VIDEO | Discursul lui Vladimir Putin, la Parada de Ziua Victoriei de la Moscova: „Slavă trupelor noastre”/ „Luptați pentru siguranța Rusiei”

09 mai 2022
352 afișări
VIDEO | Discursul lui Vladimir Putin, la Parada de Ziua Victoriei de la Moscova: „Slavă trupelor noastre”/ „Luptați pentru siguranța Rusiei”

Parada anuală de Ziua Victoriei, 9 mai, a început în Piața Roșie din Moscova la ora locală 10.00 (aceeași oră la București – n.r.). Rusia aniversează astfel 77 de ani de la înfrângerea Germaniei naziste, ca de obicei, cu o paradă militară amplă.

Președintele rus, Vladimir Putin, și-a început discursul din debutul paradei de Ziua Victoriei precizând că, la fel ca strămoșii care au luptat împotriva dușmanilor țării, soldații de astăzi luptă în Donbas pentru siguranța Rusiei.

Vladimir Putin a susținut “operațiunea specială din Ucraina” a fost o măsură necesară și luată la momentul potrivit, având în vedere “pericolul pe care NATO îl reprezintă pentru Rusia”.

„Victoria țării mame este sacră. Strămoșii noștrii au luptat împotriva dușmanilor în Stalingand, în Kursk. Este la fel și acum. Luptați pentru oamenii noștri din Donbas, luptați pentru securitatea patriei noastre. Ziua Victoriei este aproape de fiecare dintre inimile noastre. Nu există familie în Rusia care să nu fi fost pârjolită de marele război patriotic. Suntem mândri de generația de învingători.”, a afirmat Putin, înainte de a declara un moment de reculegere.

„În decembrie anul trecut, am propus un tratat pentru garanții de securitate. Rusia a solicitat o soluție de compromis, dar fără folos. Țările NATO nu au vrut să ne asculte și asta înseamnă că, în realitate, aveau alte planuri, iar noi am văzut asta. Pregăteau o altă operațiune în Donbas, o agresiune împotriva teritoriilor noastre istorice, inclusiv Crimeea.”

„Pierderile suferite de forțele militare ale Rusiei sunt „o tragedie pentru noi toți” și „o pierdere de neînlocuit pentru familiile lor”. O susținere specială va fi acordată copiilor celor care au murit și soldaților care au fost răniți. Am semnat un decret astăzi. Nimeni nu va uita lecțiile celui de-al Doilea Război Mondial, astfel încât să nu fie loc în lume pentru (…) naziști.”, a mai spus liderul rus.

El și-a încheiat alocuțiunea cu „slavă soldaților noștri”.

Despre discursul lui Putin existau speculații că ar putea folosi ocazia pentru a face un anunț major despre invazia rusă în Ucraina.

Parada comemorează victoria sovietică asupra Germaniei naziste în 1945.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a traversat Piața Roșie de la Moscova, la bordul unui automobil și a salutat armata rusă. Apariția sa la parada de Ziua Victoriei a avut loc în contextul în care în ultimele săptămâni au circulat zvonuri cu privire la probleme grave de sănătate cu care s-a confrunta oficialul de la Moscova.

Pe fondul muzical de fanfară, soldați în uniformă completă poartă steaguri rusești și sovietice în fața președintelui Vladimir Putin și altor demnitari ruși.

 

Îți recomandăm și:

Cookies