Linie dreaptă pentru Parcul Natural Văcărești. A fost lansat concursul pentru amenajarea ca spațiu public a ariei naturale protejate din sudul Bucureștiului

24 mai 2022
445 afișări
Linie dreaptă pentru Parcul Natural Văcărești. A fost lansat concursul pentru amenajarea ca spațiu public a ariei naturale protejate din sudul Bucureștiului

Parcul Natural Văcărești va fi amenajat în urma unui concurs internațional de soluții. Termen limită pentru primirea ofertelor este 28 iunie, iar proiectul câştigător va primi un premiu de 5.000 de lei.

Primăria Sectorului 4 a lansat pe SICAP un concurs internaţional „cu privire la obţinerea unei soluţii care să vizeze la nivel general (cadru) proiectarea şi realizarea amenajărilor necesare în vederea asigurării conservării în condiţii optime a biotopului unic natural din zona Lacului Văcăreşti.”

Concurenţii sunt invitaţi să propună soluţii care să conducă la transformarea acestui areal într-un spaţiu public care să reactiveze social şi funcţional zona.

„Autoritatea contractantă, Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti, împreună cu partenerii săi – Primăria Municipiului Bucureşti şi Administraţia Parcului Natural Văcăreşti – doreşte derularea şi implementarea unui concurs de soluţii internaţional, cu privire la obţinerea unei soluţii care să vizeze la nivel general (cadru) proiectarea şi realizarea amenajărilor necesare în vederea asigurării conservării în condiţii optime a biotopului unic natural din zona Lacului Văcăreşti. Concurenţii sunt invitaţi să propună soluţii care să conducă la transformarea acestui areal într-un spaţiu public care să reactiveze social şi funcţional zona prin atractivitatea peisajeră a viitoarelor cadre create precum şi reintegrarea în sistemul celorlalte zone verzi urbane”, prevede anunţul, citat de Agerpres.

Criteriile avute în vedere pentru stabilirea proiectului câştigător sunt: controlul inundaţiilor, raţionalitatea şi sustenabilitatea soluţiei propuse, în raport cu costul estimat (35%), relaţia intervenţiei propuse cu parcul şi cu peisajul (30%), aspectul ecologic (35%).

Se menţionează că soluţia obţinută în urma concursului va sta la baza elaborării şi dezvoltării unei documentaţii de urbanism care să conducă la achiziţia de servicii de proiectare şi execuţie a unor lucrări de amenajare a Deltei Văcăreşti.

Se mai arată că Primăria Sectorului 4 îşi doreşte ca Parcul Natural Văcăreşti să devină model naţional de administrare eficientă a unei arii naturale protejate urbane, să devină nucleul reţelei naţionale de arii naturale protejate urbane, precum şi un centru naţional multifuncţional de informare, educaţie şi promovare a patrimoniului natural al României.

În septembrie 2021, Consiliul Local al Sectorului 4 a aprobat participarea, alături de Municipiul Bucureşti, la administrarea Parcului Natural Văcăreşti. În ianuarie 2022, Consiliul General al Capitalei a aprobat hotărârea în baza căruia Primăria Municipiului Bucureşti se asociază cu Administraţia Parcului Natural Văcăreşti şi cu Sectorul 4, în scopul dezvoltării de proiecte şi iniţiative comune. Totodată, Sectorul 4, în calitate de membru al asocierii, poate proceda la derularea procedurilor de achiziţie sau contractare necesare elaborării serviciilor de amenajare a Parcului Natural Văcăreşti.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies