Liviu Dragnea: Dacă PSD iese pe locul doi la alegeri, mă retrag

de:
31 mai 2016
0 afișări
Liviu Dragnea: Dacă PSD iese pe locul doi la alegeri, mă retrag

Dragnea a adăugat că, „în acea zi fierbinte de vineri”, în care s-a dat sentința din dosarul „Referendumul”, a anunțat că nu va pleca din fruntea PSD „pentru că exista posibilitatea, aproape certitudinea că o plecare a sa ar fi dus partidul într-o perioadă de lupte interne destul de puternice, ceea ce ar fi compromis puternic campania electorală”, scrie Agerpres.

Eu nu mi-am permis să fac așa ceva partidului și, cu toată supărarea și frustrarea, am rămas în această funcție și am anunțat un lucru firesc — după alegerile locale ne vom întâlni în același format — Comitetul Executiv Național — și vom stabili împreună calea de urmat, în funcție de rezultatele alegerilor. Dacă vom câștiga aceste alegeri locale, ar fi destul de dificil să explici că pleci după o victorie. Dacă rezultatul va fi prost, atunci înseamnă că decizia mea a fost greșită și o să plec. Rezultat prost înseamnă să fim pe locul doi la aceste alegeri. Când câștigi alegerile ești pe primul loc. Deci, dacă pierdem și ieșim pe locul doi, o să-mi dau demisia sigur, mă retrag. Dacă o să rămânem pe primul loc, o să decidem împreună„, a declarat Dragnea, la România TV.

El a arătat totuși că „sunt șanse mici” ca partidul să piardă alegerile locale.

Dacă sunt viu și liber, înseamnă că rămân președintele PSD„, a adăugat el.

Întrebat dacă Victor Ponta are șanse să își „ia partidul înapoi”, președintele PSD a arătat că într-o echipă de genul celei făcute cu fostul premier au fost și momente tensionate de-a lungul anilor.

Am avut momente dificile, atât în partid cât și în guvernare, nu tot timpul am avut aceleași păreri. Dar asta nu înseamnă că nu am rămas prieteni. (…) În ceea ce privește ‘să-și partidul înapoi’, nimeni nu-și ia PSD-ul înapoi. PSD nu este un obiect, nu e un partid mic unde se poate să fie numit un președinte sau poate să fie luat de la librărie sau de undeva din sertar. Eu cred că, după aceste alegeri, mai sunt câteva zile, lămurim și această problemă. Sunt șanse mici pentru varianta a doua, adică să pierdem alegerile„, a adăugat Dragnea.

De asemenea, întrebat în legătură cu implicarea lui Victor Ponta în campania electorală, Dragnea a spus că „ar fi fost nefiresc” ca acesta să nu se implice.

Dragmea a mai declarat că decizia depunerii unei moțiuni de cenzură aparține PSD, dar prin acest demers se riscă”să se ajungă din lac în puț”, adică propunerea președintelui Iohannis să nu treacă de Parlament și să se creeze astfel instabilitate politică.

„Dacă o moțiune de cenzură ca fi introdusă, trebuie să fie decisă politic de PSD. PSD-ul încă nu s-a pronunțat. Suntem un partid destul de mare, sigur că tot ce spune Victor Ponta pentru mine este extrem de important, dar răspunderea politică pentru acest partid o am eu. O moțiune de cenzură implică nu numai simpla depunere, strângerea de semnături, să zicem că ajungem în varianta în care guvernul pică. Ajungem la domnul președinte Iohannis, care trebuie sa desemneze un premier care trebuie să vină în Parlament. Noi nu avem nicio garanție că domnul Iohannis va face o propunere care vine din partea noastră sau că face o propunere pe care noi s-o acceptăm.

Poate veni tot cu domnul Cioloș, poate veni cu un alt premier — ‘guvernul meu 2’, ‘guvernul meu tehnocrat 2’, pe care noi să nu-l acceptăm, și riscăm să ajungem într-o perioadă de instabilitate politică, socială și economică și să ajungem la concluzia că intrăm din lac în puț, adică să ne trezim în situația în care propunerile lui Iohannis să nu treacă la Parlament. Rămâne Cioloș premier interimar cu atribuții limitate și va fi mult mai rău în România„, a afirmat Dragnea.

Președintele PSD a arătat că a discutat cu liderii ALDE și UNPR ca, după alegerile locale, să fie analizate „care sunt urmările posibile”.

„Și moțiunea de cenzură, urmată de o posibilă instabilitate politică, să fie ultima opțiune. Dar, ce pot să spun cu certitudine, decizia este la PSD și la aliații noștri. Noi decidem dacă acest guvern rămâne sau pleacă. Dar, tocmai pentru că decizia este la noi, răspunderea este uriașă. Dorința mare din rândurile populației sigur că ne face să fim din ce în ce mai tentați pentru a da jos guvernul. Dar această reacție se poate schimba dacă noi dăm guvernul jos și nu ajunge un guvern de care să răspundem noi și care să fie pe placul cetățenilor.

Și ăsta este motivul pentru care eu, ca președinte de partid, să spun, după 15, 16 sau după 17 iulie, că dăm guvernul jos. (…) Există riscul foarte mare ca, după ce guvernul ar putea cădea, mergând la Cotroceni, să-i facem o propunere președintelui Iohannis, să nu țină cont de ea, să vină tot cu varianta proprie pe care noi să nu o agreem în Parlament și cădem din lac în puț”, a argumentat Liviu Dragnea.

În ceea ce privește o posibilă suspendare a președintelui Klaus Iohannis, Dragnea a afirmat că „PSD nu ia în calcul sub nicio formă o asemenea posibilitate, pentru că nu e cazul”.

Cookies