Liderul clanurilor turce din București și Ilfov a fost arestat

de:
22 apr. 2013
1 Afișari
Liderul clanurilor turce din București și Ilfov a fost arestat

Procurorii îl acuză pe Yuksek că i­-a oferit 40.000 de euro unui înalt funcționar din Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) ca să denatureze rezultatele un control efectuat la firma Yuksek International Fruct SRL,­ compania fanion a clanului turc.

Banii au fost oferiți printr-­un intermediar, însă operațiunea a căzut după ce funcționarul statului l­-a denunțat pe turc la DNA.

Clanurile turce au creat o adevărată colonie a „intermediarilor” în afacerile frauduloase din județul Ilfov.
RISE Project a investigat, în toamna trecută, gruparea Yuksek până la ea acasă, în regiunea Hatay, situată la granița cu Siria. De aici sute de cetățeni turci au venit în România ca să facă afaceri cu alimente sau să fie interpuși ai clanurilor turce în afacerile lor frauduloase.

Sahin Yuksek este cunoscut in regiunea Hatay drept „Vamesul” pentru aparatul de influenta pe care l-a dezvoltat in vamile romanesti. Prin acest mecanism, cantitati uriase de legume si fructe au fost introduse la pret subevaluat in tara, ocolind taxele, scrie sursa citată. 

Mai departe, marfurile intrau intr-un circuit comercial complicat: vanzari repetate cu adaosuri mici catre firme controlate din umbra de aceleasi clanuri. In lantul comercial erau folosite uneori si zece firme pentru ingreunarea controalelor.

Penultima firma din lant colecta grosul datoriilor la stat, deoarece aici se facea saltul de pret.  Uneori se punea un adaos si de zece ori mai mare fata de cel din vama, locul pe unde marfa intra subevaluata. Firmele cu probleme erau inchise rapid, fiind pasate unor interpusi care declarau sedii fictive.

Pe acest traseu, populatia Romaniei este prejudiciata anual cu sute de milioane de euro, reprezentand  taxe si impozite care nu mai ajung niciodata la buget.

Cookies