LIVE TEXT | Președintele Zelenski vorbește în Parlamentul de la București

04 apr. 2022
326 Afișari
LIVE TEXT | Președintele Zelenski vorbește în Parlamentul de la București
LIVE TEXT | Președintele Zelenski vorbește acum în Parlamentul de la București | Sursă foto Twitter: Volodimir Zelenski

Președintele Volodimir Zelenski a vorbit luni seară, 4 aprilie 2022, în Parlamentul de la București. Ședința a început la ora 19:00, cu un discurs susținut de către președintele Senatului, Florin Cîțu.

Discursul președintelui Volodimir Zelenski

Înainte ca liderului ucrainean să-și fi început discursul către români, au fost difuzate imagini din Bucha, ce au fost puse la dispoziție chiar de Zelenscki. Imagini nu fost necenzurate.

„Denumirea orașului nostru Bucha va rămâne în istoria omorârii oamenilor. Peste 300 de oameni simpli au fost torturați – legați cu mâinile la spate, împușcați în ceafă sau în ochi. Ei doresc moartea cât mai multor oameni în război. Ei nici măcar nu se ascund. Dacă nu ne-am fi apărat, ce au făcut la Bucha ar fi făcut peste tot. Dar de ce ei nu se scund?

Români, împreună trebuie să oprim acești oameni care vor genocid în Europa. Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii rusești. Moldova este următoare țintă pentru aceștia. Trebuie să apărăm și independența Moldovei. Acum în Ucraina se decide soarta Europei de Est. Au fost impuse sancțiuni împotriva Rusiei, dar războiul durează de 40 de zile, iar în Donbas de 8 ani. Sunt necesare noi sancțiuni. Opriți importul și exportul, opriți tranzitul prin Marea Neagră.

Sunt convins că România și firmele românești vor participa la programele de refacere a Ucrainei după război. Mulțumesc întregului popor pentru sprijinul acordat refugiaților. Când situația va permite doresc să încep un dialog cu România pentru a oferi protecția necesară minorității românești din Ucraina. Mulțumesc foarte mult pentru susținerea acordată pentru intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană. Glorie României! Glorie Ucrainei! ”

  • Președintele Zelenski se află în acest moment în direct, cu toate acestea traducere nu se poate auzi.
  • În primele minute ale discursului lui Volodimir Zelenski, videoconferința nu a avut sunet, iar mai apoi nu a avut traducător. Apelul a fost intrerupt.

Discursul președintelui Senatului, Florin Cîțu:

„ Domnule președinte Zelenski, este o onoare să vă ascultăm astăzi. Sunteți un erou în toate statele care respectă principiile democratice. Curajul dumneavoastră ne motivează să fim uniți. Vladimir Putin este un criminal care sfidează orice lege. Domnule președinte, prin faptul că ați mers la Bucha ați arătat că sunteți un adevărat lider. Avem datoria de a nu rămâne pasivi, toată Europa Trebuie să facă mai mult.”

Nicolae-Miroslav Petrețchi, reprezentantul minorității ucrainene a transmis:

„Ca urma a agresiunii Rusiei în Ucraina, în urma căreia au murit mii de oameni nevinovați, va rog să fiți de acord să începem cu un moment de reculegere.”

Președintele Zelenski vorbește în Parlamentul de la București

În această seară președintele Ucrainei se adresează Parlamentului de la București, la ora 19:00. Volodimir Zelenski le-a vorbit în ultimele săptămâni mai multor state de pe glob, printre care se numără și Statele Unite ale Americii. De data aceasta președintele Ucrainei se va adresa Parlamentului României. Demersurile necesare pentru discursul acestuia au fost parcurse încă de săptămâna trecută. Mesajul transmis de liberul de la Kiev este urmărit de către parlamentarii noștri prin intermediul unei ecran.

Zelenski a transmis și în trecut mesaje pentru România. Președintele a mulțumit poporului român pentru contribuția avută capabilitățile de apărare ale Ucrainei. De asemenea, acesta a mulțumit românilor pentru suportul acordat ucrainenilor.

Ziua de 4 aprilie este una importantă din punct de vedere istoric. În anul 1994 Bucureștiul se afla sub bombardamentele americane, în cel de-ar doilea război mondial. Mii de bucureșteni și-au pierdut viața în tragicele evenimente petrecute atunci. Pe lângă asta, în anul 2008, între 2-4 aprilie avea loc summitul NATO de la București.

Scenele din Bucha l-ai emoționat pe președintele Volodimir Zelenski

Străzile orașului Bucha sunt extrem de greu de privit, pline de trupuri ale civililor ce ș-au pierdut viața în acest război. Volodimir Zelenski a mers astăzi pentru a studia respectiva zonă. Scena devastatoare l-a copleșit pe președinte și l-a lăsat fără cuvinte, scrie DailyMail.

Este foarte greu să vorbești când vezi ce au făcut aici, a declarat Zelenski.

Cookies