LIVE | Ședința “Ce ne facem cu Cîrstoiu?”, acum. Doctorul-candidat n-a fost invitat la discuțiile despre eventuala lui retragere din cursa pentru Primăria Capitalei

22 apr. 2024
462 afișări
LIVE | Ședința “Ce ne facem cu Cîrstoiu?”, acum. Doctorul-candidat n-a fost invitat la discuțiile despre eventuala lui retragere din cursa pentru Primăria Capitalei
LIVE | Ședința “Ce ne facem cu Cîrstoiu?”, acum. Doctorul-candidat n-a fost invitat la discuțiile despre eventuala lui retragere din cursa pentru Primăria Capitalei | Sursa foto: Agerpres

UPDATE, ora 21:35 – Surse din coaliție au declarat că încă nu s-a luat nicio decizie, potrivit HotNews.

UPDATE, ora 21:20 – De mai bine de 11 ore, ședința continuă. De trei ore este prezent și medicul Cîrstoiu.

UPDATE – Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat că, din punctul de vedere al liberalilor, Cătălin Cîrstoiu are o foarte bună reputație ca manager și ca medic și a spus că „asta nu i-o poate lua nimeni”.

(…) indiferent de presupuneri, că se va schimba această candidatură, indiferent de atacuri, scenarii sau fitile, el este cel care în acest moment are şi candidatura, şi anvergura să conducă şi să înţeleagă acest oraş. Atât PNL, cât și PSD îşi doresc să câştige Primăria Capitalei. (…) De asta ne uităm atât de serios la ce şanse are domnul Cîrstoiu, de asta încercăm să facem această analiză de etapă, să vedem în ce stadiu ne găsim, să luăm cele mai bune decizii şi cea mai eficientă strategie, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL în emisiunea România Politică de la Prima News, conform News.ro.

UPDATE – Ședința a fost reluată puțin după ora 18:00, când la Palatul Victoria a ajuns și medicul Cătălin Cîrstoiu. La ora 18:21 are loc discuția între liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, cu Cătălin Cîrstoiu.

UPDATE –  PSD ar vrea ca, în cazul retragerii lui Cîrstoiu, coaliția să îl susțină pe Cristian Popescu Piedone, spun surse G4Media, dar e o variantă pe care liberalii ar respinge-o categoric. Un lider PNL a zis inclusiv cuvântul ”Exclus”.

De asemenea, surse din Coaliție au declarat, pentru HotNews, că liderii PSD și PNL discută posibilitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei. problema e, veșnic, aceeași: deocamdată, nu există înlocuitor.

UPDATE 13:14 – Liderii coaliției au luat o pauză din ședința „Ce ne facem cu Cîrstoiu?”, care a adunat deja aproape 3 ore tensionate și nicio concluzie.

UPDATE 12:40 – După două ore de discuții, liderii coaliției n-au ajuns încă la nicio concluzie. Potrivit surselor HotNews, sunt discuții aprinse la ședință, unde unii dintre candidații la primăriile de sector s-au plâns că asocierea cu Cîrstoiu le afectează campania, așa că metota retragerii li se pare cea mai nimerită. Problema e că PNL și PSD nu găsesc pe cine să pună în loc:

Ca să îl retragem pe Cîrstoiu trebuie să identificăm candidatul pe care să-l punem în loc.

Știrea inițială

La Palatul Victoria e în plină desfășurare acum ceea ce se poate numi lejer ședința „Ce ne facem cu Cîrstoiu?”

Coaliția, adică PSD+PNL, s-a reunit pentru a decide dacă îl mai susține sau pe Cătălin Cîrstoiu drept candidatul alianței, la alegerile locale, pentru funcția de primar general al Capitalei.

„Metoda retragerii” lui Cîrstoiu și variantele (puține) ale Coaliției

Situația electorală a escaladat până aici, când se ia serios în calcul retragerea candidaturii lui Cîrstoiu, pe fondul situației de incompatibilitate în care se află domnul doctor, care oferă consultații la clinica privată pe care o deține împreună cu soția în vreme ce este manager al Spitalului Universitar de Urgență București. Plimbarea paciențiulor de la stat la privat este o situație pe care, totușți, legea nu o permite. 🙂

Coaliția n-are prea multe variante. Matematic, așa, sunt două: ori merge mai departe cu Cîrstoiu, care stă prost în toate soindajele, oricât de contradictorii ar fi ele, ori să îi retragă sprijinul și să găsească alt candidat comun, Ceea ce este, iarăși, foarte, foarte complicat. Și târziu,

Pe măsură ce liderii PSD și PNL au ajuns la ședință, au apărut și declarațiile „la intrare”. Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a spus, spre exemplu, că singura variantă e, din punctul său de vedere, candidatul comun:

Dacă vrem să mai funcţioneze coaliţia, cred că e nevoie să avem mintea la noi şi să venim cu candidat unic.Dacă mergem cu candidat separat, dinamităm şansele lui George Tuţă şi Rareș Hopincă la sectoarele 1 şi 2.

Ședința coaliției a început până în ora 11:00, iar Cătălin Cîrstoiu nu e prezent la discuțiile despre soarta sa politică.

Candidatura doctorului, în 7 zile în care sprijinul politic s-a șubrezit

Cu fix o săptămână în urmă, cariera politică a doctorului Cîrstoiu părea cel puțin stabilă: liderii coaliției anunțau că azi e ziua în care depun la Biroul Electoral candidatura oficială a lui Cîrstoiu. Nici vorbă c-ar fi ziua în care se discută retragerea candidaturii.

Dar, între timp, mai mulți pacienți au povestit, pentru HotNews.ro, cum au ajuns să plătească chiar și de mii de lei la clinica privată a medicului, după ce dr. Cîrstoiu îi operase la Spitalul Universitar. Schimbarea locului de tratament de la stat la privat se făcea prin mesaje trimise pe Whatsup de către rezidenți.   

După aceste noi detalii, sprijinul pe care liderii coaliției îl declarau de neclintit pentru candidatul Cîrstoiu s-a mai șubrezit până într-acolo încât, iată, acum se discută despre retragere.

Scenariul cu Gabriela Firea candidat la PMB

În varianta retragerii lui Cîrstoiu, numele Gabrielei Firea reapare în discuție. Surse politice spun că discuțiile ajung, practic, în exact același loc în care se aflau acum o lună:

Nicio persoană apolitică n-ar accepta în acest moment o ofertă de candidatură din partea Coaliției. După ce Daniel Băluță și-a depus în secret candidatura la sectorul 4, iar Sebastian Burduja a transmis clar conducerii PNL că nu revine asupra deciziei, în cursa posibililor candidați ar rămâne doar Gabriela Firea.

Potrivit unor surse politice ale HotNews, liberalii se tem că Marcel Ciolacu le va cere să vină cu o soluție clară în caz contrar pun pe masă din nou opțiunea candidaturii Gabrielei Firea la Capitală. 

Citește și:

Cookies