Lista datoriilor Primăriei Capitalei la final de 2021. Cine are de recuperat cei mai mulți bani de la PMB

29 dec. 2021
236 Afișari
Lista datoriilor Primăriei Capitalei la final de 2021. Cine are de recuperat cei mai mulți bani de la PMB
Lista datoriilor Primăriei Capitalei la final de 2021. Cine are de recuperat cei mai mulți bani de la PMB. Sursa foto: Buletin de București

Primăria Capitalei are la finalul anului 2021 datorii ce însumează aproximativ 1,5 miliarde de lei. Deși cea mai mare parte dintre acestea provine din datoria acumulată în mandatul fostului primar general, Gabriela Firea, care valora 3 miliarde de lei la momentul preluării acestei funcții de către Nicușor Dan, PMB a acumulat și datorii noi între timp. Cea mai consistentă datorie ar fi către Societatea de Transport București - de peste 760 de milioane de lei.

Primăria Capitalei trage linie la finalul anului 2021 cu datorii ce însumează aproximativ 1,5 miliarde de lei, potrivit Hotnews. Trebuie însă precizat faptul că această cifră se află în scădere din data de 30 septembrie 2020, când datoriile PMB însumau 3.026.864.571 lei, dar și față de 30 septembrie 2021, când cuantumul datoriilor era de 1.954.344.015 lei.

Datoriile Primăriei Capitalei, la final de an. Cine are de recuperat cea mai mare sumă

Potrivit primarului general, Nicușor Dan, la jumătatea lunii decembrie a acestui an, primăria Capitalei avea datorii curente în valoare de 1,5 miliarde de lei. Mai mult, acesta a declarat că municipalitatea va încheia anul 2021 fără datorii la nivelul subvențiilor la căldură.

„Cea mai mare datorie este către STB, aproape 800 milioane lei, urmată de cea către familia Constanda și restul de plată din contractul cu Otokar. S-au plătit 350 milioane lei datoria către Termoenergetica, datorii Termoenergetica-RADET, străzi, avocați, mici furnizori, s-au eșalonat datoriile la stațiile de autobuz. Vom termina anul fără nicio datorie în ceea ce privește subvenția la căldură”, a declarat edilul pentru Hotnews.

Pe parcursul acestui an, Primăria Capitalei a scăpat de o serie de datorii, printre care o datorie de 411 milioane de lei, o datorie către STB, companie care avea la rândul său datorii către bugetul de stat dar și o datorie de 20 de milioane de lei către Termoenergetica. Ștergerea acestor datorii a fost efectuată de Guvern prin intermediul mecanismului SWAP.

La acest moment, Primăria Capitalei îi datorează cea mai mare sumă Societății de Transport București – 765 de milioane de lei, care reprezintă cuantumul pentru prestarea serviciilor de trasport în perioada 16 decembrie 2020 – 31 iulie 2021.

Cele mai mari datorii ale PMB la final de an. Ce companii completează topul

Pe locul doi în acest top se află Costică Constanda și Maria Constanda, care au de recuperat suma de 374,6 milioane de lei, potrivit unei decizii judiciare din anul 2018. Aceștia trebuie să primească această sumă din partea PMB după ce în 2009 Consiliul General a avut obligația să îi aprobe lui Costică Constanda un PUZ pe baza căruia să construiască blocuri de 5 etaje în Satul Francez, în schimbul Parcului Bordei. PUZ-ul nu a mai fost aprobat în cele din urmă, iar Constanda a câștigat despăgubiri în valoare de 115 milioane de euro la cursul valutar de la acea vreme.

Locul trei în topul celor mai mari datorii ale PMB este ocupat de datoria de 154 de milioane de lei către Otokar Europe, care reprezintă un rest din cele 458 de milioane de lei pe care Primăria le datora pentru cele 400 de autobuze achziționate în mandatul Gabrielei Firea.

De asemenea, Primăria Capitalei datorează 84 de milioane de lei către Termoenergetica București, 34,8 milioane de lei către RADET și 31,9 milioane de lei către compania de construcții TIAB, care a realizat parcarea de tip park&ride de la capătul Șoselei Pantelimon.

Cookies