Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență în dosarul vizitei din 2017 de la inaugurarea lui Donald Trump

17 mai 2021
78 afișări
Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență în dosarul vizitei din 2017 de la inaugurarea lui Donald Trump

Fostul lider PSD Liviu Dragnea a fost trimis luni în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA), fiind acuzat de trafic de influență în dosarul vizitei făcute la Washington în iarna anului 2017, cu ocazia inaugurării președintelui Statelor Unite de la acea vreme, Donald Trump.

Liviu Dragnea era la data vizitei cu pricina președintele Partidului Social Democrat, dar și președintele Camerei Deputaților. Acesta este acuzat de două fapte de trafic de influență precum și de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Vizita realizată de Dragnea și Grindeanu în 2017 intrase în atenția anchetatorilor americani

În acest dosar a fost trimis în judecată pentru cumpărare de influență și Gheorghe Dimitrescu, consulul general al României la Bonn și fost consilier al fostului deputat PSD, Florin Iordache, potrivit G4media.

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție îl acuză pe Liviu Dragnea că ar fi obținut din partea unui om de afaceri foloase necuvenite pentru el și pentru partidul pe care îl conducea, în schimbul cărora a încercat să influențeze premierul de la acea vreme, pe Sorin Grindeanu, și alți miniștri din guvernele PSD pentru a-l ajuta pe acesta. Foloasele necuvenite primite de Dragnea ar fi reprezentate de vizita la ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, dar și servicii de lobby.

Vizita lui Liviu Dragnea și Sorin Grindeanu în SUA a intrat în vizorul anchetatorilor americani, care, în cursul anului 2019 au format o comisie rogatorie prin intermediul căreia autoritățile SUA au solicitat mai multe informații oficialilor români cu privire la călătoria celor doi politicieni.

În luna noiembrie a anului 2017 a ieșit la iveală că Gheorghe Dimitrescu a plătit, din partea Partidului Social Democrat, suma de 100.000 dolari americani unei firme de lobby pentru a-i facilita lui Dragnea vizite cu oficiali americani de cel mai înalt rang. Drept răsplată, Liviu Dragnea i-ar fi oferit lui Dimitrescu postul de consul general la Bonn.

Ce au declarat procurorii DNA în comunicatul de presă

„În perioada ianuarie 2017 – mai 2017, Dragnea Nicolae-Liviu ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, constând în:
  • asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de învestire a președintelui SUA, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, desfășurate la Washington D.C (S.U.A), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 dolari, acces obținut prin intermediul unui om politic și de afaceri american, vicepreședinte al Comitetului Prezidențial de Inaugurare,
  • asigurarea, cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby și consultanță politică în valoare de 30.000 USD, în favoarea partidului din care făcea parte. Banii respectivi ar fi fost plătiți, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice și conturi bancare în Cipru, (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalți doi oameni de afaceri).
De asemenea, Dragnea ar mai acceptat de la același om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai – iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalți oficiali din SUA.
În acest context, el ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influența reală pe care o avea față de prim-ministrul și alți membri ai Guvernului României, promițându-i că îi va determina pe aceștia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar și al intelligence, pe care respectivul le avea în România.
În perioada mai – octombrie 2017, Dragnea și-ar fi folosit autoritatea și influența ce decurg din calitatea de președinte al unui partid politic față de Dimitrescu Gheorghe, precum și față de alte două persoane, în scopul de a obține, în aceeași perioadă de timp, foloase necuvenite pentru sine și pentru partid, cu încălcarea dispozițiilor Legii nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, constând în servicii de lobby în valoare de 100.000 USD (din care 45.000 de euro ar fi fost achitați de inculpatul Dimitrescu Gheorghe). Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americană de lobby, pentru stabilirea și perfectarea unor vizite ale lui Dragnea Nicolae-Liviu cu înalți oficiali americani.”, se arată în comunicatul emis de Agerpres.
Cookies