte mult rău acestui partid. A mințit în privința discuției cu un oficial american, a trebuit să intervină Ambasada SUA.

Nu știu cum poate dnul Geoană candida la președinția unui partid din care nu face parte.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button