FOTO Liderii sindicali de la România Film fac greva foamei în faţa cinematografului Patria

de:
12 nov. 2012
3 afișări
FOTO Liderii sindicali de la România Film fac greva foamei în faţa cinematografului Patria

Sindicaliştii protestează în fața Cinematografului Patria faţă de decizia ministrului, care, prin ordinul 2483 din 19 septembrie, a schimbat Consiliul de Administraţie (CA) al RADEF.

La ora 11.30, președintele sindicatului Maria Bikfalvi și vicepreşedintele Constantin Curelea, dar și directorul economic RADEF Negrutzzi protestează în fața cinematografului Paria. În cinematograf mai sunt alte 80 de persoane, care nu sunt lăsate de jandarmi să se alăture celor trei, pentru a nu tulbura liniștea publică. Protestatarii au „tapetat” pereții cinematografului cu mesajul „KM 0 al libertății cinematografelor”, cerând verbal demisia lui Haşotti. 

„Am protestat 15 zile înainte de a intra în greva foamei. Cinci zile la Ministerul Culturii, zece zile la Guvern. Nimic nu s-a întâmplat. Domnul ministru Puiu Haşotti și-a pus un Consiliu de Administrație favorabil lui, dar nefavorabil nouă,  pentru că poate trece cinematografele din domeniul public în domeniul privat și să le vândă. Avem o grămadă de cereri de la primarii PNL care doresc aceste cinematografe. Acest nou consiliu vrea să facă trecerea RADEF România Film în subordinea Secretariatului General al Guvernului. Se va alege praful de cinematografe. În 2007-2008 s-au dat 100 de cinematografe care au ajuns pe mâinile unor indivizi, unii mai dubioși, alții mai puțin. S-au vândut, s-au prăduit, problema este că nimeni nu răspunde de aceste fapte. Din 874 de cinematografe , câte erau înainte de 1989, mai sunt 29 funcţionale, 161 închiriate. La nivelul Bucureștiului erau 87 și au mai rămas 5. În fiecare an s-a mai luat câte puțin din acest patrimoniu. Țin să precizez că noi nu am primit și nu primim niciun ban de la Ministerul Culturii”, a declarat președintele sindicatului România Film, Maria Bikfalvi, pentru B365.ro.

Sindicaliştii protestează faţă de decizia ministrului Puiu Haşotti, care, prin ordinul 2483 din 19 septembrie, a schimbat Consiliul de Administraţie (CA) al RADEF.  Prin respectivul ordin au fost revocaţi din funcţia de membru al CA Alexandru Ungureanu, Nicolae Radu-Cristian şi Gheorghe Bălăşoiu. În locul acestora, în CA al RADEF au fost numiţi Emanuela Elena Pendiuc, în calitate de reprezentant al Ministerului Culturii, Irina Margareta Nistor şi Maxim Meca, scrie mediafax.ro.

În urma protestelor, Puiu Haşotti l-a eliminat pe Maxim Meca din componenţa Consiliului de Administraţie. Aceasta a fost, de altfel, singura cerere a protestatarilor la care Puiu Haşotti a răspuns favorabil.

„În primul rând, domnul Meca (n.red. fostul director general al RADEF, Maxim Meca) a fost revocat. De ce nu protestează sindicaliştii de la RADEF că a fost schimbat fostul director, care are decizie definitivă, irevocabilă şi executorie de pus în funcţie? De ce nu protestează că actualul lor director, pe care nu l-am schimbat şi nu înţeleg de ce protestează, şi-a luat concediu medical şi o parte din acest concediu şi l-a petrecut în China? De ce nu protestează cei de la RADEF, cu care am avut o conversaţie acum o lună şi ceva şi le-am spus cu ce minciună grosolană umblă directorul pe care ei îl susţin? Ei ştiu bine cu ce minciună umblă. Eu nu vreau să o spun, să o spună ei”, a mai spus Haşotti, conform realitatea.net

Potrivit Mariei Bikfalvi, preşedintele sindicatului, pe 28 septembrie, Sindicatul Liber România Film a înaintat o sesizare premierului Victor Ponta, în care cere anularea ordinului ministrului Culturii prin care a fost schimbată componenţa CA al RADEF.

Maria Bikfalvi a depus, la câteva zile de la începerea protestelor, şi plângere penală împotriva ministrului Culturii, Puiu Haşotti, pentru „abuz în serviciu”. Sindicatul RomâniaFilm consideră că respectivul ordin este „nelegal şi netemeinic” din mai multe motive.

Mihail Ţintea a fost înlăturat din funcţia de director general al RADEF în mai 2007, fiind considerat, în urma unor controale ale Ministerului Culturii, responsabil de managementul defectuos al regiei şi de neexploatarea corespunzătoare a cinematografelor din administrare, ceea ce a dus la scăderea veniturilor instituţiei. Ulterior, el a depus acţiune în instanţă împotriva Consiliului de Administraţie al regiei, cerând reintegrarea în funcţie.

După înlăturarea lui Ţintea, Ministerul Culturii l-a numit la conducerea regiei pe Maxim Meca, fapt care la vremea respectivă a generat numeroase proteste ale sindicaliştilor RADEF.

Meca a fost apoi înlocuit de Marius Iuraşcu, care conduce România Film din 18 iunie 2009.

În 5 martie 2012, Iuraşcu a fost numit de premierul de la momentul respectiv, Mihai Răzvan Ungureanu, în funcţia de secretar de stat în Ministerul Culturii. Atunci, Iuraşcu s-a suspendat din funcţia de director general al RomâniaFilm pe perioada mandatului său de secretar de stat la Ministerul Culturii. Conducerea interimară a RomâniaFilm a fost preluată de Marcel Negruţi, directorul economic al regiei. În 4 mai 2012, Iuraşcu a demisionat însă din funcţia de secretar de stat la Ministerul Culturii, revenind la conducerea RADEF.

RomâniaFilm este o regie autonomă în subordinea Ministerului Culturii, nesubvenţionată de la bugetul de stat, care a reabilitat, modernizat şi digitalizat, în doi ani ai echipei de management, conduse de Iuraşcu, cinematografele „Republica” din Cluj (care a primit denumirea „Florin Piersic”), „Patria” din Ploieşti (care astăzi se numeşte „Premiera”), a reabilitat sala „Europa” din Bucureşti (care se află în circuitul Europa Cinema), a digitalizat sala „Patria” din Craiova şi a deschis cinci săli de Caffe Cinema 3D, în Bucureşti, Ploieşti, Călăraşi, Turnu Severin şi Craiova. În prezent, şi alte săli de cinema din reţeaua RomâniaFilm sunt în curs de modernizare.

Cookies